Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε: Ρωσικό τάνκερ άνοιξε τη βόρεια εμπορική διαδρομή

Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε: Ρωσικό τάνκερ άνοιξε τη βόρεια εμπορική διαδρομή

Ένα ρωσικό τάνκερ ταξίδεψε από τη Νορβηγία στη Νότια Κορέα σε χρόνο-ρεκόρ και χωρίς τη συνδρομή παγοθραυστικού για πρώτη φορά, εγκαινιάζοντας μια διαδρομή που αποτελεί αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Το Christophe de Margerie μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Hammerfest της Νορβηγίας στο Boryeong της Νότιας Κορέας σε 19 ημέρες, 30% ταχύτερα από τη συμβατική διαδρομή μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Το τάνκερ κατασκευάστηκε ώστε να αξιοποιηθεί η μείωση του πάχους του πάγους στην Αρκτική με την προοπτική να μεταφέρει αέριο από τις νέες εγκαταστάσεις στη χερσόνησο Γιαμάλ.

Στο παρθενικό του ταξίδι το τάνκερ χρησιμοποίησε τον παγοθραυστικό σχεδιασμό του για να διασχίσει περιοχές που το πάχος του πάγου άγγιζε τα 1.2 μέτρα.

Περιβαλλοντολόγοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αύξηση της εμπορικής κίνησης στην Αρκτική, ωστόσο η πλοιοκτήτρια εταιρεία υποστηρίζει ότι ο το πλοίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον καθώς μπορεί να κινείται και με φυσικό αέριο, περιορίζοντας δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η βόρεια διαδρομή ανάμεσα στη Σιβηρία και τον Ειρηνικό παραμένει κλειστή για τη ναυσιπλοΐα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Ωστόσο το Christophe de Margerie και τα υπόλοιπα 14 αντίστοιχα δεξαμενόπλοια που αναμένεται να παραδοθούν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν την αρκτική διαδρομή όλους τους μήνες του έτους. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter