Ο Τραμπ παίζοντας γκολφ απειλεί τη Βόρεια Κορέα με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν»

Ο Τραμπ παίζοντας γκολφ απειλεί τη Βόρεια Κορέα με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν»

Με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν» απείλησε τη Βόρεια Κορέα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια άνευ προηγουμένου επιθετική δήλωση.

Από το γήπεδο γκολφ στο οποίο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες, το Trump National Golf Club στο Μπέντμινστερ, στο Νιού Τζέρσι, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην κάνει κι άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ».

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση των απόρρητων συμπερασμάτων εμπειρογνωμόνων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τα οποία η Βόρεια Κορέα κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της.

Αυτή η δυνατότητα σηματοδοτεί τη σημαντική πρόοδο που κατέγραψε η Πιονγκγιάνγκ, η οποία αναδεικνύεται πλέον σε αυτοτελή πυρηνική δύναμη, υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα, στη γνώση της οποίας περιήλθε η απόρρητη έκθεση που ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ.

Έως σήμερα, το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει προχωρήσει στη δοκιμή πολλών ατομικών βομβών και έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία δύο εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, που μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ, όμως η ικανότητά της να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο παρέμενε υπό αμφισβήτηση.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε γενικές γραμμές πεπεισμένες ότι αν και πέρασαν 10 χρόνια από την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, τον Οκτώβριο του 2006, η Βόρεια Κορέα χρειαζόταν ακόμη κάποια χρόνια για να πετύχει την σμίκρυνση μιας ατομικής βόμβας, κάτι που αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία.

«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα παρήγαγε πυρηνικά όπλα που μπορούν να εφαρμοστούν σε βαλλιστικούς πυραύλους, περιλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον Ποστ, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έχει καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται σε μια άλλη επίσημη έκθεση των ΗΠΑ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διαθέτει περίπου 60 ατομικές βόμβες, σημειώνει η Ποστ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εντούτοις πολλοί ειδικοί κρίνουν ότι αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικός.

Τη Δευτέρα η Βόρεια Κορέα δήλωσε έτοιμη να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα «σκληρό μάθημα» με τη στρατηγική πυρηνική δύναμή της αν οι τελευταίες αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της και δεν θα θέσει το πυρηνικό πρόγραμμα ή τους πυραύλους της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας ξεκαθάρισε παράλληλα ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο για να αμυνθεί, ενώ στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα ή να απειλήσουμε με πυρηνικά όπλα οποιαδήποτε χώρα εκτός των ΗΠΑ, εκτός εάν συμμετάσχει σε δράση των ΗΠΑ εναντίον της ΛΔΒΚ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter