Ο Χάουαρντ Σουλτς αφήνει τα Starbucks για το Λευκό Οίκο

Ο Χάουαρντ Σουλτς αφήνει τα Starbucks για το Λευκό Οίκο

Ο Χάουαρντ Σουλτς είναι ο ορισμός του αυτοδημιούργητου. Ξεκίνησε φτωχός και δημιούργησε μια περιουσία που ανέρχεται σε 3,1 δισ δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, αλλά και περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας.

Ηγέτης, μέχρι πρότινος, της μεγαλύτερης εταιρείας καφέ στον κόσμο, της αλυσίδας καταστημάτων Starbucks, ο Σουλτς διέμενε με την οικογένειά του σε εργατικές κατοικίες στο Μπρούκλιν και ήταν το πρώτο (και το μόνο) μέλος της που κατάφερε να αποκτήσει ανώτατη εκπαίδευση.

“Δεν ήταν η ανάγκη να ασχοληθώ με τον καφέ, αλλά η ανάγκη να χτίσω μια εταιρεία την οποία ο πατέρας μου δεν είχε ποτέ ευκαιρία να χτίσει”, δήλωσε κάποτε.

Ταλαντούχος αθλητής, ο Σουλτς έγινε δεκτός με αθλητική υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Βόρειου Μίσιγκαν, αλλά τελικά αποφάσισε να μην ασχοληθεί με τον αθλητισμό και κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του παίρνοντας δάνεια και κάνοντας δουλειές του ποδαριού. Μετά τις σπουδές, ασχολήθηκε με τις πωλήσεις και λίγα χρόνια αργότερα μετέτρεψε μια μικρή επιχείρηση καφέ σε παγκόσμιο κολοσσό.

Στα 65 του χρόνια σήμερα ο πολυεκατομμυριούχος Σουλτς τροφοδότησε εκ νέου τις φήμες ότι πιθανόν να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020 αποχωρώντας από την πρώτη γραμμή των Starbucks έπειτα από τρεις δεκαετίες στο τιμόνι τους.

Άλλωστε δεν είναι πολλά τα ονόματα των στελεχών επιχειρήσεων που έχουν ακουστεί για υποψήφιοι το 2020. Πέραν του Σουλτς, λόγος γίνεται και για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ντίσνεϊ, τον Ρόμπερτ Ίγκερ, καθώς και για τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη των Dallas Mavericks, τον Μαρκ Κούμπαν.

Στην επιστολή προς το προσωπικό της εταιρείας ο Σουλτς ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτές τις φήμες: «Θα σκεφτώ μια σειρά επιλογών για τον εαυτό μου, από τη φιλανθρωπία μέχρι το δημόσιο αξίωμα, αλλά απέχω πολύ από το να γνωρίζω τι επιφυλάσσει το μέλλον».

Ο Σουλτς έχει εκφράσει στο παρελθόν ανοιχτά τις θέσεις του για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Εχει επικρίνει σφοδρά τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έχει υποστηρίξει ανοιχτά τόσο τη Χίλαρι Κλίντον όσο και τον Μπαράκ Ομπάμα.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Seattle Times, το όνομά του είχε αναφερθεί και στις τρεις προηγούμενες εκλογές, ενώ όταν ήταν υποψήφια πρόεδρος η Κλίντον φήμες τον ήθελαν να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος.

Δωρητής σταθερά του Δημοκρατικού Κόμματος –με εξαίρεση μια φορά που στήριξε τον ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν στα τέλη της δεκαετίας του 1990– o Σουλτς είχε και στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύει να ασχοληθεί με την πολιτική.

Μιλώντας με σκληρά λόγια για την αμερικανική πολιτική σκηνή, την οποία χαρακτήρισε «τσίρκο», είχε δηλώσει προ καιρού στους New York Times: “Εδώ και κάποιο καιρό, έχω βαθιά ανησυχία για τη χώρα μας, για την αυξανόμενη εσωτερική διχόνοια και τη θέση μας στον κόσμο”.

Ο Σουλτς τάσσεται υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού και έχει δώσει τη δυνατότητα σε αριθμό υπαλλήλων της εταιρείας να σπουδάσουν δωρεάν σε κολέγια.

Με αφορμή πέρυσι τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιτ της Βιρτζίνια, όπου ένας νεοναζί παρέσυρε και σκότωσε μια διαδηλώτρια, ο Σουλτς είχε δηλώσει ότι «χωρίς υπερβολή, βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή της ιστορίας» των ΗΠΑ και ότι «οι αξίες και αυτά για τα οποία πολεμήσαμε στη χώρα μας κυριολεκτικά κρέμονται πάνω από την άβυσσο».

Επιπλέον, η εταιρεία είχε να αντιμετωπίσει τον περασμένο Απρίλιο το σκάνδαλο της κράτησης δύο αφροαμερικανών πελατών, τους οποίους ένας υπάλληλος κατηγόρησε για παράνομη είσοδο.

Η Starbucks απάντησε με το προσωρινό κλείσιμο 8.000 καταστημάτων στις ΗΠΑ για επιμόρφωση των υπαλλήλων σε θέματα φυλετικών διακρίσεων.

Η απόφαση μάλιστα της εταιρείας να ξεκινήσει μια αντιρατσιστική καμπάνια με τίτλο «Race Together» βάσει της οποίας οι πελάτες θα μπορούσαν να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συζητούν με τους υπαλλήλους σχετικά με το θέμα του ρατσισμού είχε προκαλέσει έντονη αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αντιλήψεις του Σουλτς ως προς τις παροχές προς τους εργαζόμενους της εταιρείας ήταν εντυπωσιακά προοδευτικές. Με πρωτοβουλία του, η εταιρεία έτρεχε ένα πρόγραμμα υποβοήθησης σπουδών για την κάλυψη του συνολικού κόστους ενός πτυχίου εξ’ αποστάσεως για τους εργαζόμενους, ενώ εκείνος πιστώνεται και το πρόγραμμα ασφάλειας υγείας προς όλος τους υπαλλήλους–ολικής και μερικής απασχόλησης.

Οδηγίες επιτυχίας δια στόματος Σουλτς

— “Η επιτυχία δεν διαρκεί αν χαρακτηρίζεται από τον βαθμό ανάπτυξης μιας επιχείρησης ή από την ανάπτυξη αυτή καθεαυτή. Η επιτυχία είναι πολύ ρηχή αν δεν έχει συναισθηματική αξία”.

–“Είμαι πεπεισμένος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους αν είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να προσπαθούν”.

— “Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αγαπούν αυτό που κάνουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να αξίζουν οι θυσίες και κάποιες φορές ο πόνος. Αλλά οτιδήποτε άλλο θα ήταν αδιανόητο”.

–“Αν κάνεις μικρά όνειρα, μπορεί να επιτύχεις κάτι μικρό. Για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι αρκετό, αλλά αν θέλεις να έχεις ευρύτερη επιρροή και διάρκεια, να είσαι τολμηρός”.

–“Πρέπει να είσαι αυθεντικός, να είσαι αληθινός και να πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις”.

–“Η επιτυχία δεν έχει αξία αν τερματίσεις μόνος σου. Η καλύτερη ανταμοιβή είναι να φτάσεις στο φίνις περιστοιχιζόμενος από νικητές”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNBC, The New York Times, Time, Guardian

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter