Οδηγός επιβίωσης στο Comicdom Con Athens 2018

Οδηγός επιβίωσης στο Comicdom Con Athens 2018

Το Comicdom Con Athens ενώνει τον φαντασμαγορικό κόσμο των κόμικ και παρουσιάζει εκθέσεις Ελλήνων δημιουργών, προβολές ταινιών και animation, εργαστήρια και ανοιχτές συζητήσεις.

Ο Σταύρος Κιουτσιούκης που φιλοτέχνησε την αφίσα του φεστιβάλ είναι ο τιμώμενος καλλιτέχνης για φέτος. Ποιες είναι οι εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν και τι πιστεύουν οι ίδιοι οι δημιουργοί.

Ηλίας Κυριαζής

Συμμετέχω στο φεστιβάλ σχεδόν από την αρχή του. Είναι μια γιορτή που περιμένουμε κάθε χρόνο με ανυπομονησία. Εχει χρησιμότητα για τη σκηνή γιατί λειτουργεί σαν κέντρο όλης της εκδοτικής κίνησης, είναι το μέρος όπου παρουσιάζουν τις δουλειές τους οι περισσότεροι καλλιτέχνες. Συγχρόνως είναι ένα μεγάλο πάρτι, εκεί όπου συναντάει κανείς όλους τους συναδέλφους του και οι αναγνώστες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους δημιουργούς. Εγώ για πρώτη φορά θα είμαι στο Αrtists Αlley για την καινούργια έκδοση του «Manifesto» και την ελληνική έκδοση του «Dirk Gently’s».

Σπύρος Δερβενιώτης

Όποιος έχει περάσει έστω και μία φορά από το Comicdom Con ξέρει για τι πράγμα μιλάμε: Reunion, Prom Date, τριήμερο πάρτι, όλα αυτά σε ένα μίξερ, η απελευθέρωση μέσα σε τρεις πυκνότατες μέρες της συσσωρευμένης ενέργειας ενός ολόκληρου χρόνου όπου οι δημιουργοί και εραστές των κόμικ βιώνουν την αγάπη τους κατά μόνας, για να βρεθούν μαζί στον ίδιο χώρο τις λιγοστές φορές μέσα στον χρόνο που μια τέτοια διοργάνωση λειτουργεί ως συνδετικός ιστός.

Μέσα στα χρόνια ευτυχώς έχουν προστεθεί στο ημερολόγιο των κομιξόφιλων και άλλα events, αλλά το Comicdom παραμένει η μακροβιότερη σχέση. Οχι τυχαία, οι περισσότεροι δημιουργοί κόμικ επιλέγουν το Comicdom Con για να λανσάρουν τις φρέσκιες δημιουργίες τους.

Όπως κάθε χρόνο θα είμαι εκεί, στο Artists Alley και σχεδόν όπως κάθε χρόνο με καινούργια δουλειά. Φέτος με το «Shark Nation» απ’ τις Εκδόσεις Χαραμάδα, μια ιστορία που εξελίσσεται το 2020 στις ΗΠΑ, όπου μια φεμινιστική ομάδα απαγάγει μια σκλάβα του σεξ που ανήκει στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, μια μασκοφορεμένη, ιντερνετική περσόνα γνωστή μόνο ως «Καρχαρίας».

Δήμητρα Αδαμοπούλου

Το Comicdom είναι η μεγαλύτερη γιορτή κόμικ στη Ελλάδα και αναμένεται και πάλι να περάσουμε φανταστικά! Είμαι πολύ τυχερή που φέτος θα βρίσκομαι μαζί με το «True Story», το κόμικ μου στο Artists Alley, μαζί με εκλεκτούς συναδέλφους.

Σταύρος Κιουτσούκης

Το Comicdom για κάθε δημιουργό και αναγνώστη κόμικ είναι πάντα μία από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες συναντήσεις. Πόσο μάλλον όταν η συνάντηση στην οποία ξεκίνησα να πηγαίνω ως επισκέπτης και συνέχισα ως εκθέτης καταλήγει να με καλεί ως τιμώμενο καλλιτέχνη. Μια τεράστια τιμή για μένα.

Δανάη Κηλαηδόνη

Εχω μεγαλώσει με αυτό το φεστιβάλ και είμαι fun! Ανυπομονώ για άλλο ένα τριήμερο με κόμικ!

Οι διεθνείς προσκεκλημένοι

Ο Roger Langridge, καταξιωμένος Νεοζηλανδός δημιουργός, υπεύθυνος για την αναβίωση των δημοφιλών χαρακτήρων από το «The Muppet Show» και Popeye.

Ο Simon Spurrier, Βρετανός σεναριογράφος, με κόμικ όπως τα X-Men Legacy, Star Wars: Aphra, The Dreaming και The Sandman Universe.

Ο Nicolas de Crécy, βραβευμένος Γάλλος δημιουργός, διάσημος για τους ασυνήθιστους χαρακτήρες και τους σκοτεινούς χρωματισμούς του.

Η Rutu Modan, βραβευμένη δημιουργός των graphic novels, «Exit wounds» και «The property» (σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα).

Η Sümeyye Kesgin, ανερχόμενη καλλιτέχνις από την Τουρκία, γνωστή για τη συνεργασία της με την Image Comics.

Οι Nicolas Wouters και Δημήτρης Μαστώρος από τις Βρυξέλλες, δημιουργοί του ανατρεπτικού graphic novel «Εξάρχεια: Το πικρό νεράντζι» (με χορηγία των Εκδόσεων Χαραμάδα και με την υποστήριξη της πρεσβείας του Βελγίου και του Wallonie Bruxelles International)

Η Emma Price, graphic designer σε κόμικ αλλά και σε κινηματογραφικές καμπάνιες για την Disney και τα Universal Studios.

Εκθέσεις

  1. Adventures
    In Moominvalley

Τα λευκά στρουμπουλά τρολ που αγαπούν τη φύση ξεπήδησαν από τη φαντασία της Tove Jansson ως μία απάντηση στις τραγωδίες του πολέμου. Η έκθεση περιλαμβάνει αδημοσίευτα σχέδια και προσχέδια που βρέθηκαν ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα της δημιουργού μετά τον θάνατό της (Ελληνοαμερικανική Ενωση).

  1. The
    Drink & Draw Ε
    vents

Τα Drink & Draw Events ξεκίνησαν από το Λος Αντζελες το 2005 και σήμερα έχουν επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση συγκεντρώνει ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχέδια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των events που διοργάνωσε το Comicdom στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια με «καύσιμες ύλες» το αλκοόλ, τον αυθορμητισμό και το κέφι (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος).

  1. The
    4th Wall

Ελληνες καλλιτέχνες δημιουργούν ιστορίες που γκρεμίζουν τα σύνορα ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Το λεγόμενο «σπάσιμο του 4ου τοίχου» είναι ένα concept πολύ δημοφιλές στα κόμικ. Ενας ήρωας συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται σε μια φανταστική ιστορία και προσπαθεί να επηρεάσει την εξέλιξη της πλοκής. Ο Deadpool είναι ίσως ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας των mainstream comics που εμφανίζεται να σπάει διαρκώς τον 4ο τοίχο (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος).

  1. Spotlight
    On: Σταύρος Κιουτσιούκης

Ο τιμώμενος καλλιτέχνης του Comicdom Con Athens 2018 ο οποίος φιλοτέχνησε και την αφίσα του φετινού φεστιβάλ ανθολογεί ορισμένες από τις καλύτερες δουλειές του σε μία μικρή αλλά αντιπροσωπευτική έκθεση (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος).

Artists Alley

Σταύρος Κιουτσιούκης, Γιώργος Κομιώτης, Δημήτρης Μαστώρος, Nicolas Wouters, Γιώργος Μελισσαρόπουλος (Meliss), Αλέξια Οθωναίου, Κώστας Φραγκιαδάκης, Χρήστος Σταμπουλής, Βασίλης Λώλος, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Αthens: The Comic Book, Dani Strips, Πάνος Καμουλάκος, Αυγή Κανάκη, Χριστίνα Σηφιανού, Μάνος Κοτσιφάκης, Σταυρούλα Παπαδάκη, Γιάννης Ρουμπούλιας, Δημήτρης Σαββαΐδης, Νάσος, Τάσος Μαραγκός, Σπύρος Ευάγγελος Αρμένης, Γιώργος Τσιαμάντας, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Μιχάλης Διαλυνάς, Ηλίας Κυριαζής, Τόμεκ Γιοβάνης, Μάνος Λαγουβάρδος, Σπύρος Δερβενιώτης, Ευγενία Κουμάκη, Γιώργος Γούσης, Στέλλα Στεργίου, Λευτέρης Μαυρογιάννης, Θανάσης Πέτρου, Νικόλας Στεφαδούρος (Stef), Βασίλης Ζήκος, Αρης Λάμπος, Θοδωρής Πρασίδης , Παναγιώτης Πανταζής, Blackbird, Κώστας Παντούλας.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 20/4

Events

Η Μάχη Της Mετάφρασης Comics

Δυο καταξιωμένες μεταφράστριες μιλούν για τις δυσκολίες του επαγγέλματος και αναλαμβάνουν ένα «ακατόρθωτο εγχείρημα» (17.30-19.00, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Stan «The Man»/Another Man

Πιστεύετε πως μπορείτε να μαντέψετε ποιους χαρακτήρες δημιούργησε ο Stan Lee και ποιους όχι; (20.10-21:00 Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Ελληνικά Βραβεία Κόμικ

Η Ακαδημία των ΕΒΚ αναδεικνύει τις εκδόσεις και τους καλλιτέχνες που διακρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε (21.00-22.00, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος).

Workshops

Δημιουργώντας Χαρακτήρες

Η Rutu Modan αναλύει τη δημιουργία χαρακτήρων από τη σύλληψη και ανάπτυξη μέχρι την αποτύπωσή τους στο χαρτί (19:10 – 20:00, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Προβολές

Une Vie De Chat

Ενα old school animation υποψήφιο για Βραβείο Οσκαρ στην κατηγορία Best Animated Feature (15.00-16.30, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος).

Chris Claremont’s X-Men

Το «μεταλλαγμένο ταξίδι» του σπουδαίου συγγραφέα μέσα από συνεντεύξεις του ίδιου και συνεργατών του (20.15-21.30, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Σάββατο 21/4

Εvents

Sketch Event: Action Comics #1

Δέκα σχεδιαστές δημιουργούν ζωντανά μπροστά στο κοινό τη δική τους εκδοχή του ιστορικού εξωφύλλου (15.30-17:30, Ελληνοαμερικανική Ένωση).

Comicdom Cosplay 2018 Live Streaming

Αν για κάποιον λόγο δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε τη ζωντανή τελετή του διαγωνισμού η αμέσως καλύτερη επιλογή (19.30-21.30, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος).

Comicdom Cosplay 2018

Ο δημοφιλής διαγωνισμός Comicdom Cosplay επιστρέφει για όγδοη συνεχή χρονιά (19.30- 21.30, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Comic Book Legends: True Or False?

Μπορείτε να βάλετε το χέρι σας στη φωτιά για το αν ένας μύθος είναι αληθινός ή ψεύτικος ή απλώς πιστεύετε όσα ακούτε; (20.45-21.30, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Workshops

Ωστε Θες Να Γίνεις Σεναριογράφος;

Ο Simon Spurrier μιλάει για την πραγματικότητα και τις προκλήσεις του να είσαι σεναριογράφος κόμικ (12.00-12.50, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Τα Μυστικά Των Yokai

Ο Nicolas de Crécy μοιράζεται τα μυστικά της προσέγγισης που απαιτείται κατά τη δημιουργία αυτών των μοναδικών πλασμάτων (12.00-12.50, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Characters And Objects

Η Michèle Standjofski εξηγεί γιατί συσχετίζουμε ανθρώπους που ξέρουμε με αντικείμενα που θεωρούμε ότι τους προσδιορίζουν (13.00-13.50, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Πώς Να Πεις Μια Ιστορία Σε Λίγα Καρέ

Η Anna Haifisch καλεί στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ιστορίας σε τέσσερα πάνελ (14.00-14.50, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Το Χελιδόνι Και Το Φεγγάρι: Από Τη Λογοτεχνία Στα Comics

Ο Γιώργος Τσιαμάντας αναλύει τη διαδικασία μεταφοράς λογοτεχνικών έργων σε κόμικ (15.00-16.00, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Αποτυπώνοντας Την Πραγματικότητα

Ο Nicolas Wouters και ο Δημήτρης Μαστώρος μιλούν για τις προκλήσεις της δημιουργίας του graphic novel «Εξάρχεια: Το πικρό νεράντζι» (16.10-18.00, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Video Game Art: From Physical To Digital

Η ελληνική εταιρεία παραγωγής video games, Dragontale καθοδηγεί τη διαδικασία σχεδιασμού video game art (18.15-19.15, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

The Design Process

H Emma Price αποκαλύπτει τις τεχνικές που ακολουθεί ως graphic designer για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα (19.30-20.20 Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Προβολές

La Planète Sauvage

Η ψυχεδελική ταινία του René Laloux αποτελεί ορόσημο του ευρωπαϊκού animation (14.00- 15.30, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος).

Κυριακή 22/4

Εvents

Pokémon vs Digimon Debate

Η απάντηση στο ερώτημα για το ποιο από τα δύο franchises δικαιούται να βρίσκεται στον θρόνο (15.15-16.15, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Sketch Event: 80 Χρόνια Moebius

Δέκα σχεδιαστές θα αποτίσουν φόρο τιμής στον κορυφαίο δημιουργό με σχέδια εμπνευσμένα από το πλούσιο έργο του (15.30-17.30, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος).

Superman Trivia Game

Ενα τεστ γνώσεων για τον τίτλο του απόλυτου super-γνώστη (16.30-17.30, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Foam vs Thermoplastics – Let’s Talk About That

Υπάρχει τελικά το τέλειο υλικό που κάνει για όλους τους crafters και όλα τα γούστα; Και αν ναι, ποιo είναι; (17.45-19.15, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Workshops

Η Τέχνη Της Διαδοχικότητας

Η Sümeyye Kesgin αναλύει τη δεξιότητα πίσω από τη σωστή διαδοχή των πάνελ προς όφελος της αφήγησης (13.00-13.50, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

The Short Story Collective

Ο Roger Langridge αφήνει τον ρόλο του σεναριογράφου στο κοινό και αποτυπώνει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο χαρτί (14.00-14.50, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Sketch Event: 80 Χρόνια Moebius

Δέκα σχεδιαστές θα αποτίσουν φόρο τιμής στον κορυφαίο δημιουργό με σχέδια εμπνευσμένα από το πλούσιο έργο του (15.00-15.50, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Μοντέλα Και Μακέτες Στον Αμερικανικό Κινηματογράφο

Οι τρισδιάστατες κατασκευές και τα μοντέλα συναντούν τον κινηματογράφο και το 3D animation (16.00-17.30, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Sewing Details 101- Embroidery & Beading

Η δημιουργία μιας στολής σε επίπεδο ραψίματος επιφυλάσσει δυσκολίες. Αλλά υπάρχουν τρόποι για να τις προσπεράσετε (19.30-20:30, Ελληνοαμερικανική Ενωση).

Ιnfo

Το φεστιβάλ διοργανώνουν η Comicdom Press, η Ελληνοαμερικανική Ενωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Οι φίλοι των κόμικ μπορούν να ενημερωθούν για νέες και παλιές εκδόσεις και να κάνουν τις αγορές τους από το μπαζάρ ελληνικών καταστημάτων κόμικ και εκδοτικών εταιρειών, το Artists Alley και το Self-Publishers Alley.

Παρασκευή 20, Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 11.00-21.30

Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22, Αθήνα

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter