Θεσμικοί μπαταχτσήδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρωστάνε 500 εκατ. ευρώ

Θεσμικοί μπαταχτσήδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρωστάνε 500 εκατ. ευρώ

Στην απόλυτη χρεοκοπία έχουν βυθιστεί οι πάλαι ποτέ πανίσχυροι του δικομματισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κάθε χρόνο τα χρέη τους προς τις τράπεζες, ενώ συνεχίζουν να λειτουργούν «άνευ προβλήματος». Σε τάξη τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν της φοβερής σπατάλης χρημάτων των Ελλήνων πολιτών που ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες, κάποιοι υπόσχονται να σώσουν την Ελλάδα χωρίς να μπορούν να σώσουν ούτε το κόμμα τους.

Να σώσει την Ελλάδα υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «να φύγει ο Τσίπρας και να πάει από εκεί που ήρθε» κραυγάζει η Φώφη Γεννηματά για να σώσει και αυτή τη χώρα, όμως και οι δύο προτού… σώσουν την Ελλάδα θα πρέπει να σώσουν τα κόμματά τους. Γιατί μέρα με τη μέρα και τα δύο βυθίζονται στην απόλυτη οικονομική ανυποληψία ή επί το απλούστερο έχουν βαρέσει κανόνι και εξακολουθούν να λειτουργούν με κάποιο τμήμα της κρατικής επιχορήγησης και τις εισφορές βουλευτών και φίλων χάρη στη μυστήρια φιλευσπλαχνία των τραπεζών, οι οποίες δεν προχωρούν άμεσα στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των απαιτήσεών τους.

Πλην βεβαίως της Τράπεζας Πειραιώς που ήδη πέτυχε την έκδοση απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, η οποία όμως δεν είναι εκτελεστή.

Είδες το μνημόνιο;

Βεβαίως, ακόμη κι αν οι τραπεζίτες προχωρούσαν σε κατάσχεση του 100% των εσόδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πάλι δεν θα εισέπρατταν ούτε τους ετήσιους τόκους των δανείων. Γιατί για κεφάλαιο ούτε κουβέντα να γίνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι και αυτά τα λίγα που πληρώνονται στις τράπεζες είναι υποχρεωτική εκχώρηση ενός σημαντικού τμήματος της κρατικής επιχορήγησης που πλέον ανέρχεται σε 50% ως αποτέλεσμα νομοθετικής ρύθμισης που επιβλήθηκε από τους θεσμούς στο πλαίσιο του τελευταίου μνημονίου.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μπορεί να κραυγάζει επί 24ώρου βάσεως η ηγεσία της για τα όσα (συνεχώς μειούμενα) οφείλει το δημόσιο σε ιδιώτες, όμως «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις». Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ΝΔ οφείλει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 11,8 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές. Βεβαίως, για να πούμε και του χρεοκοπημένου το δίκιο, μείωσε αυτές τις οφειλές το 2017 έναντι του 2016 κατά 400.000 ευρώ περίπου. Κάτι είναι και αυτό…

Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού. Οτι από τα 225 εκατ. ευρώ το 2016, τα χρέη προς τις τράπεζες εκτινάχτηκαν στα τέλη του 2017 στα 250 εκατ. ευρώ επειδή κεφαλαιοποιήθηκαν οι τόκοι που δεν καταβλήθηκαν. Ετσι λοιπόν, 31 Δεκεμβρίου του 2017 η οφειλή της ΝΔ στις τράπεζες αυξήθηκε. Και δεδομένων των αναλογιών στα τέλη του 2018 το χρέος της θα αγγίξει τα 275 εκατ. ευρώ και την εκλογική χρονιά του 2019 θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τράπεζες από ό,τι ήταν αθροιστικά τα συγκροτήματα Μπόμπολα και ΔΟΛ στον χώρο των ΜΜΕ. Και αν αθροίσει κανείς τα ίδιου περίπου ύψους δάνεια του ΠΑΣΟΚ, στο τέλος του ’19 τα «κατακόκκινα» δάνεια των δύο κομμάτων θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικονομικά μη αναστρέψιμη εικόνα.

Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων η ΝΔ το 2017 εισπράττει από την κρατική επιχορήγηση περίπου 5,2 εκατ. ευρώ (4,325 εκατ. ως ετήσια χρηματοδότηση και 865 χιλιάδες «επιμορφωτική χρηματοδότηση»), 626.589 ευρώ από εισφορές βουλευτών-μελών, 1.932.664,8 ευρώ από «λοιπούς τρίτους» – σύνολο εσόδων 7,8 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονική στιγμή στο ταμείο της υπάρχουν 441 χιλιάδες ευρώ. Το λειτουργικό της πλεόνασμα προ τόκων εμφανίζεται στα 3,6 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο από τις 120 χιλιάδες ευρώ του 2016. Μετά βεβαίως τον υπολογισμό των μη καταβληθέντων τόκων το έλλειμμα του 2019 φτάνει στα 24 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως η καθαρή της θέση είναι μείον 262.389.782,51 ευρώ. Με όρους της αγαπημένης στον κ. Μητσοτάκη ιδιωτικής οικονομίας, το μαγαζί θα έπρεπε να έχει κλείσει και οι ιδιοκτήτες του να κρύβονται.

Και θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια αν η Πειραιώς και οι άλλες τράπεζες ασκήσουν τα δικαιώματα που τους δίνει ο νόμος, καθώς θα πρέπει να κατασχεθούν τα πάντα.

Πάντως, πλην της γνωστής δικαστικής εξέλιξης με τον όμιλο Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα μάλλον θα προχωρήσει στην έκδοση διαταγής πληρωμής μέχρι το τέλος του έτους, η Αττικής –σύμφωνα με πληροφορίες– έχει καταθέσει αγωγή πριν από το 2015 που εκδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2017 χωρίς ακόμη να έχει εκδοθεί απόφαση, ενώ στάση αναμονής τηρούν Alpha Bank και Eurobank. Και το πιπεράτο της υπόθεσης: μια από τις δανείστριες τράπεζες, η Αττικής, με επιστολή της προς το κόμμα έχει χαρακτηρίσει τη ΝΔ «μη συνεργάσιμο δανειολήπτη» (για τους κοινούς θνητούς αυτό σημαίνει ότι έπονται κατασχέσεις…).

2. ΠΑΣΟΚ: Η χρήση 2017 έκλεισε για το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα του Ανδ. Παπανδρέου με χρέη προς τις τράπεζες ύψους 225,9 εκατ. ευρώ, έναντι 202,9 εκατ. στο τέλος του 2016. Η εκτίναξη των τραπεζικών υποχρεώσεων οφείλεται και εδώ στη μη πληρωμή των τόκων και την κεφαλαιοποίησή τους από τις τράπεζες. Στα τέλη του 2019 λόγω της κεφαλαιοποίησης των μη καταβαλλόμενων τόκων το μη εξυπηρετούμενο χρέος προς τις τράπεζες θα φτάνει ή και θα υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ για τη χρήση 2017 εμφανίζει έσοδα μόλις 703.815 ευρώ και λειτουργικό έλλειμμα έπειτα από τόκους 23,4 εκατ. ευρώ. Πάντως εμφανίζει ταμειακά διαθέσιμα 86,4 χιλιάδων ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση της καθαρής θέσης του, καθώς από τα 229 εκατ. ευρώ αρνητικής καθαρής θέσης τα 154 εκατ. καταγράφονται στον ισολογισμό ως έλλειμμα εξ απογραφής. Και εδώ το μαγαζί θα έπρεπε να έχει κλείσει από καιρό, αλλά μάλλον επιχειρεί να αλλάξει ΑΦΜ χωρίς όμως να είναι τα νέα σχήματα «καθολικοί διάδοχοι» των υποχρεώσεών του, ενώ ουσιαστικά είναι των δικαιωμάτων του.

Πρόκειται ουσιαστικά για την υπόθεση της διαπιστωθείσας μαύρης τρύπας στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, υπόθεση που η μετασημιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει στείλει στη Δικαιοσύνη αλλά χωρίς να έχει γίνει γνωστό το τι έχει απογίνει.

2α. Δημοκρατική Συμπαράταξη – Ελιά: Για τα κόμματα στα οποία συμμετέχει ή συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ η εικόνα είναι κοινή ως προς τα τραπεζικά δάνεια. Είναι μηδενικά και στις δύο περιπτώσεις. Η εν λειτουργία ευρισκόμενη Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε το 2017 ετήσια έσοδα από την κρατική επιχορήγηση κοντά στις 520 χιλιάδες ευρώ: 136.000 ευρώ έσοδα από βουλευτές, 78.700 ευρώ από τρίτους και 631.700 ευρώ που καταγράφονται ως «λοιπά έσοδα». Καταγράφει λειτουργικό πλεόνασμα 793 χιλ. ευρώ και είχε ταμείο στις 31/12/17 503,3 χιλιάδες ευρώ. Η καθαρή θέση της είναι θετική κατά 1,07 εκατ. ευρώ.

Η Ελιά είχε 200 χιλιάδες ευρώ κρατική χρηματοδότηση, σχεδόν μηδενικά έξοδα και θετικό κατά συνέπεια λειτουργικό αποτέλεσμα.

3. ΣΥΡΙΖΑ: Το κυβερνητικό κόμμα έχει δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες (βασικά με την Εθνική) των οποίων το ενημερωμένο υπόλοιπο στις 31/12/17 ήταν 6,2 εκατ. ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετήθηκαν πλήρως το 2017 και καταβλήθηκαν 573,5 χιλιάδες ευρώ ως τόκοι και έξοδα τραπεζών.

Το κόμμα έλαβε κρατική χρηματοδότηση περίπου 6,7 εκατ. ευρώ το 2017. Είχε επιπλέον έσοδα 2,5 εκατ. ευρώ από εισφορές μελών – βουλευτών – ευρωβουλευτών και τα συνολικά του έσοδα ανήλθαν στα 9,3 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του έφτασαν τα 6,3 εκατ., είχε δηλαδή πλεόνασμα 3 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 580 χιλιάδων ευρώ. Το κόμμα είναι επίσης ιδιοκτήτης ακινήτων, τα οποία καταγράφονται, με αξία 1,8 εκατ. ευρώ (κανένα άλλο από τα μεγάλα κόμματα δεν εμφανίζει ιδιοκτησία επί ακινήτων).

Η χρήση 2017 χαρακτηρίστηκε από σημαντικό περιορισμό των δαπανών για το κυβερνητικό κόμμα καθώς τα έξοδά του κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση περίπου 50% και από τα 12,7 εκατ. του 2016 περιορίστηκαν στα 56,3 εκατ. ευρώ το 2017. Στο πλαίσιο αυτό η χρήση ήταν πλεονασματική, έναντι ελλείμματος 6 εκατ. ευρώ το 2016. Εξαιτίας των σημαντικών περικοπών και του πλεονασματικού αποτελέσματος η αρνητική καθαρή θέση περιορίστηκε από τα 6,9 εκατ. ευρώ στα 3,9 εκατ. ευρώ.

4. ΑΝΕΛ. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. Η κρατική χρηματοδότηση του κόμματος ανήλθε το 2017 περίπου στις 945 χιλιάδες ευρώ και το σύνολο των εσόδων του έφτασε το ’17 τις 990 χιλιάδες ευρώ. Οι δαπάνες του ανήλθαν στις 688 χιλιάδες και εμφάνισε πλεόνασμα 301 χιλιάδων ευρώ στον ισολογισμό του.

5. ΚΚΕ Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής της Βουλής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων ο δανεισμός του Κοµμουνιστικού Κόµµατος Ελλάδας ανέρχεται περίπου στα 8 εκατ. ευρώ και εξυπηρετείται πλήρως. Ειδικότερα, οφείλονται σε δυο τράπεζες: την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΕΤΕ) και την Τράπεζα Αττικής. Για τις συµβάσεις µε την ΕΤΕ έχουν παραχωρηθεί ως εξασφάλιση οι απαιτήσεις του κόµµατος από τις ετήσιες τακτικές επιχορηγήσεις για τα έτη 2007 έως 2018, ενώ επίσης υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις επί της σημαντικής ακίνητης περιουσίας που διαθέτει το κόμμα από πολλά κληροδοτήματα. Προς την Τράπεζα Αττικής έχει παραχωρηθεί εμπράγματη ασφάλεια επί εννιαώροφου κτιρίου στην οδό Βερανζέρου, ιδιοκτησίας ΚΚΕ. Υπάρχει επίσης και μια σύμβαση leasing με την Τράπεζα Πειραιώς.

Το κύριο χαρακτηριστικό των εσόδων του ΚΚΕ είναι ότι διαμορφώνονται κυρίως από τις σημαντικότατου ύψους εισφορές µελών, βουλευτών και φίλων, οι οποίες αθροιστικά τις περισσότερες χρονιές –μαζί με τα έσοδα των οικονομικών εξορμήσεων– υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό πολλαπλάσιο των εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter