Θεσσαλονίκη: Αλλάζει όψη η περιοχή του Επταπυργίου (Photos)

Θεσσαλονίκη: Αλλάζει όψη η περιοχή του Επταπυργίου (Photos)

Γέφυρα-«πασαρέλα», πάρκο-λαβύρινθο, βεράντες θέασης προς την πόλη και τη θάλασσα, μουσική σκηνή με αναφορά στο ρεμπέτικο τραγούδι αλλά και ιστορικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές διαδρομές περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων η μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής του Επταπυργίου, της λεγόμενης «Ακρόπολης» της Θεσσαλονίκης.

Η αναβάθμιση του Επταπυργίου είναι ένα από τα εμβληματικά έργα, τα οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί να ενεργοποιήσει, με σκοπό να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος και να αποτελέσει ένα τοπόσημο για την πόλη. «Πρόκειται για ένα έργο που απαιτεί διαδημοτική συνεργασία. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να προωθήσουμε την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το δήμο Νεάπολης – Συκεών, ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε την υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων», επισήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής είναι έτοιμη από το 2013, όταν είχε προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συνόλου του Επταπυργίου.

«Οι μελέτες που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού ανήκουν στο ΥΠΕΚΑ. Αυτό που ζητούμε οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Νεάπολης-Συκεών είναι να μας εκχωρηθεί από το υπουργείο το δικαίωμα ανάθεσης της μελέτης, ώστε να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης και εντέλει για την υλοποίηση του έργου», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Σε έκταση περίπου 50 στρεμμάτων

Η περιοχή που επιδιώκεται να αναπλαστεί καλύπτει μια έκταση 49,5 στρεμμάτων γύρω από το Επταπύργιο και ανήκει διοικητικά περίπου εξ ημισείας στους δήμους Θεσσαλονίκης και Νεάπολης – Συκεών.

Η μελέτη που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΥΠΕΚΑ με υπεύθυνο τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Σιμώνη περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων για την ανάδειξη του μνημειακού συγκροτήματος του κάστρου και των τειχών με την ταυτόχρονη αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και των ευρημάτων του.

Η μελετητική ομάδα προτείνει τη δημιουργία μιας μουσειακής εισόδου με την αναδιαμόρφωση του χαρακτηρισμένου πεζόδρομου της Δ. Ιπάτρου. Παράλληλα, σχεδιάζεται να αναδειχθούν οι κινστέρνες που βρίσκονται εκατέρωθεν του χώρου.

Όπως προβλέπεται από τη μελέτη του έργου, η ζώνη πριν από την είσοδο στο μνημείο θα διαμορφωθεί ως πλατεία, η οποία θα αναπτύσσεται σε διαφορετικά κεκλιμένα επίπεδα.

Σκηνή για το ρεμπέτικο τραγούδι

Ανάμεσα στον αρχαιολογικό χώρο και στην κινστέρνα διαμορφώνεται ένας αμφιθεατρικός χώρος. Στη συνέχεια αυτού του αμφιθεάτρου οι μελετητές προτείνουν τη διαμόρφωση ενός υπερυψωμένου χώρου, ο οποίος θα λειτουργεί ως μουσική σκηνή με κύρια αναφορά στο ρεμπέτικο τραγούδι. Διαφορετικές μουσικές δράσεις θα φιλοξενούνται στα λεγόμενα «μουσικά κελιά», σε τμήματα που θα διαχωρίζονται με «πράσινους τοίχους», που θα λειτουργούν ως βιοκλιματικά φίλτρα.

«Πασαρέλα» και βεράντες θέασης

Για την αξιοποίηση της θέας η μελετητική ομάδα προτείνει μεταξύ των άλλων την κατασκευή μιας γέφυρας-«πασαρέλας», όπως χαρακτηριστικά την ονομάζει, η οποία θα ξεκινά από το βορειοανατολικό όριο της κινστέρνας και θα καταλήγει στο ψηλό τμήμα του τείχους. Ο στεγασμένος χώρος που θα προκύψει κάτω από τη γέφυρα θα χρησιμοποιείται ως υπαίθριος εκθεσιακός χώρος.

Ακόμη προβλέπεται να κατασκευαστούν τρεις χαμηλές ξύλινες εξέδρες σε σημεία που προσφέρουν εποπτική θέα προς την πόλη, το τείχος και το δάσος. Στις εξέδρες ή δίπλα σε αυτές, όπως προτείνουν οι μελετητές, θα τοποθετηθούν ξύλινα μικρά αντίγραφα πολιορκητικών μηχανών από την εποχή λειτουργίας του φρουρίου, τα οποία θα κατασκευαστούν σε επιστημονικά εργαστήρια.

Σε δεύτερη φάση σχεδιάζεται η διαμόρφωση μιας μικρής υπαίθριας αγοράς.

Εναλλακτικά, ο χώρος αυτός θα μπορεί να χρησιμοποιείται και ως πάρκιγκ χωρητικότητας δεκατεσσάρων θέσεων. Μόλις ολοκληρωθούν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις, οικόπεδο της περιοχής σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί ως χώρος βιωματικής διδακτικής της αρχαιολογίας για τα παιδιά. Σε ένα δεύτερο υπό απαλλοτρίωση οικόπεδο προγραμματίζεται η διαμόρφωση ενός πάρκου με τη μορφή λαβύρινθου, ενώ σχεδιάζονται και χώροι άσκησης.

Οι τρεις περίπατοι

Η μελετητική ομάδα υπό τον Δημήτρη Σιμώνη έχει σχεδιάσει τρεις περιπάτους. Ο πρώτος προσδιορίζεται ως ένας αρχαιολογικός και ιστορικός-εκπαιδευτικός περίπατος, που θα ακολουθεί σημεία αναφοράς της πόλης μέχρι τα τείχη και το Επταπύργιο.

Ο δεύτερος είναι «ο δρόμος των παραστάσεων». Πρόκειται, σύμφωνα με τους μελετητές, για έναν πολιτιστικό περίπατο, ο οποίος θα ενσωματώνει και τη μουσική σκηνή για το ρεμπέτικο τραγούδι.

Το χώρο που διαμορφώνεται για την εξοικείωση των παιδιών με την αρχαιολογία και τον πράσινο λαβύρινθο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων ο τρίτος περίπατος. Οι μελετητές τον ονομάζουν «δρόμο της απόδρασης» και τον προσδιορίζουν ως «τον εναλλακτικό τρόπο της επαφής με τα τείχη και την ιστορία του χώρου μέσω της αγωγής και της άσκησης του μυαλού, της ψυχής και του σώματος».

Η διαχείριση των απορριμμάτων προτείνεται να γίνεται με τη χρήση ημιυπόγειων κάδων, ενώ για τον φωτισμό της περιοχής θα επιλεχθούν φωτιστικά εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης.

Την αρχιτεκτονική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Επταπυργίου υπογράφουν, πέραν του Δημήτρη Σιμώνη, οι Βασιλική Ευταξά, Νιόβη Καραμήτρου, Στέφανος Σκαρλακίδης, Γεωργία Κίσσα και Νικόλαος Καμαριανός. Τη φυτοτεχνική μελέτη εκπόνησαν οι Σταυρούλα Κατσογιάννη και Κατερίνα Δουδούμη και την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη οι Δημήτρης Δημητρίου και Μάρθα Χαλκιά.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter