Ο συνδημιουργός του Comicdom Con Athens, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου μιλά για τη φετινή διοργάνωση

Ο συνδημιουργός του Comicdom Con Athens, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου μιλά για τη φετινή διοργάνωση

Το ραντεβού φέτος δεν είναι μόνο στην οδό Μασσαλίας αλλά και στην παράλληλή της οδό Σίνα. Το Comicdom Con Athens, η μεγάλη ετήσια γιορτή των κόμικ, πραγματοποιείται στις 7-9 Απριλίου στην Ελληνοαμερικανική Ενωση και στο Γαλλικό Ινστιτούτο με ένα μπουκέτο εκδηλώσεων που δεν θα αφήσουν κανέναν ανικανοποίητο.

Για δωδέκατη συναπτή χρονιά το φεστιβάλ φιλοξενεί ένα πρόγραμμα εκθέσεων, προβολών, παρουσιάσεων, ανοικτών συζητήσεων, διαγωνισμών, εργαστηρίων, βραβεύσεων και άλλων παράλληλων εκδηλώσεων που δεν θα περίμενες σε καμιά περίπτωση να χωράνε μέσα σε μόλις τρεις μέρες (από το πρωί έως το βράδυ) και μάλιστα δωρεάν. 

Πρόσθεσε επίσης σημαντικούς ξένους καλεσμένους, όλη την πρόσφατη ελληνική παραγωγή και παλαιότερους τίτλους σε τρελές τιμές και αντιλαμβάνεσαι πού πρέπει να είσαι εκείνες τις μέρες.

Η ατμόσφαιρα εορταστική, η εμπειρία αξέχαστη και κάθε χρόνο διαφορετική. Το στοίχημα έχει ασφαλώς κερδηθεί, καθώς ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη διοργάνωση και οι φαν της ένατης τέχνης έχουν αυξηθεί στο πέρασμα των χρόνων. Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, ψυχή του Comicdom Con Athens, μας αποκαλύπτει τι μας περιμένει φέτος και μας προτείνει τι να παρακολουθήσουμε.

Ποια είναι τα χάιλαϊτ του φετινού Comicdom Con Athens;

Η διεθνής έκθεση «The Best American Comics 2016», η οποία είναι αφιερωμένη στη θρυλική ομότιτλη ετήσια ανθολογία και φιλοξενεί επιλογές καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων Βορειοαμερικανών καλλιτεχνών. Επίσης, οι δύο διεθνείς εκθέσεις μας: η επίκαιρη «History repeating (?)», στην οποία οι καλλιτέχνες καλούνται να απαντήσουν σε ένα ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων τα τελευταία χρόνια, αλλά και η έκθεση «The art of video games», με Ελληνες εικονογράφους να εμπνέονται από τα δικά τους αγαπημένα video games. Και φυσικά το χάιλαϊτ των τελευταίων χρόνων, ο υπερδημοφιλής διαγωνισμός cosplay, στον οποίο ήρωες από όλο το φάσμα της ποπ κουλτούρας ζωντανεύουν επί σκηνής, με τον νικητή να εκπροσωπεί τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EuroCosplay στο MCM Expo του Λονδίνου.

Μπενουά Σοκάλ – Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ: δυο μεγάλα ονόματα μας έρχονται από εντελώς διαφορετικούς κόσμους.

Οι δυο αυτοί καλλιτέχνες είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της ποικιλομορφίας που παρουσιάζει εδώ και 12 χρόνια η λίστα προσκεκλημένων του Comicdom Con Athens. Ο Μπενουά Σοκάλ είναι ένας καταξιωμένος κομίστας από το Βέλγιο και ταυτόχρονα δημιουργός του δημοφιλούς video game «Syberia». Ο Αμερικανός Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ είναι ο πολυβραβευμένος δημιουργός του επιδραστικού κόμικ «Here» και παράλληλα γνωστός για τα συγκλονιστικά εξώφυλλά του στο παγκοσμίου φήμης περιοδικό «The New Yorker».

Τι θα μας πρότεινες ανεπιφύλακτα;

Εκτός από τα προαναφερθέντα χάιλαϊτ προτείνω ανεπιφύλακτα τους σκοτεινούς, βραβευμένους με Goya (Best Animated Film) «Ψυχοναύτες, τα ξεχασμένα παιδιά», το sketch event με θέμα τον αδιαφιλονίκητο «βασιλιά» των αμερικανικών κόμικ Τζακ Κέρμπι και συμμετοχή διεθνών και Ελλήνων σχεδιαστών, καθώς και το Artists Alley με τους σημαντικότερους Ελληνες δημιουργούς να διαθέτουν νέα αλλά και παλαιότερα έργα τους.

Τι έχει προσθέσει η συγκεκριμένη διοργάνωση στην πόλη;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πέραν της δυνατότητας που πρώτοι δώσαμε στην ελληνική σκηνή κόμικ να αποκτήσει ένα σταθερό ετήσιο meeting point, προσφέραμε στο αθηναϊκό κοινό τη δυνατότητα να επισκέπτεται στο κέντρο της πόλης –και μάλιστα εντελώς δωρεάν (το μόνο του είδους με ελεύθερη είσοδο)– ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε πλήρως εξοπλισμένους, καλαίσθητους χώρους που δεν αποπνέουν τη συνήθη προχειρότητα που δυστυχώς συναντάμε συχνά σε φεστιβαλικές δράσεις.

Πώς βλέπεις τα ελληνικά κόμικ; Είναι λογικές οι υψηλές προσδοκίες που μας έχουν καλλιεργήσει οι δημιουργοί τους τα τελευταία χρόνια;

Οπως σε όλους τους χώρους της καλλιτεχνικής δημιουργίας, έτσι και στα κόμικ υπάρχουν αξιόλογες, λιγότερο αξιόλογες και κακές δουλειές. Οι υψηλές προσδοκίες του κοινού βοηθούν τους καλλιτέχνες της πρώτης κατηγορίας να συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά και των άλλων δύο κατηγοριών να βελτιωθούν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φύγουμε από τη λογική «αυτό είναι καλό για ελληνικό» και να πάμε σε εκείνη «αυτό είναι καλό, θα μπορούσε να σταθεί και στη διεθνή αγορά».

INFO

Το πλήρες πρόγραμμα του Comicdom Con Athens 2017 και συνεχείς ενημερώσεις στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: comicdom-con.gr και στο αντίστοιχο Facebook event (https://www.facebook.com/events/1632857333677868/).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter