Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Ο Τραμπ «διώχνει» τους δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο

Την έντονη αντίδραση των Αμερικανών δημοσιογράφων προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της αίθουσας ενημέρωσής τους

από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου σε άλλη τοποθεσία, προκειμένου να είναι δυνατή η ενημέρωση μεγαλύτερου αριθμού δημοσιογράφων από τις ΗΠΑ, αλλά κι ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το «σκεπτικό» που ανακοίνωσαν υψηλόβαθμα στελέχη της ομάδας μεταβίβασης της εξουσίας.

Το περιοδικό “Esquire” ανέφερε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να μεταφέρει τους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, από την αίθουσα του Τύπου, στο Κέντρο Διασκέψεων του Λευκού Οίκου ή στο κτίριο (Old Executive Office Building) που βρίσκεται δίπλα.

Μιλώντας στην εκπομπή του ABC “This Week” ο Ράινς Πρίμπους, που έχει επιλεγεί για τη θέση του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι η μεταβατική ομάδα εξουσίας συζήτησε την αλλαγή του χώρου που δίνονται οι συνεντεύξεις Τύπου, από τη μικρή αίθουσα ενημέρωσης που βρίσκεται στη Δυτική Πτέρυγα στο κτίριο του Old Executive Office Building, που είναι τμήμα του οικοδομικού συμπλέγματος του Λευκού Οίκου.

Μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει μία ουσιαστική αλλαγή στην πρόσβαση των δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο, καθώς η αίθουσα ενημέρωσης που χρησιμοποιείται σήμερα βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το Οβάλ Γραφείο.

Τόσο ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, όσο και ο Πρίμπους, δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει μία εριστική σχέση με αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ τα οποία χαρακτηρίζει “κυρίαρχα ΜΜΕ” έχοντας απαγορεύσει την πρόσβαση σε μερικά από αυτά στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ ο ίδιος έχει ασκήσει δημόσια κριτική κατά δημοσιογράφων.

Στην εκπομπή “Face the Nation” του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Πενς απέφυγε ν΄ απαντήσει ευθέως για το θέμα αυτό και ειδικά για το αν η μετακίνηση των δημοσιογράφων θα γίνει για πρακτικούς λόγους ή πρόκειται για κίνηση τιμωρίας έναντι του Τύπου.

“Το άμεσο ενδιαφέρον της μεταβατικής ομάδας εντοπίζεται στη φιλοξενία όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων που ενδιαφέρονται και δημοσιογράφων από τις ΗΠΑ, αλλά κι ολόκληρο τον κόσμο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πενς.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Τραμπ και των αμερικανικών ΜΜΕ κλιμακώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς αρκετά μέσα δημοσίευσαν μη τεκμηριωμένους ισχυρισμούς που υπονοούσαν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να εκβιαστεί από τη Ρωσία. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, αρνήθηκε να δεχτεί ερώτηση από δημοσιογράφο του CNN, καταλογίζοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο, την “κατασκευή πλαστών ειδήσεων.”

Από την πλευρά της, η Ένωση Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την αντίθεσή της έναντι “κάθε κίνησης που θα μπορούσε να προφυλάξει τον πρόεδρο και τους συμβούλους του, από τον έλεγχο που ασκεί μια εντός του Λευκού Οίκου συγκέντρωση των δημοσιογράφων.” Παράλληλα, οι ανταποκριτές του Λευκού Οίκου, δήλωσαν ότι θα δώσουν μάχη προκειμένου να διατηρήσουν το γραφείο ενημέρωσης εντός του Λευκού Οίκου, αλλά και να κρατήσουν ανοιχτή την πρόσβασή τους σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης.

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.