O Σαμαράς πήγε στο συλλαλητήριο για να μας πει για το «Μακεδονικό»…

O Σαμαράς πήγε στο συλλαλητήριο για να μας πει για το «Μακεδονικό»…

Ένας από τους βασικούς υπαίτιους του προβλήματος εδώ και 25 χρόνια, ο Αντώνης Σαμαράς, βρίσκεται και αυτός στην πλατεία Συντάγματος για το συλλαλητήριο.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, έφτασε στις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος και δήλωσε πως «αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας, αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω και ελπίζω, είμαι σίγουρος, να το καταλάβουν όλοι».

Μάλιστα, ορισμένοι από τους διαδηλωτές, μόλις τον είδαν, φώναξαν και το σύνθημα: «Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς».

Βέβαια ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όπως έχει θυμίσει το Documento, σε συνέντευξή του στις 28/11/2009 έλεγε πως εάν στη γείτονα δεχθούν το erga omnes “να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω” και πως “είμαι μαζί με τις κόκκινες γραμμές” που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής το 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία ενιαία για όλες τις χρήσεις…

Ο Αντώνης Σαμαράς από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οπότε ανέκυψε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, φιλοτεχνεί για τον εαυτό του το προφίλ του άτεγκτου «μακεδονομάχου». Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το Documento, ο πρώην πρωθυπουργός, ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν αυτός που έβαλε την υπογραφή του κάτω από το πρώτο κείμενο που αποκαλούσε την πΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας», έναν χρόνο προτού αναγορεύσει τον εαυτό του σε σύγχρονο Μέγα Αλέξανδρο.

Tην υποκριτική στάση του Αντώνη Σαμαρά ανέδειξε η αποκάλυψη του Documento στις 22 Ιανουαρίου με τίτλο:   Αποκάλυψη: Αποκάλυψη: Οι κρυφές Μακεδονίες Καραμανλή, Ντόρας και Σαμαρά

Τον Δεκέμβριο 1991 οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΟΚ συναντήθηκαν για να εγκρίνουν την εγκαινίαση εμπορικών σχέσεων με τις δημοκρατίες που είχαν προκύψει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ανάμεσά τους και ο Αντ. Σαμαράς. Οι αποφάσεις τους αποτυπώθηκαν στον κανονισμό 3567/1991 και δημοσιεύτηκαν. Γράφουν τα επίσημα έγγραφα: «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 3567/91 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 2ας Δεκεμβρίου 1991 περί του καθεστώτος που εφαρμόζεται στις εισαγωγές προϊόντων καταγωγής των Δημοκρατιών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Μακεδονίας και της Σλοβενίας».

Αυτή ήταν η πρώτη αναγνώριση της πΓΔΜ ως Μακεδονίας (ούτε «πρώην» ούτε «Γιουγκοσλαβικής»), διά χειρός Αντώνη Σαμαρά. Τον Απρίλιο του 1992 ο Σαμαράς αφού εκδιώκεται από το Συμβούλιο Αρχηγών και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλήαπό το Προεδρικό Μέγαρο, αποπέμπεται και καταγγέλλει τον Μητσοτάκη και τους αρχηγούς για υποχωρητικότητα. Ιδρύει το κόμμα Πολιτική Ανοιξη και το 1993 ρίχνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγγέλλοντας εθνική προδοσία στο μακεδονικό.

Εξάλλου, αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 30 Ιανουαρίου 2014, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά Ευάγγελος Βενιζέλος ετίθετο υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, λέγοντας συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο “Μακεδονία” που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία και βεβαίως θέλουμε ένα τέτοιο όνομα erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή»

Ο Αντ. Σαμαράς ούτε διέψευσε τον υπουργό του ούτε τον απέπεμψε για ατόπημα σε ένα από τα πιο σοβαρά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Τις παλινωδίες του Α. Σαμαρά, κατήγγειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για τα 5 ναι του Σαμαρά και της ΝΔ στην σύνθετη ονομασία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter