Οι κρίσιμες συναντήσεις Κοτζιά στις ΗΠΑ και η λύση «ακορντεόν» του Ν. Ντιμιτρόφ

Οι κρίσιμες συναντήσεις Κοτζιά στις ΗΠΑ και η λύση «ακορντεόν» του Ν. Ντιμιτρόφ

Κρίσιμη θεωρούν τη σημερινή συνάντηση (15:30 τοπική ώρα, 22:30 ώρα Ελλάδας) Κοτζιά-Μπόλτον στην Ουάσινγκτον, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, η θέση του κ. Μπόλτον (είναι σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ) επιτρέπει στους δύο συνομιλητές «να μπουν στα βαθιά στη συζήτηση για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου» και φυσικά στην Αθήνα και τον Έλληνα ΥΠΕΞ να έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαπιστώσουν τις θέσεις των ΗΠΑ κυρίως απέναντι στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να έχει σημαντικές συναντήσεις αύριο Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του απεσταλμένου του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, η Ελληνική αποστολή στις συναντήσεις που είχε μέχρι τώρα στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και τον βοηθό υπουργό αρμόδιο για την Ευρώπη, Γουές Μίτσελ, δεν έγινε αποδέκτης καμίας πίεσης – παρέμβασης για αποδοχή τετελεσμένων ενώ οι συναντήσεις στην έδρα του ΟΗΕ μπορεί να σημαίνουν «είτε ότι πάμε να προχωρήσουμε παραπέρα επί τη βάση των τεσσάρων ονομάτων που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς (το πέμπτο το απέρριψε η Ελλάδα)» είτε, μετά το «κάψιμο» του νέου ονόματος που έριξε στο τραπέζι η πλευρά της πΓΔΜ, ότι «επιχειρείται να κρατηθεί ζωντανή (στις ράγες) η διαδικασία».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν πέρασε απαρατήρητο από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ, με τις προ ημερών δηλώσεις του φαίνεται να επιμένει σε μια λύση «τύπου ακορντεόν» στη λογική ότι «όσα περισσότερα πάρω από το όνομα τόσα περισσότερα θα δώσω στο erga omnes». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter