Ο Τσίπρας ενημερώνει για την πΓΔΜ τον ΠτΔ και τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο Τσίπρας ενημερώνει για την πΓΔΜ τον ΠτΔ και τους πολιτικούς αρχηγούς

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς το Σάββατο και την Κυριακή.

Παπαδημούλης: Νομίζω πως είμαστε κοντά σε συμφωνία

«Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά βαδίζουμε προς τα εκεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Και στις Βρυξέλλες οι πάντες εκτιμούν -συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειας που ανήκει η ΝΔ- ότι αυτή η ευκαιρία για μια λύση δεν πρέπει να χαθεί», είπε ο κ. Παπαδημούλης διευκρινίζοντας ότι για να υπάρξει λύση «το κλειδί είναι το erga omnes, για τη σύνθεση ονομασία έναντι όλων των χρήσεων, για όλους τους τρόπους και λόγους».

«Τότε θα υπάρξουν οφέλη και για τις δύο χώρες –και γεωπολιτικά και οικονομικά. Και τα οικονομικά θα υπάρξουν ιδίως για τη Βόρεια Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα παρά την κρίση και τη μεγάλη υποχώρηση που προκάλεσαν η χρεοκοπία και τα μνημόνια παραμένει η πιο ισχυρή οικονομία της περιοχής, το πιο παλιό μέλος της Eυρωπαϊκής Ένωσης με πρόσβαση στη θάλασσα, με πιο ανεπτυγμένα δίκτυα. Θεωρώ θετική συγκυρία το γεγονός ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο πάμε να λύσουμε μια μακρά διαμάχη με θετικό τρόπο, που να υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, μια διαμάχη που βαστάει 25 χρόνια και πάμε πια και στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια, για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι «γυρνάει διαρκώς προς διαφορετική κατεύθυνση, καθώς προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε σε αυτό που είχε πει στην αρχή, στην γραμμή του Βουκουρεστίου, σύνθετη ονομασία erga omnes, πλησίασε τη γραμμή της κυβέρνησης, τη γραμμή Τσίπρα, αλλά στο μεταξύ έχει πει και όλα τα άλλα, ότι δεν είναι η συγκυρία, ότι να μη διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε του Σκοπιανους».

«Θέλω να πιστεύω ότι η μπίλια στην εσωτερική ρουλέτα της ΝΔ θα κάτσει για τον Κυριάκο Μητσοτάκης στη γραμμή του πατέρα του και του Κώστα Καραμανλή και όχι στη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη», τόνισε.

Εξέφρασε δε την ελπίδα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά να ευθυγραμμιστεί στη θέση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, που χαιρέτησαν τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό. «Ελπίζω αυτό να το ακούσει και η Φώφη Γεννηματά, γιατί ο Σταύρος Θεοδωράκης σε αυτό το θέμα έχει καθαρή και θετική θέση. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι είναι χρήσιμο σε αυτά τα θέματα το εθνικό συμφέρον να προτάσσεται της μικροπολιτικής αντιπολίτευσης, καθώς πάμε να λύσουμε το θέμα με βάση μια πάγια εθνική γραμμή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter