Οι ΗΠΑ δεν έχουν προσκληθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

Οι ΗΠΑ δεν έχουν προσκληθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει επίσημη πρόσκληση για να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία που οργανώνονται από τη Ρωσία και την Τουρκία στην Αστάνα του Καζακστάν, ανέφερε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εξ όσων γνωρίζω δεν έχουμε λάβει (…) επίσημη πρόσκληση” είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για μια ενδεχόμενη πρόσκληση της Ουάσινγκτον στις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν στις 23 Ιανουαρίου. Δεν μπορώ να σχολιάσω. Φυσικά, είμαστε υπέρ της όσον τον δυνατόν ευρύτερης εκπροσώπησης όλων των πλευρών. Όμως δεν μπορώ να σας απαντήσω συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή», είπε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για το θέμα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η μορφή που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις «είναι στο στάδιο των συζητήσεων».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι ΗΠΑ «θα πρέπει ασφαλώς να προσκληθούν» στις συνομιλίες, λέγοντας ότι η Άγκυρα και η Μόσχα συμφωνούν στο θέμα αυτό. Στα τέλη Δεκεμβρίου ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει, παρουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διευρύνει τη λίστα των συμμετεχόντων στις διαπραγματεύσεις, καλώντας την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες αλλά και να διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΟΗΕ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου,τρεις ημέρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αστάνα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter