Θεόδωρος Μαντάς: Ανεπίτρεπτη η ώσμωση του δικηγόρου με τη δικαστική και πολιτική εξουσία

Θεόδωρος Μαντάς: Ανεπίτρεπτη η ώσμωση του δικηγόρου με τη δικαστική και πολιτική εξουσία

Ο ποινικολόγος επισημοποιεί την κάθοδό του στις εκλογές για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου

Συνέντευξη στην Κατερίνα Κατή

Είναι αυτοδημιούργητος, προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς, αλλά είναι ευρύτερης αποδοχής. Με πρόσημο την ανεξάρτητη υποψηφιότητα και την καθημερινή παρουσία από το 1986 στη μαχόμενη δικηγορία, ο γνωστός ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς με μια συνέντευξή του στο Documento επισημοποιεί την κάθοδό του στις επερχόμενες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), διεκδικώντας με ένα υπερκομματικό ψηφοδέλτιο την προεδρία του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας.

Το ενωτικό προσκλητήριο του Θ. Μαντά, που δεν ασκεί «αφ’ υψηλού δικηγορία», προσβλέπει «στην ανάταξη του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την ελληνική κοινωνία» καθώς, όπως τονίζει, «επιδίωξή μας είναι όχι να εγκατασταθούμε στην Ακαδημίας 60 (έδρα ΔΣΑ), αλλά να μεταφερθεί ο ΔΣΑ καθημερινά στα δικαστήρια της Ευελπίδων και του Εφετείου της Αθήνας».

Χρίσμα και ψηφοδέλτιο παραταξιακό ή υπερκομματική υποψηφιότητα με γνώμονα την αξιοσύνη και το κοινό καλό;

Υπερκομματική υποψηφιότητα με γνώμονα την ανάδειξη στον ΔΣΑ συναδέλφων καταξιωμένων επαγγελματικά στον κλάδο με ρόλο πρωταγωνιστικό στα δρώμενα της Δικαιοσύνης. Δικηγόροι μάχιμοι με καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια, όχι προερχόμενοι από τους κομματικούς σωλήνες, όχι κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστές.

Προέρχεστε από τον χώρο της Αριστεράς, αλλά είστε ευρύτερης αποδοχής ως αυτοδημιούργητος δικηγόρος με πολλά χιλιόμετρα στη μάχιμη δικηγορία. Γιατί όμως να προτιμήσει εσάς, έναν φτασμένο δικηγόρο, ο χειμαζόμενος μέσος συνάδελφός σας, ο νέος άνεργος δικηγόρος, αυτός που σήμερα δεν μπορεί καν να διατηρεί γραφείο και δουλεύει από το σπίτι;

Είναι γνωστή η διαδρομή μου και οι αγώνες μου στον χώρο της Αριστεράς από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι σήμερα. Εδώ όμως δεν κρίνονται ούτε οι πολιτικές διαδρομές ούτε οι πολιτικές επιλογές. Κρίνεται η πορεία ενός ολόκληρου κλάδου που σήμερα χειμάζεται και ασφυκτιά. Είναι διαφορετικό θέμα ο επιτυχημένος δικηγόρος, ιδιαίτερα εάν είναι αυτοδημιούργητος, και άλλο θέμα αυτός που κάνει αφ ’υψηλού δικηγορία. Η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων γνωρίζει ότι μοιράζομαι μαζί τους την καθημερινότητά μου με διαρκή παρουσία στα δικαστήρια. Συνεπώς είναι εύλογο να με θεωρούν έναν από αυτούς και όχι απόμακρο μεγαλοδικηγόρο. Αλλωστε είναι γνωστό ότι καθημερινά συνεργάζομαι με νέους δικηγόρους, γίνομαι αποδέκτης και μοιράζομαι τις αγωνίες και τα προβλήματά τους.

Κρίση αξιών ή κρίση οικονομική η απομείωση του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης;

Σημείο κομβικό ο αναντικατάστατος ρόλος του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς σε φθίνουσα πορεία ο ρόλος του τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική κρίση αλλά κυρίως η κρίση αξιών συνέβαλαν καθοριστικά στην υποβάθμιση αυτή. Ωρα να ανασκουμπωθούμε και να ανατάξουμε τον θεσμικό μας ρόλο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Με ή χωρίς POS; Είστε τελικά οι δικηγόροι οι άρχοντες της φοροδιαφυγής;

Ψευδεπίγραφο το δίλημμα. Αστειότητες τα περί φοροδιαφυγής. Οταν η μεγάλη πλειονότητα των δικηγόρων χειμάζεται, όταν την προηγούμενη χρονιά πάνω από το 80% των δικηγόρων της Αθήνας δεν πραγματοποίησε ούτε μία παράσταση στα δικαστήρια, μπορούμε να μιλάμε μόνο για πρόβλημα επιβίωσης και όχι φοροδιαφυγής.

Υπάρχει πεδίο μάχης για τα φορολογικά και ασφαλιστικά σας ζητήματα ή το μόνο που απέμεινε από τις κινητοποιήσεις σας είναι οι ειρωνείες για το «κίνημα της γραβάτας»;

Διαρκής αγώνας για τη βελτίωση της θέσης του δικηγόρου, τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα, στις συμπληγάδες των οποίων σήμερα συνθλίβεται. Να απομακρυνθούμε από στρεβλώσεις και συμβολισμούς που αποπροσανατολίζουν την κοινωνία από το ουσιαστικό περιεχόμενο των δικηγορικών κινητοποιήσεων και αναπαράγουν στερεότυπα άλλης εποχής.

Η γρήγορη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη παραμένει όνειρο θερινής νυκτός. Δεν έχουν μερίδιο ευθύνης και οι δικηγόροι;

Οταν η πολιτεία αδυνατεί να εξασφαλίσει τις αναγκαίες υποδομές σε έμψυχο και άψυχο υλικό για την αποτελεσματική και έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης καταφεύγει στη δαιμονοποίηση ενός ολόκληρου κλάδου. Τίποτε ανακριβέστερο από την παραδοχή ότι για την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης ευθύνονται οι δικηγόροι.

Ποια είναι η κόκκινη γραμμή που πρέπει να χαράσσει ο δικηγόρος και το συνδικαλιστικό του σωματείο απέναντι στη δικαστική αλλά και την πολιτική εξουσία;

Ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου και του ΔΣΑ ρυθμίζονται με σαφήνεια στο κανονιστικό πλαίσιο του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης. Είναι ανεπίτρεπτη η ώσμωση του δικηγόρου είτε με τη δικαστική είτε με την πολιτική εξουσία. Η αποστολή του είναι να βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του διωκόμενου ανθρώπου.

Με ποιο πρόσημο κατέρχεστε; Κι αν τελικώς εκλεγείτε, ποιο θα είναι το πρώτο σας βήμα;

Ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Καθημερινή παρουσία στη μαχόμενη δικηγορία. Επιδίωξή μας είναι όχι να εγκατασταθούμε στην Ακαδημίας 60 (έδρα ΔΣΑ), αλλά να μεταφερθεί ο ΔΣΑ καθημερινά στα δικαστήρια της Ευελπίδων και του Εφετείου της Αθήνας.

Είναι η προεδρία του ΔΣΑ το εφαλτήριο για πολιτική καριέρα;

Η προεδρία του ΔΣΑ είναι εφαλτήριο μόνον για την αγωνιστική προσπάθεια να αναβαθμιστεί ο ρόλος του δικηγόρου στη Δικαιοσύνη και την ελληνική κοινωνία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter