Θεσμική θωράκιση εναντίον της διαπλοκής

Θεσμική θωράκιση εναντίον της διαπλοκής

Στις συζητήσεις στη Βουλή για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τα καλύτερα αποτελέσματα έναντι της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σημείο μάλιστα που πολλοί ουδέτεροι σχολιαστές επισημαίνουν ότι είναι «σαν να κλέβει εκκλησία».

 Κι όσο οδυνηρή κι αν είναι ακόμη η κατάσταση στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν τα ασθενέστερα στρώματα, δεν μπορεί παρά να πιστωθεί θετικά στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι, ενώ έχουμε υπερβεί τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, δεν υπάρχει τίποτε να καταλογισθεί στα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής, εκτός από μια δυο περιπτώσεις κάποιων «πονηρούληδων», τη συμπεριφορά των οποίων αποδοκίμασε με τον πιο έντονο τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Να μια ακόμη απτή απόδειξη της τεράστιας διαφοράς της Αριστεράς από τις παρατάξεις που κυβέρνησαν τη χώρα και τη βούλιαξαν στα σκάνδαλα της Siemens, των λιστών της φοροκλοπής, της Νovartis, του καρτέλ στα δημόσια έργα, στις απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους, των δομημένων ομολόγων, του μαύρου πολιτικού χρήματος και στις ανάρμοστες σχέσεις που είχαν εγκαθιδρυθεί στο αμαρτωλό τρίγωνο πολιτικό σύστημα – τράπεζες – βαρόνοι των media, που τόσο καθαρά αποκάλυψε η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Σε μια χώρα-πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε παθογένειες, όπως η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή, το φακελάκι στο δημόσιο, η αδήλωτη εργασία, η εργοδοτική ασυδοσία, το λαθρεμπόριο, είναι σημαντικό που, επιτέλους, υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία χωρίς εξαρτήσεις από άνομα συμφέροντα έχει την πολιτική βούληση αλλά σιγά σιγά και τα εργαλεία να ασκήσει μια συγκροτημένη πολιτική πάταξης αυτών των φαινομένων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, μέτρα όπως η χρήση πλαστικού χρήματος, η καλύτερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η ενοποίηση των λιστών της φοροδιαφυγής που περιλαμβάνει 1,3 εκατ. ύποπτα ΑΦΜ προς έλεγχο, η διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης με ευθύνη του νέου ΕΣΡ, η εξυγίανση στον χώρο των προμηθειών και του φαρμάκου και η καθιέρωση παντού κανόνων διαφάνειας, ελέγχου και χρηστής διοίκησης είναι βέβαιο ότι θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα προς όφελος της πλειονότητας της κοινωνίας. 

Ας μην ξεχνάμε ότι η υπεραπόδοση των εσόδων το 2016 περιλάμβανε σε σημαντικό βαθμό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από όλες αυτές τις πηγές κι έτσι δόθηκε η δυνατότητα να μοιραστεί στους χαμηλοσυνταξιούχους το έκτακτο βοήθημα των 620 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να προχωρήσει πολύ περισσότερο η θεσμική θωράκιση του κράτους για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Σε αυτό το πεδίο τον πρώτο ρόλο οφείλουν να έχουν τα συγκροτημένα όργανα ελέγχου της πολιτείας και η Δικαιοσύνη. 

Και βέβαια η εγρήγορση των πολιτών και όλων των μορφών κοινωνικού ελέγχου. H δημοσιογραφία με τις αποκαλύψεις της μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη μάχη κατά της διαφθοράς, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν υπηρετεί αντιτιθέμενα συμφέροντα, αλλά μόνο το δημόσιο συμφέρον και σέβεται τη δεοντολογία. 

Σε άλλο επίπεδο, η κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει και να είναι και να φαίνεται έξω και πάνω από επιχειρηματικούς πολέμους ή από τις επιδιώξεις κολλητών της εκάστοτε εξουσίας να κερδίσουν πόντους στις αναδιατάξεις που εν μέσω κρίσης λαμβάνουν χώρα σε διάφορα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Ο Νίκος Φίλης είναι βουλευτής Α’ Αθήνας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter