Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων δεν θέλουν ΑμΕΑ – Οργή από την ΕΣΑΜΕΑ, τι απαντά ο Γαβρόγλου

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων δεν θέλουν ΑμΕΑ – Οργή από την ΕΣΑΜΕΑ, τι απαντά ο Γαβρόγλου

Επίδειξη κοινωνική αναλγησίας και απανθρωπιάς από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. 

Σε υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση, οι σχολάρχες ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθαρίζουν ότι δεν θέλουν ΑΜΕΑ στα σχολεία τους!

Χαρακτηρίζοντας «σοβιετικού τύπου» τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις ο ΣΙΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για «μια αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού» γατί «στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου 71 προβλέπεται ότι ‘’στα ιδιωτικά σχολεία δύνανται να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία[…]’’ και ότι ‘’απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξ αιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους.’’»

Οι σχολάρχες, υπερασπιζόμενοι το «δικαίωμά» τους να μην εγγράφουν ΑΜΕΑ, εάν δεν το επιθυμούν, προσπαθούν να στηρίξουν την θέση τους με το ακόλουθο επιχείρημα:

«Ας μας πληροφορήσει ο κύριος υπουργός πόσους κτηριολογικούς ελέγχους διεξήγαγε ο ΕΟΠΠΕΠ στα δημόσια σχολεία σχετικώς με την ευκολία πρόσβασης σε αυτά μαθητών με αναπηρία, ποια είναι τα ευρήματά του και πώς προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του να τα αντιμετωπίσουν».

Επικαλούνται δε την «ακαμψία» του αναλυτικού προγράμματος, που ωστόσο δεν αποτελεί εμπόδιο για τη φοίτηση των ΑΜΕΑ στα δημόσια σχολεία.

«Έχει, επίσης, αντιληφθεί ο κύριος Υπουργός ότι το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναλυτικό και ωρολόγιο, και η συγκρότηση των τμημάτων τάξεων, έτσι όπως είναι αυστηρά υπερ-ρυθμισμένα και άκαμπτα, δεν βοηθούν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Αντί, λοιπόν, να εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν επιλύουν πραγματικά προβλήματα, ας προχωρήσει ο κύριος Υπουργός σε τέτοιες αλλαγές που να επιτρέπουν στα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, να οργανώνουν τα προγράμματά τους και τις τάξεις τους με τρόπο ευέλικτο, παιδαγωγικά ορθό και, εν τέλει, αποτελεσματικό για τη σωστή ένταξη όλων των παιδιών στη σχολική ζωή και την ανάδειξη της δημιουργικότητάς τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΕΣΑΜΕΑ: Απαράδεκτη, αντικοινωνική και ρατσιστική ανακοίνωση

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της ΕΣΑΜΕΑ στην τοποθέτηση των σχολαρχών. Η ΕΣΑΜΕΑ κάνει λόγο για «απαράδεκτο, αντικοινωνικό και ρατσιστικό λόγο που προάγει τη διάκριση και αρθρώνεται στην Ελλάδα χώρα μέλος της ΕΕ, στην Ελλάδα που έχει κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο, με πλούσιο νομικό πολιτισμό κατά των διακρίσεων».

Ξεκαθαρίζει δε ότι η τοποθέτηση του ΣΙΣ αποκαλύπτει «τα τεράστια ελλείματα που έχει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων στον τομέα σεβασμού των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά εδώ και πολλά χρόνια να μην αδειοδοτούνται εξαρχής τα ιδιωτικά σχολεία που δεν τηρούν τους κανόνες προσβασιμότητας. Δεν πρόκειται για θέμα ‘’ανθρωπισμού’’: η ισότιμη ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που οι οικογένειές τους επιθυμούν να τα εγγράψουν σε ιδιωτικά σχολεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, είναι ζήτημα άσκησης οικογενειακής και προσωπικής επιλογής.

»Και πράγματι, υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία που εγγράφουν μαθητές με αναπηρία και τηρούν τις εύλογες προσαρμογές.

»Το λιγότερο που μπορεί να πράξει ο ΣΙΣ είναι να αποσύρει το υπόμνημά του και να απολογηθεί δημόσια για την απαράδεκτη συμπεριφορά του. Οφείλει ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Σχολείων να συνεργαστεί με όλους τους παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας, το υπουργείο Παιδείας, την ΕΣΑμεΑ, τους εκπαιδευτικούς, ώστε να διαμορφωθεί ένα σωστό πλαίσιο συνθηκών στα ιδιωτικά σχολεία, που θα προάγει την πλήρη ένταξη όλων των μαθητών.»

Γαβρόγλου: Να επιστραφεί ως «απαράδεκτο» το υπόμνημα του ΣΙΣ

Να επιστραφεί υπηρεσιακώς ως απαράδεκτο ζήτησε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου το Υπόμνημα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μιλώντας στη Βουλή ο Υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, σημείωσε ότι είναι απαράδεκτος ο δημόσιος λόγος τον οποίο επιλέγει ο ΣΙΣ για να εκφράσει τις θέσεις του, ένας λόγος που έρχεται σε παραφωνία με το εξαιρετικό κλίμα του διαλόγου κατά την ακρόαση των φορέων της Εκπαίδευσης χθες στη Βουλή. «Αυτό το καλό κλίμα που κυριάρχησε μάλλον ως ‘απειλή’ το εξέλαβαν τα ΜΜΕ και γι’ αυτό σήμερα δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με την χθεσινή συζήτηση. Σαν να μην έγινε τίποτα. Όμως επιβάλλεται και σήμερα και αύριο να ακολουθήσουμε το χθεσινό κλίμα, να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να ακουστούν επιχειρήματα», σημείωσε ο Υπουργός.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter