Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες ο «Κόκκινος Πύργος»

Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες ο «Κόκκινος Πύργος»

O περίφημος «Κόκκινος Πύργος», της Θεσσαλονίκης, όπως ονομάζεται το διατηρητέο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Όλγας, τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα από άγνωστη αιτία.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο και έσβησαν τη φωτιά ωστόσο οι φλόγες προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε όλο το εσωτερικό του κτίσματος. Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το οίκημα αυτό κατασκευάστηκε το 1890 από τον Δημήτρη Ιωαννίδη Τσακιρντέκη για την γυναίκα του Ευτυχία. Η μεγάλη χρυσή επιγραφή «Chateau mon bonheur» ( ο πύργος της Ευτυχίας μου) που υπήρχε στην έξω θύρα αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ενός μεγάλου έρωτα. Χτίστηκε το 1890 σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο απέναντι από την εκκλησία της Αναλήψεως , στην τότε συνοικία των εξοχών πλάι σε άλλα πανέμορφα κτίρια , που αποτελούσαν τις θερινές κατοικίες των ιδιοκτητών τους.

Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Φρειδερίκο Σαγιό και αποτελείται από δυο κτίσματα μεσαιωνικού ρυθμού. Ένα μέγαρο με δύο πατώματα κι ένα καφενείο με σάλα και δωμάτια γύρω γύρω. Την εικόνα συμπληρώνουν ένα σκεπαστό θερμοκήπιο κοντά στη θάλασσα και τα τραπεζάκια του καφενείου εκεί που σκάει το κύμα. Οι ενετικές επάλξεις και τα κόκκινα τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του εξηγούν , γιατί η περιοχή αποκαλείται «Κόκκινοι Πύργοι», από την τοπική κοινωνία.

Μεταγενέστερα ο πύργος της Ευτυχίας έμελλε να γίνει οικοτροφείο από τα εκπαιδευτήρια Σχοινά, να φιλοξενήσει πρόσφυγες και να χρησιμοποιηθεί από τους προσκόπους. Με την αποχώρηση των τελευταίων το κτίριο εγκαταλείφθηκε στη φθορά του χρόνου.

Πηγή: Μηχανή του χρόνου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter