Ο Μητροπολίτης Χίου απαγόρευσε την παράλληλη τέλεση «γαμοβάπτισης»

Ο Μητροπολίτης Χίου απαγόρευσε την παράλληλη τέλεση «γαμοβάπτισης»

Προφανώς το ενδεχόμενο ένα ζευγάρι να έχει κάνει παιδί πριν από τον γάμο θεωρείται κολάσιμο για τον Μητροπολίτη Χίου, ο οποίος και απαγόρευσε να γίνονται παράλληλα οι τελετές γάμου και βάπτισης, αναγκάζοντας τους ενδιαφερόμενους να τις πραγματοποιήσουν σε άλλο χρόνο και σε άλλη εκκλησία.

Ο Μητροπολίτης κοινοποίησε προφορικά την απόφαση του, κατά τη διάρκεια ιερατικής σύναξης απαγορεύοντας ουσιαστικά την συνέχιση μιας πολύ διαδεδομένης πρακτικής που ακολουθούν πολλά ζευγάρια που έχουν ήδη αποκτήσει παιδί πριν παντρευτούν, όπως αναφέρει ο «Πολίτης Χίου».

Τα τραγελαφικά παραδείγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα είναι ενδεικτικά των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν τα νέα ζευγάρια που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν γάμο και βάπτιση μαζί. Τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό είναι η περίπτωση ζευγαριού που παντρεύτηκε πρόσφατα στον Μητροπολιτικό Ναό και στη συνέχεια νιόπαντροι και καλεσμένοι έτρεχαν άρον – άρον για να τελέσουν την Βάπτιση του παιδιού τους στον Άγιο Ιάκωβο. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στον Βροντάδο, όπου, ενώ ο Γάμος έγινε στον Άγιο Ισίδωρο, η Βάπτιση, εξαιτίας της απαγόρευσης, τελέστηκε λίγα λεπτά αργότερα στον Άγιο Κήρυκο.

Αντιδρούν και ιερείς στην απόφαση

Οι πρώτες αντιδράσεις, σύμφωνα με τον «Πολίτη Χίου», προέρχονται από τους ίδιους τους ιερείς που μιλώντας στον «π» έκαναν λόγο για μία απόφαση που επιβλήθηκε χωρίς να εξεταστούν παράμετροι. «Το τι σκέφτεται ο Μητροπολίτης και γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ως γραμμή, δηλαδή η ξεχωριστή τέλεση γάμου και βάπτισης, δόθηκε στις τελευταίες μας ιερατικές συνάξεις. Δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος είτε από την Ιερά Σύνοδο, είτε από τη Μητρόπολη Χίου και δεν το επιτάσσουν και οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας μας, άρα πρόκειται για μία προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη μας», ανέφεραν.  

Δεν υπήρξε καμία Συνοδική απόφαση

Για την προσωπική επιλογή του Μητροπολίτη, οι ίδιοι οι ιερείς επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε καμία συνοδική απόφαση που να επιτάσσει την τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης από διαφορετικό ιερέα και σε διαφορετικό Ναό.

«Είναι μία απόφαση που είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Μητροπολίτη αν αποδέχεται τη γαμοβάφτιση ή όχι. Οι πιο συντηρητικοί ιεράρχες δεν την αποδέχονται επιτάσσοντας πρώτα να γίνεται ο γάμος και στη συνέχεια η βάπτιση, σε ημερομηνία μάλιστα ξεχωριστή. Οι πιο προοδευτικοί της Ιεραρχίας το αποδέχονται, ενστερνιζόμενοι την αγωνία των νέων ζευγαριών αλλά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε», ανέφερε ιερέας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter