Ο Ραγκούσης προτείνει… Προεδρική Δημοκρατία

Ο Ραγκούσης προτείνει… Προεδρική Δημοκρατία

Όνειρα για αλλαγή πολιτεύματος κάνει ο Γιάννης Ραγκούσης, αφού προτείνει… “Προεδρική Δημοκρατία με σταθερές τετραετίες και νομοθετική σταθερότητα”.

Δείτε το κείμενο:

Έχουμε εντοπίσει τις πολιτικές ευθύνες προσώπων και κομμάτων για την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης ακόμη και μέσα στην κρίση.

Δεν έχουμε όμως αντιληφθεί ότι πίσω από τα πρόσωπα και τα κόμματα υπάρχει και δρα μια ισχυρότατη πολιτειακή μηχανική που ωθεί προς την πολιτική και νομοθετική αστάθεια.

Οι παραγωγικές δυνάμεις χρειάζονται πολιτική και νομοθετική σταθερότητα για να αναπτυχθούν. Από το 1975 όμως δεν απέκτησαν ποτέ, ούτε το ένα ούτε το άλλο πολιτειακό αγαθό.

Την επομένη των εκάστοτε εκλογών το αίτημα της αντιπολίτευσης ήταν “εκλογές” και όσο για τους νόμους, αυτοί άλλαζαν απλώς με την αλλαγή υπουργού από το ίδιο κόμμα, ούτε καν με την αλλαγή κυβέρνησης.

Γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως να τολμήσουμε τη μεγάλη προοδευτική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, με όλες τις αναγκαίες δημοκρατικές εγγυήσεις και στόχο την ριζική ανανέωση της δημοκρατίας μας και την ηθική επαναθεμελίωση της πολιτικής.

Είμαστε πολλοί όσοι πιστεύουμε πως μόνο μια νέα πολιτειακή αρχιτεκτονική μπορεί να μας πάει στην επόμενη Ελλάδα.

Η επόμενη Ελλάδα μπορεί να είναι μια χώρα χωρίς πρόωρες εκλογές, με σταθερή θητεία της κυβέρνησης και εκλεγμένο άμεσα από τον λαό Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας.

Η επόμενη Ελλάδα που μόνο μέσα από ένα πάγιο, δίκαιο αναλογικό εκλογικό σύστημα στο πλαίσιο της Προεδρικής Δημοκρατίας, μπορεί να διασφαλίσει σταθερές δημόσιες πολιτικές και νομοθετική σταθερότητα.

Μπορεί να είναι μία χώρα που οι βουλευτές δεν γίνονται υπουργοί, αλλά είναι πραγματικοί νομοθέτες που ξέρουν τι ψηφίζουν και λογοδοτούν γι’ αυτό, ενώ οι υπουργοί εργάζονται για τη χώρα κι όχι για την περιφέρειά τους.

Μια χώρα που θεσμοθετεί την ανανέωση μέσα από την καθιέρωση ανώτατου ορίου στις θητείες βουλευτών και υπουργών της παράταξης. Τα 12 χρόνια για τον βουλευτή και τα 8 για τον υπουργό.

Μια χώρα με μικρότερο αριθμό βουλευτών και καλύτερη ποιοτικά δημοκρατία, με 180 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, με διαφάνεια και λογοδοσία.

Η ριζοσπαστική ανακατεύθυνση της δημοκρατίας μας, μπορεί:

α) να δώσει ένα νέο πολιτειακό παράδειγμα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

β) να αξιώσει και να πραγματώσει την ανεξαρτησία της πολιτικής.

Έχουμε αργήσει δραματικά να εξουδετερώσουμε τα συστημικά αίτια της κρίσης.

Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση ώστε με ευρύτατη πολιτική συναίνεση να μεταβούμε σε μια νέα πολιτειακή αρχιτεκτονική.

Να μεταβούμε προς την Προεδρική Δημοκρατία που μπορεί πράγματι να προσφέρει στις παραγωγικές δυνάμεις τα πολύτιμα για την προοδό τους αγαθά.

Την πολιτική και τη νομοθετική σταθερότητα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter