«Ο θάνατος του Στάλιν» προκαλεί αμηχανία στους Ρώσους

«Ο θάνατος του Στάλιν» προκαλεί αμηχανία στους Ρώσους

Ως μία επίθεση από τους Βρετανούς διανοούμενους με σκοπό την υποβάθμιση και την γελοιοποίηση των Σοβιετικών αντιμετωπίζει η Ρωσία την μαύρη κωμωδία «ο θάνατος του Στάλιν» του βραβευμένου σκηνοθέτη Αρμάντο Ιανούτσι. Η ταινία περιγράφει με κωμικό τρόπο τις έριδες στο Κρεμλίνο αμέσως μετά τον θάνατο του Σοβιετικού ηγέτη το 1953.

Μία επιτροπή συμβούλων του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού πρότεινε να καθυστερήσει η πρεμιέρα της ταινίας στην Ρωσία προκειμένου να μην συμπέσει χρονικά με την 75η επέτειο του τέλους της Μάχης του Στάλινγκραντ. Ο Παβέλ Ποζιγκαϊλο, μέλος της επιτροπής, είπε ότι η ταινία «προσβάλλει τα ιστορικά σύμβολα μας, τον σοβιετικό ύμνο, τα παράσημα και τα μετάλλια». Το μέλος της επιτροπής δεν έκρυψε και την ενόχληση του για το γεγονός ότι ο Σοβιετικός στρατιωτικός διοικητής, Γκεόργκι Κονσταντίνοβιτς Ζούκοφ, «απεικονίζεται ως ανόητος στην ταινία».

Η επιτροπή ανέφερε ότι η προβολή είναι «ανεπιθύμητη» λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας τον ερχόμενο Μάρτιο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας αποκάλεσε την ταινία «μία μορφή ψυχολογικής πίεσης εναντίον της χώρας μας».

Ο στρατάρχης του κόκκινου στρατού, Γκέοργκι Ζούκοφ είναι ήρωας στην Ρωσία και το άγαλμα του στέκει κοντά στην Κόκκινη Πλατεία. Ήταν ο ενορχηστρωτής της ήττας των ναζιστικών στρατευμάτων στην Μάχη του Στάλινγκραντ το 1943, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την οριστική νίκη των συμμάχων στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επιτροπή επιθυμεί η προβολή να καθυστερήσει μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο η ταινία έχει λάβει την σχετική άδεια και αναμένεται να ξεκινήσει να προβάλλεται από την Πέμπτη. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter