Ο Σίριλ Ραμαφόζα νέος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής

Ο Σίριλ Ραμαφόζα νέος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής

Η Βουλή της Νότιας Αφρικής εξέλεξε σήμερα τον Σίριλ Ραμαφόζα πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την παραίτηση χθες του Τζέικομπ Ζούμα, τον οποίο ώθησε προς την έξοδο το ίδιο του το κόμμα.

Ο Σίριλ Ραμαφόζα, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) «εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής» , δήλωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Μογκοένγκ Μογκοένγκ, εν μέσω χειροκροτημάτων των βουλευτών που συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση.

Απουσία άλλου υποψηφίου απέναντι στον Σίριλ Ραμαφόζα, ο Μογκοένγκ Μογκοένγκ τον ανακήρυξε πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς καν να προχωρήσει σε ψηφοφορία.

Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο νέος πρόεδρος, που καθόταν στα μπροστινά έδρανα, ένευσε με το κεφάλι, χαμογελώντας.

Μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του ANC τον Δεκέμβριο, ο Σίριλ Ραμαφόζα, 65 ετών, προσπάθησε να ξεφορτωθεί το ταχύτερο δυνατό τον Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος εμπλέκεται σε πολλά σκάνδαλα διαφθοράς.

Η εκλογή του στην ηγεσία της χώρας τερματίζει την πολιτική κρίση που προκάλεσε η επιμονή του Τζέικομπ Ζούμα να μην εγκαταλείψει την εξουσία.

Έπειτα από εβδομάδες δισταγμών, το ANC απαίτησε τελικά την Τρίτη την παραίτησή του, όμως μόνο όταν το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής για σήμερα, ο Τζέικομπ Ζούμα παραδέχθηκε την ήττα του και εγκατέλειψε την εξουσία χθες βράδυ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter