Ο Σμπώκος ζητά από τον Άρειο Πάγο να μην παραπεμφθεί σε δίκη για τις μίζες

Ο Σμπώκος ζητά από τον Άρειο Πάγο να μην παραπεμφθεί σε δίκη για τις μίζες

Να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για μίζες στην προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων OSA, ζητούν ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Γιάννης Σμπώκος και τέσσερις συγκατηγορούμενοί του.

Στην σχετική αίτηση που υποβλήθηκε στον Άρειο Πάγο ο Γιάννης Σμπώκος υποστηρίζει ότι για τα ίδια τραπεζικά εμβάσματα , με βάση τα οποία ζητείται η παραπομπή του για τα OSA, δικάζεται ήδη για δωροδοκία για …άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα για την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων TOR M1.

“Με παραπέμπουν με δεύτερο αμετάκλητο βούλευμα να δικαστώ για δεύτερη φορά για τον ίδιο λόγο”, είναι το δια ταύτα της αίτησης αναίρεσης Σμπώκου που μιλά για απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας και παραβίαση της εκκρεμοδικίας.

Θέμα Τσοχατζόπουλου

Μάλιστα στην αίτηση αναίρεσης του , ο Γιάννης Σμπώκος θέτει και θέμα για τη μη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή,για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος στο παραπεμπτικό βούλευμα θεωρείται «συναυτουργός του στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Όπως επισημαίνει,μπορεί η δωροδοκία για τον πρώην υπουργό να έχει παραγραφεί, λόγω της γνωστής συνταγματικής απαλλακτικής διάταξης για τους υπουργούς, δεν τίθεται όμως θέμα παραγραφής για το αδίκημα του ξεπλύματος, για το οποίο ουδέποτε διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή.

Παράλειψη που κατά τον προσφεύγοντα αποτελεί ακόμα ένα λόγο αναίρεσης του βουλεύματος:

Αναφέρει χαρακτηριστικά :«Κατ’ ουδεμία περίπτωση δύναται να χωρίσει, παραδεκτώς, δίωξη και παραπομπή μου, αυτοτελώς από τον φερόμενο ως συναυτουργό υπουργό, στα κοινά ποινικά δικαστήρια, ενόψει της σαφούς συνταγματικής ρυθμίσεως. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση, η ανωτέρω, υποχρεωτική προδικασία δεν ακολουθήθηκε, γεγονός, το οποίο επίσης επιφέρει απαράδεκτο της παρούσης διώξεως, καθιστώντας το πληττόμενο βούλευμα αναιρετέο και εξ αυτής της αιτίας.»

Το επίμαχο βούλευμα

Το βούλευμα για το οποίο ζητείται η αναίρεση είναι το υπ’ αριθμ. 621/2017 του Συμβουλίου Εφετών .

Παραπέμπει σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας εννέα πρόσωπα , μεταξύ των οποίων είναι ο Γιάννης Σμπώκος, ο αντιπρόσωπος της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας Rosovooruzehnia (διάδοχος εταιρεία –κατά τον κ.Σμπώκο-της ΑΝΤΕΥ στο πρόγραμμα των TOR M1) Λάμπρος Μπαρτζώκας, οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και ο επιχειρηματίας Γιώργος Καμάρης. – την επίμαχη σύμβαση που υπεγράφη το 1998, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, είναι .

ΟΙ κατηγορίες που αντιμετωπίζουν -κατά περίσταση- για τη σύμβαση που υπεγράφη επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου το 1998 είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παθητική ή ενεργητική δωροδοκία είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για τη σύμβαση

Σύμφωνα με τα όσα έχει καταθέσει ο επίσης κατηγορούμενος Αντώνης Κάντας, για τη σύμβαση προμήθειας των ρώσικων αντιαεροπορικών συστημάτων «έλαβε μίζα 1,7 εκ δολάρια, ως «δώρο» το οποίο του είχε υποσχεθεί ο Λ. Μπαρτζώκας».

Για τον Γιάννη Σμπώκο, ο Κάντας είχε υποστηρίξει ότι «ο κ. Μπαρτζώκας περί το 1998, του είχε πει ότι από το πρόγραμμα OSA, η προμηθεύτρια εταιρεία θα έδινε στον κ. Σμπώκο πολλά λεφτά, γιατί ήταν πολύ απαιτητικός, μέχρι που τους είχε εκνευρίσει».

Σύμφωνα με το δικόγραφο του κ.Σμπώκου, οι κατηγορίες που του αποδίδονται βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στα ίδια τραπεζικά εμβάσματα μεταξύ τρίτων προσώπων σε τράπεζες του εξωτερικού, για τα οποία έχει ήδη παραπεμφθεί σε άλλη δίκη (προμήθεια πυραύλων ΤOR-M1), που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2016.

Ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης παραθέτει στην προσφυγή του τα αποσπάσματα των δύο παραπεμπτικών βουλευμάτων (για τα ΤΟR M1 και τα OSA), βάσει των οποίων, κατά τους ισχυρισμούς του , υπάρχει αντιγραφή των ίδιων εμβασμάτων που θεωρούνται μίζες. Όπως αναφέρει στην προσφυγή του:

Ακόμα, ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου υποστηρίζει ότι εκατοντάδες τραπεζικά έγγραφα, τα οποία απεστάλησαν από τις ελβετικές αρχές με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής, δεν έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα, συνεπώς «το βούλευμα πάσχει από απόλυτη ακυρότητα καθώς γίνεται χρήση αυτών των αμετάφραστων εγγράφων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter