Οι εκλογικοί κατάλογοι σε… νέες περιπέτειες – Νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τις δίμηνες εκλογικές αναθεωρήσεις

Οι εκλογικοί κατάλογοι σε… νέες περιπέτειες – Νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τις δίμηνες εκλογικές αναθεωρήσεις

Ηλεκτρονικά …μερεμέτια με εκλογικό ενδιαφέρον βρίσκονται σε εξέλιξη στο λεγόμενο στρατηγείο των εκλογών, στο υπουργείο Εσωτερικών. Αναπροσαρμόζεται το πληροφοριακό σύστημα περί της δίμηνης αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών προχωρούν πυρετωδώς τις διαδικασίες ώστε η ηλεκτρονική λειτουργία για την αποτύπωση αυτομάτως των αλλαγών οι οποίες επέρχονται στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων να «κουμπώνει» με την ψηφιακή πλατφόρμα του «Μητρώου Πολιτών». Οι αναθεωρήσεις εκλογικών καταλόγων γίνονται ανά δίμηνο ετησίως και περιλαμβάνουν , μεταξύ άλλων, τις μεταβολές που έχουν επέλθει στα δημοτολόγια λόγω, μεταδημότευσης, θανάτου , επαναπροσδιορισμού στοιχείων εγγραφής και απόκτησης ή απώλειας της Ελληνικής Ιθαγένειας κ.ά.

Η λειτουργία του Μητρώου Πολιτών οδήγησε, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, στην «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη» να δοθεί μια ακόμα ηλεκτρονική δυνατότητα ως προς την παρακολούθηση και κατάρτιση των δίμηνων εκλογικών αναθεωρήσεων. Στόχος είναι να παραμείνει πλήρως λειτουργική η ξεχωριστή υποδομή διαχείρισης των εκλογικών καταλόγων η οποία υφίσταται έως και σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών. Θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους της χώρας «να εισάγουν ειδικά διαμορφωμένα έγγραφα, να αντιστοιχίζουν εγγραφές εκλογέων και δημοτών με αυτοματοποιημένες διεργασίες καθώς και να ελέγχουν και να διορθώνουν τυχόν λανθασμένες αντιστοιχίσεις, δυνατότητα η οποία μέχρι και σήμερα δεν είναι διαθέσιμη».

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι κατά το σχεδιασμό του έργου του «Μητρώου» δεν είχε εξ αρχής περιληφθεί αυτή η δυνατότητα και χρειάζεται εκ των υστέρων προσθήκη.

Πάντως, η Πράξη «Υποσύστημα Δίμηνης Εκλογικής Αναθεώρησης Μέσω ΄Αντλησης αρχείου Access δήμου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020» . Την απόφαση ένταξης υπέγραψε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Γιώργος Ιωαννίδης ( 12/02/2018, Αριθμ.Πρωτοκ.: 372 ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του έργου, το νέο υποσύστημα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες λειτουργίες:

– Εισαγωγή των εγγραφών της Access ανά δήμο στο σύστημα /upload αρχείου της τελευταίας οριστικοποιημένης αναθεώρησης.

-διαδικασία ελέγχου εγγραφών δημοτών και εκλογέων πριν από τη δημιουργία του καταλόγου

-δημιουργία καταλόγου τρέχουσας αναθεώρησης στην οποία περιλαμβάνονται διαγραφές, μεταβολές διμήνου ή/και εγγραφές νέων εκλογέων όπου προβλέπεται.

-ελέγχους για πιθανά σφάλματα στον εκλογικό κατάλογο που έχει δημιουργηθεί

-χειροκίνητες διορθώσεις, διασυνδέσεις και ενημερώσεις προβληματικών εγγραφών εκλογέων (ο χρήστης θα μπορεί να επεμβαίνει κάνοντας τις όποιες προσαρμογές απαιτούνται).

Οι υπηρεσίες που κλήθηκε να παράσχει ο ανάδοχος, πέρα από την σχεδίαση και τη δημιουργία της βάσης δεδομένων, αφορούν σε ανάπτυξη δοκιμαστικής λειτουργίας, δια ζώσης εκπαίδευση / τηλεδιάσκεψη σε στελέχη του ΥΠΕΣ και σε στελέχη επιλεγμένων Δήμων, υπηρεσίες δοκιμαστικής παραγωγικής λειτουργίας.

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο που υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου «η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης ανέρχεται σε 74.400 €».

Ήδη, έχουν δρομολογηθεί πλήρως οι διαδικασίες. Στις 12 Απριλίου 2018 εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απευθύνθηκε σε τρεις εταιρείες , που είναι εγγεγραμμένες στον κατάλογο των προμηθευτών και παρεχόντων υπηρεσίες, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020, στην Κατηγορία Β.1: «Αγορά Λογισμικού, Ανάπτυξη, Εγκατάσταση, Υποστήριξη, Συντήρηση εξοπλισμού και λογισμικού». Πριν από λίγες ημέρες, εδόθηκε και απόφαση που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης (Αρ. Πρωτ. 391-20/04/2018) για τη συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης Ενστάσεων αναφορικά με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με τη διαδικασία μέσω καταλόγου, για την επιλογή αναδόχου υλοποίησης του υποέργου αυτού. Και πάει λέγοντας.

Όλα προχωρούν ταχέως, με το …εκλογικό βλέμμα, αν μη τι άλλο, στο «Μητρώο Πολιτών»…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter