Οι ΗΠΑ έπληξαν το Αφγανιστάν με την «μητέρα όλων των βομβών» (Photos & Video)

Οι ΗΠΑ έπληξαν το Αφγανιστάν με την «μητέρα όλων των βομβών» (Photos & Video)

Μια υπερβόμβα, την «μητέρα όλων των βομβών», όπως την ονομάζουν τα διεθνή μέσα έριξε στο Αφγανιστάν ο αμερικανικός στρατός. Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και η δοκιμή της βόμβας σε βίντεο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν σήμερα στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι CNN, η GBU-43, η “μητέρα όλων των βομβών” (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη ρίψη της τηλεκατευθυνόμενης βόμβας και επί του παρόντος εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, τον Άνταμ Σταμπ, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτού του είδους η συμβατική βόμβα σε μάχη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «οι ΗΠΑ πήραν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν τις απώλειες», υπογραμμίζοντας πως «θα συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις μέχρι το ISIS να καταστραφεί». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ανταμ Σταμπ, ανέφερε πως η ρίψη της βόμβας έγινε από αεροσκάφος MC-130. «Το χτύπημα είχε ως στόχο να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για το Αφγανιστάν, με τις δυνάμεις των ΗΠΑ να προχωρούν σε επιχειρήσεις στην περιοχή, ενώ μεγιστοποιείται η καταστροφή των μαχητών και των εγκαταστάσεων του ISIS», σημειώνουν.

«Όσο οι απώλειες για το ISIS αυξάνονται, χρησιμοποιεί αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αποθήκες και σήραγγες για να πυκνώσει την άμυνά του», δήλωσε ο στρατηγός Τζον Νίκολσον και πρόσθεσε πως «αυτά είναι τα σωστά πολεμοφόδια για τον περιορισμό των εμποδίων και τη διατήρηση της δυναμικής της επίθεσής μας ενάντια του».

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ παίρνουν πολύ σοβαρά τον πόλεμο κατά του ISIS

Μετά την ρίψη της «μητέρας όλων των βομβών» ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σεν Σπάισερ υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου πως «οι ΗΠΑ παίρνουν πολύ σοβαρά τον πόλεμο κατά του ISIS και για να νικήσουμε την οργάνωση πρέπει να αρνηθούμε τον επιχειρησιακό χώρο, κάτι που κάναμε».

Πρόσθεσε, δε, πως οι ΗΠΑ θα κάνουν τα μέγιστα ώστε να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΟΜΒΑ (Video)

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου όπου γνωστοποιεί ότι οι Αμερικανικές Δυνάμεις έριξαν την βόμβα τύπου GBU-43 με στόχο τα τούνελ και τις σπηλιές που χρησιμοποιούν οι μαχητές του ISIS:

Ακολουθεί video με δοκιμή της ίδιας βόμβας: GBU-43

Πηγή: Independent

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter