Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στο θέμα των Ρώσων διπλωματών – Χαμηλοί τόνοι από Κρεμλίνο

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στο θέμα των Ρώσων διπλωματών – Χαμηλοί τόνοι από Κρεμλίνο

Τη στήριξή του στην Ελλάδα εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα που κατηγορούνται ότι προέβησαν σε παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, οι οποίες κρίνονται ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την Ελλάδα στο δικαίωμα της να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στο παρελθόν για τη ρωσική κακοήθη επιρροή σε αυτή τη περιοχή. Η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της».

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις πιθανές προσπάθειες που καταβάλει η Ρωσία με σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας που επετεύχθη για την επίλυση του θέματος του ονοματολογικού με την πΓΔΜ.

«Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν, όπως και άλλες χώρες, για να στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με την αποσταθεροποιητική, απαράδεκτη ρωσική συμπεριφορά, και σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις πιθανές ρωσικές προσπάθειες για την υπονόμευση της σημαντικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονοματολογικού».

Χαμηλοί τόνοι από Ρωσία

«Σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τύπου, αναφορικά με την είδηση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης για την απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Η Ρωσίδα αξιωματούχος εξήγησε «ότι σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ´ όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».

Πάντως, η επίσημη ρωσική πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους στο θέμα, παρά το γεγονός ότι ήταν στα ρωσικά ΜΜΕ για δεύτερη μέρα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter