Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις αποφάσεις του Eurogroup

Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις αποφάσεις του Eurogroup

Οι αγορές αντιδρούν θετικά στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup και στο κλείσιμο της αξιολόγησης που καρκινοβατούσε επί μήνες. Η Ελλάδα θα πάρει αυξημένη δόση 8,5 δις. ευρώ αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αίρεται ο φόβος για επανάληψη της κρίσης εφέτος το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον ερχόμενο μήνα όταν η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 7,7 δις. ευρώ προς τους δανειστές.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύεται 1,65% στις 813 μονάδες, δηλαδή προσεγγίζει πάλι υψηλές τιμές που είχε πριν από δύο χρόνια τον Ιούνιο του 2015, πριν την επιβολή των capital controls.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κινούνται πτωτικά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου υποχωρεί κατά 3% στο 5,7%.

Οι τραπεζίτες υποδέχτηκαν θετικά το κλείσιμο της αξιολόγησης καθώς ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων όπως είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης οφειλών και η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις εταιρείες που πρόσφατα έλαβαν άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι εξελίξεις αυτές καθώς και η σταδιακή πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου προεξοφλούνται στο Χρηματιστήριο όπου οι τιμές των τραπεζικών μετοχών πραγματοποιούν άνοδο της τάξης του 4%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των τραπεζών Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, δηλαδή των τριών εκ των τεσσάρων έχουν επιστρέψει σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που έγιναν οι τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου τον Δεκέμβριος του 2015. Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει λίγο χαμηλότερα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει με καλό μάτι τις εξελίξεις εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να υποχωρήσουν τα επιτόκια δανεισμού και να ενεργοποιηθούν τα πολλά επενδυτικά σχέδια που προετοιμάζονται τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από ευρωπαϊκούς αναπτυξιακούς φορείς.

Ενθαρρυντικό της ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων επενδύσεων είναι η προσφυγή στην κεφαλαιαγορά από μεγάλες εταιρείες όπως είναι η Sunlight και ο όμιλος Μυτιληναίος. Η Sunlight ολοκληρώνει δημόσια προσφορά έκδοσης ομολογιακού δανείου 50 εκατ. ευρώ ενώ η Μυτιληναίος παίρνει τη σκυτάλη για να κάνει δημόσια προσφορά έκδοσης ομολογιακού δανείου μέχρι 300 εκατ. ευρώ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter