Ο Τσακαλώτος, η φυματική σαρανταποδαρούσα και ο πήχης της ΝΔ

Ο Τσακαλώτος, η φυματική σαρανταποδαρούσα και ο πήχης της ΝΔ

Με την… ιδιαίτερα περιγραφική φράση «μία φυματική σαρανταποδαρούσα με πρόβλημα μηνίσκου σε 25 από τα 40 πόδια και κρατώντας βαριές σακούλες με τα ψώνια της εβδομάδας από τα LIDL θα είχε περάσει από πάνω…», ο υπουργός Οικονομικός σχολίασε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση η ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η αξιωματική αντιπολίτευση έβαλε τόσο χαμηλά τον πήχη που και η εν λόγω σαρανταποδαρούσα δεν θα είχε πρόβλημα να τον περάσει.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέκρουσε τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα περί υπερφορολόγησης που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και για έλλειμμα μεταρρυθμίσεων. Παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς προέκυψε το υπερπλεόνασμα του 2016, επικαλούμενος στοχευμένες πρωτοβουλίες τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο πεδίο της εθελούσιας αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων. Ο υπουργός υπερασπίστηκε πλήρως την ενσυνείδητη επιλογή της κυβέρνησης για αυξημένη φορολογία στη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να ανακουφιστούν κατά το δυνατόν περισσότερο τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

«Θα υπάρχουν τα αποθέματα για να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της»

«Βάλατε πολλά αυγά στο καλάθι ότι θα πέσουμε, δεν πέσαμε και άρα πρέπει να σκεφτείτε και θετικά…» είπε αρχικά ο υπουργός, έχοντας κάνει την προβολή νωρίτερα της φορτωμένης και με μηνίσκο σαρανταποδαρούσας που περνά πάνω από το χαμηλό πήχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Να διευκρινίσω ότι δεν μιλήσαμε εμείς για success story γιατί κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός» είπε και πρόσθεσε πως το true story είναι πως θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να «χτίζει» τα αποθέματα για να βγει η χώρα στις αγορές. «Όταν φύγατε εσείς αφήσατε άδεια ταμεία» υποστήριξε, εξηγώντας πως αυτό έγινε γιατί οι πιστωτές ζητούσαν μια προσωρινή γραμμή πίστωσης από την τότε κυβέρνηση.

«Με εμάς θα υπάρχουν τα αποθέματα για να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της» τόνισε και ξεκίνησε να αναφέρει όλα τα αφηγήματα που κατά καιρούς έχει παραθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για δήθεν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. «Πού πήγαν τα βάστα Σόιμπλε; Πού πήγε ότι ήταν στον αέρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές; Πού πήγε ότι το 2017 δεν θα υπάρχει μέρισμα και ότι θα αναγκαστούμε να πάρουμε νέα μέτρα;» ήταν τα ερωτήματα που απηύθυνε στην αντιπολίτευση. «Έχουμε τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα. Τα 100 δισ. ευρώ του Ρένγκλινγκ και τα 80 δισ. του Στουρνάρα» σχολίασε, ξεκαθαρίζοντας πως «έχουμε απαντήσει σε όλα αυτά». «Ότι από τα 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες πήραμε 5» έφερε ως παράδειγμα.

Η απάντηση στις επικρίσεις περί υπερφορολόγησης

«Λέτε ότι η κυβέρνηση μόνο φορολογεί και δεν κάνει μεταρρυθμίσεις και πως εσείς δεν θα φορολογήσετε και θα κάνετε μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα είναι το νέο σας success story» είπε απευθυνόμενος και πάλι στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Θέλω να πάρω στα σοβαρά το επιχείρημα ότι δεν είναι βέλτιστη λύση η υπερφορολόγηση, έπειτα να έχετε υπεραπόδοση και να μοιράζεται» σημείωσε και παραδέχτηκε πως «πράγματι δεν είναι αλλά ξέρετε πως γίνεται για δύο λόγους: Το ΔΝΤ πάντα υποτιμά την απόδοση των μέτρων που έχουμε και δεν μετρά καθόλου τα λεγόμενα μη παραμετρικά μέτρα».

«Έχουμε 448 εκατ. ευρώ από υπεραπόδοση που είναι από τις κοινωνικές εισφορές» ήταν το πρώτο καίριο αντεπιχείρημά του, ενώ παρέχοντας περισσότερες λεπτομέρειες υποστήριξε πως όλο αυτό έρχεται επειδή υπάρχουν περισσότεροι απασχολούμενοι. Του χρόνου, σύμφωνα με τον υπουργό, το ποσό θα φτάσει τα 472 εκατ. ευρώ. «Δεν έχουν ανεβεί οι συντελεστές για να βγει το ποσό αυτό από τον νόμο Κατρουγκαλου» διευκρίνισε, προκαλώντας αντιδράσεις από τα μέλη της αντιπολίτευσης. «Μην μου χαλάτε την ομιλία τώρα επειδή σας έχω στριμώξει…» είπε δηκτικά ενώ από κάτω είχε προκληθεί οχλαγωγία.

Έπειτα, απέδωσε άλλα 450 εκατ. ευρώ -που εμπεριέχονται στην υπεραπόδοση- στην εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων. Πού είναι τα άλλα 450 εκατ. από εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων. «Έχουν καταγραφεί 4 δισ. ευρώ, έχουμε πάρει ήδη τα 200 εκατ. και θα έχουμε 400 εκατ. κάτι μέχρι τέλους του χρόνου» προανήγγειλε. Αποκάλεσε μεταρρύθμιση τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, επικρίνοντας τις άμεσες παρεμβάσεις που γίνονταν επί ΝΔ για να «ψάξουν τον Πέτρο και όχι την Μαρία».

«Δεν θα έπρεπε να έχουμε απόλυτη προτεραιότητα στην ανθρωπιστική κρίση;» ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ και τους εγκάλεσε γιατί δεν έχει ακούσει από πού θα κόψουν δαπάνες για να μειώσουν φόρους.

Η αποκάλυψη για τη σύμβουλο της ΝΔ και η παραδοχή της Μπακογιάννη

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών για σύμβουλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα το κομματικό συμφέρον έναντι του εθνικού. Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι σε επίσκεψή του στις ΗΠΑ και σε συνάντηση που είχε με την επενδυτική εταιρία J.P. Morgan, «μία σύμβουλος της ΝΔ είπε για το ύψος της φορολογίας και το είπε για να κάνει κακό».

Εν συνεχεία, όταν παρέθεσε την άποψη ότι με τον επενδυτικό νόμο της κυβέρνησης παρέχεται το απαιτούμενο κλίμα σταθερότητας που επιζητούν οι επενδυτές, ζήτησε από τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν αν θα τον πάρουν πίσω. Τότε, η κ. Μπακογιάννη, αν και προασπίζεται με ζέση την ανάγκη σταθερού επενδυτικού κλίματος, παρενέβη διαβεβαιώνοντας πως η ΝΔ θα πάρει πίσω τον επενδυτικό νόμο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter