Ο Πούτιν απαντά στους επικριτές του: Για τις σχέσεις με την ακροδεξιά, τις ημίγυμνες φωτογραφίες, τον αυταρχισμό

Ο Πούτιν απαντά στους επικριτές του: Για τις σχέσεις με την ακροδεξιά, τις ημίγυμνες φωτογραφίες, τον αυταρχισμό

Στην συνέντευξη που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ORF, παραμονή της επίσκεψης του στην Αυστρία, απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων που του έθεσε ο αυστριακός δημοσιογράφος Άρμιν Βολφ και πολλά από τα οποία θέτουν οι επικριτές του Ρώσου προέδρου καθημερινά. 

Ο Βόλφ δεν δίσταζε μερικές φορές να διακόπτει τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος επίσης του ανταπαντούσε λέγοντας «αν με αφήστε να μιλήσω θα σας απαντήσω», διατηρώντας με τον δικό του τρόπο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών για τις απαντήσεις που έδινε. Ήταν όντως μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, με αρκετά ενδιαφέροντα και ‘καυτά’ ερωτήματα. Μεταξύ των ερωτημάτων που του έθεσε ο Άρμιν Βόλφ ήταν και οι σχέσεις της Ρωσίας με τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, για το αν συμφωνεί με την άποψη ότι είναι ο τσάρος της Ρωσίας την οποία οδηγεί σε μια αυταρχική κοινωνία αλλά και για τις φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεται ‘ημίγυμνος’ ο οποίες κατά καιρούς είχαν προκαλέσει διάφορα επικριτικά σχόλια.

Ο Βόλφ αναφερόμενος στη συμφωνία συνεργασίας που σύναψε το 2016 το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» με το ακροδεξιό κόμμα Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας είπε χαρακτηριστικά: «Πολλοί παρατηρητές θεωρούν , ότι η ρωσική ηγεσία μέσω τους κόμματος ‘Ενιαία Ρωσία’ επιδιώκει να έχει σχέσεις με εθνικιστικά κόμματα, επειδή θέλουν να διαιρέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαντώντας στο θέμα της συμφωνία συνεργασίας, είπε ότι γι αυτό το θέμα είναι καλύτερο να ρωτήσει των πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επειδή αυτός ηγείται της «Ενιαίας Ρωσίας» και πως ο ίδιος δεν ασχολείται «με κομματικά ζητήματα», υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του εν λόγω κόμματος. Όσον αφορά τις σχέσεις με τους ακροδεξιούς της Αυστρίας ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «επιδιώκουμε την συνεργασία με εκείνους που δημόσια δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας. Μόνο σ’ αυτό να αναζητείτε τους λόγους κάποιων επαφών σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο … και όχι στην επιθυμία μας να διασπάσουμε ή να προκαλέσουμε κατά κάποιο τρόπο προβλήματα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχουμε τέτοιους σκοπούς, δεν είχαμε και δεν θα έχουμε» είπε ο Πούτιν.

Διατυπώθηκαν όμως μεταξύ των άλλων και οι ακόλουθες ερωτήσεις

ΕΡ: «Είσαστε ήδη επί 18 χρόνια πρόεδρος ή πρωθυπουργός. Μερικοί λένε ότι έχετε μετατρέψει την χώρα, η οποία ήταν στον δρόμο δημοκρατίας, σ’ ένα αυταρχικό σύστημα και ότι εσείς είσαστε τάχα ο τσάρος της. Συμφωνείται με αυτή την άποψη;

Πούτιν: «Όχι δεν συμφωνώ. Φυσικά και δεν συμφωνώ γιατί δεν ανταποκρίνεται απολύτως σε καμία πραγματικότητα, επειδή έχουμε ένα δημοκρατικό κράτος και ζούμε με βάση το ισχύον Σύνταγμα. Το Σύνταγμα μας κάνει λόγο (και νομίζω και το Σύνταγμα της Αυστρίας) για το ότι ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί για δύο συνεχείς θητείες, όχι περισσότερο.

Για αυτό μετά την άσκηση των δύο θητειών μου στην προεδρία άφησα το αξίωμα μου, δεν άλλαξα το Σύνταγμα και ανέλαβα άλλη θέση ως πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μετά από αυτό, όπως είναι γνωστό το 2012 επέστρεψα, και μέσω των εκλογών κέρδισα τις εκλογές».

Οι φωτογραφίες

ΕΡ: Τότε έχω μια τελευταία ερώτηση, ίσως λίγο ασυνήθιστη. Υπάρχουν παρά πολλές δικές σας φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεστε ημίγυμνος, κάτι που είναι ασυνήθιστο για αρχηγό κράτους. Τις φωτογραφίες αυτές δεν της τραβούν ούτε οι παπαράτσι, ούτε οι τουρίστες, αλλά τις δίνει στην δημοσιότητα το ίδιο το Κρεμλίνο. Τι σημαίνουν αυτές οι φωτογραφίες;»

Πούτιν : «Είπατε ότι εμφανίζομαι ‘ημίγυμνος’. Δόξα σοι ο θεός που δεν είπατε ‘γυμνός’. Εάν είμαι σε διακοπές δεν θεωρώ ότι πρέπει να κρύβομαι πίσω από τους θάμνους και δεν βρίσκω τίποτα το κακό σ’ αυτό».

Σύμφωνα πάντως με το αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, την αποκλειστική αυτή συνέντευξη με τον πρόεδρο Πούτιν την είδαν περίπου 900 χιλιάδες αυστριακοί.

Πηγές: BBC (ρωσική υπηρεσία), TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter