Οι μάσκες των απολιτίκ «Παραιτηθείτε» έπεσαν

Οι μάσκες των απολιτίκ «Παραιτηθείτε» έπεσαν

Αντίθετα με την προσπάθειά τους να πείσουν ότι είναι αχρωμάτιστοι και ακομμάτιστοι, οι οργανωτές της κίνησης «Παραιτηθείτε» και… χρώματα φέρουν ως διακριτικά και όχι μόνο ανήκουν στις τάξεις συγκεκριμένων κομμάτων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι και αξιόμαχα στελέχη πρώτης γραμμής.

Αυτοπροσδιορίζονται ως πολίτες που ανήκουν στο «δημοκρατικό τόξο» και δεν ανέχονται το «εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα της αριστερο-δεξιάς συγκυβέρνησης» ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ χωρίς να λένε ότι αποτελούν ενεργά στελέχη κομμάτων και μάλιστα σε θέσεις-κλειδιά, όπως του μέλους της ΚΕ και του υπεύθυνου Τύπου κομματικής νεολαίας. Ή ότι έχουν υπάρξει υποψήφιοι βουλευτές ή ευρωβουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αναζητώντας τη δημόσια παρουσία τους, διαπιστώσαμε ότι σε μεγάλο βαθμό τα 50 μέλη της οργανωτικής επιτροπής έχουν έντονη και πολυετή πολιτική πορεία και παρουσία στα κόμματα που σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Οχι μόνο προέρχονται από τους κόλπους των δύο κομμάτων, αλλά παραμένουν ενεργά μέλη και εκπρόσωποί τους. Αρθρώνουν κομματικό λόγο και έχουν ρόλο στα κομματικά δρώμενα.

Εξάλλου, ακόμη κι αν μέχρι στιγμής κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει οικειοποιηθεί επίσημα ή ανοιχτά την κίνηση, πρωτοκλασάτα στελέχη τους δεν έχουν αποφύγει να την υποστηρίξουν ή έστω να την αναδείξουν.

Αίσθηση είχε προκαλέσει η παρουσία του αντιπροέδρου της ΝΔ  Αδωνη Γεωργιάδη στην πρώτη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» το 2016 στο Σύνταγμα, παρότι ο ίδιος φρόντισε να διευκρινίσει ότι προσήλθε ως πολίτης… Για να αρχίσει τότε –και να κρατηθεί ως τα τώρα– μια γκρίνια στο εσωτερικό της ΝΔ σχετικά με την ανάγκη να αποστασιοποιηθεί το κόμμα από τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες: «Δεν ταιριάζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τέτοιου είδους πρωτοβουλίες» λένε στελέχη του κόμματος που θέλουν να κρατήσουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές και αποστάσεις από την πρωτοβουλία.

Το Documento παρουσιάζει σήμερα το προφίλ έντεκα πρωταγωνιστών του «Παραιτηθείτε» που μόνο την ταμπέλα του ακομμάτιστου δεν υποστηρίζουν.

Στάθης Στάικος

Αρχιτέκτονας και εικαστικός, γνωστός στο διαδίκτυο ως Iskár-Azif και Ethan Quinn, ο Στάθης Στάικος θεωρείται «αρχιτέκτονας» της κίνησης «Παραιτηθείτε». Στο Facebook έχει δηλώσει «Anti-Syriza Fighter», ενώ εμφανίζεται ως μπλόγκερ σε διάφορες ιστοσελίδες κατά της κυβέρνησης. Απήχηση στους διαδικτυακούς του φίλους βρίσκουν αναρτήσεις του του τύπου: «Αν κάνατε κανονικά τα εμβόλιά σας όταν ήσασταν μικρά μετά, δεν θα πηγαίνατε να το ρίχνετε συνέχεια Καμμένο και Τσίπρα», «Δεν έχουν σημασία τα σώματα των γυναικών κλπ. κλπ. στις παραλίες. Σε πιάνει αναγούλα και μόνο που σκέφτεσαι ότι το 61% από αυτές ψήφισαν “Οχι” στο Δημοψήφισμα», «Το Μπλοκ απ’ τον Πολάκη θα το ξεπεράσω εύκολα. Αυτό από την Αντζυ Σαμίου ποτέ».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Ελισάβετ Ζητουνιάτη, που επίσης μετέχει στην κίνηση, κληθείς να μιλήσει για τον εαυτό του αναφέρει: «Αν έπρεπε να κάνω μια πολύ γενική παρουσίαση του εαυτού μου, θα έλεγα ότι αν φανταστεί κάποιος μια περίεργη κινηματογραφική ταινία με ήρωες, αντιήρωες, καλούς, κακούς, φθόνο, προδοσία, αγάπη, παραλογισμό, εκρήξεις και τέρατα, εγώ θα ήμουν μια σκιά κάπου πίσω στο βάθος, ένας από τους χιλιάδες κομπάρσους που συμπληρώνουν το πλάνο».

Αλφρέντο Σαλτιέλ

Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κόμματος, υποψήφιος της Δράσης στις ευρωεκλογές, ο Αλφρέντο Σαλτιέλ έχει επιλέξει για φωτογραφία εξωφύλλου στο προφίλ του στο Facebook την κεντρική αφίσα της Νέας Δημοκρατίας και καλεί τους διαδικτυακούς φίλους του να συμμετέχουν στην αυριανή εκδήλωση. Χρησιμοποιεί κυρίως τις κοινοποιήσεις του Ethan Quinn (Στάθη Στάικου): «Αν είσαι δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος κατέβα μαζί μας ώστε να διώξουμε αυτούς που σου αυξάνουν τους φόρους, φορολογούν πρωτοφανώς τις ασφαλιστικές σου εισφορές και μειώνοντας το αφορολόγητο μειώνουν το μισθό σου. Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας κατέβα μαζί μας ώστε να διώξουμε αυτούς που σκοτώνουν την επιχειρηματικότητα, ισοπεδώνουν την παραγωγικότητα κ απαγορεύουν να ανταμειφτείς για τις υπηρεσίες που με τόσο κόπο προσφέρεις ενώ με τις ιδεοληψίες τους μειώνουν την ζήτηση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο προσκλητήριο…

Παναγιώτης Κωστούλας

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο δικηγόρος Πέτρος Κωστούλας μόλις τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσε μέσω Facebook την παραίτησή του από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος. «Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πλέον ότι στο σημερινό ΠΑΣΟΚ η εκσυγχρονιστική, μεταρρυθμιστική παράδοση τελεί υπό διωγμό. Η διαφορετική άποψη θεωρείται ποινικό αδίκημα και επισύρει αυτομάτως την προτροπή “αν δεν σ’ αρέσει να πας στο Μητσοτάκη”».

Μαρία Μπινιάκου

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η 26άχρονη Μαρία Μπινιάκου ανέλαβε χρέη υπεύθυνης Τύπου της ΟΝΝΕΔ. Με σπουδές οικονομικών στο Deree, ασχολείται παράλληλα και με το μόντελινγκ. Είναι μια από τις όμορφες και φρέσκιες ΟΝΝΕΔίτισσες που πλαισιώνουν κατά καιρούς τις ομιλίες των προέδρων της ΝΔ.

Ελένη Κριτσιδήμα

Εμφανίστηκε ως εκ των πρωτεργατών του «Παραιτηθείτε». Επίσης προερχόμενη από τους κόλπους της ΟΝΝΕΔ, υπήρξε υποψήφια της ΝΔ στη Β΄ Πειραιά. Εκπροσωπώντας την Οργανωτική Επιτροπή κατά την προηγούμενη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και με δικηγόρο τον Αντώνη Βγόντζα, ανέλαβε να ενημερώσει για την πραγματοποίησή της την εισαγγελία. Στο βιογραφικό της αναφέρει: «Πιστεύω στις ιδέες της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης και από τα 19 μου αγωνίζομαι γι’ αυτές. Κέρδισα την εκλογή μου ως πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Περάματος και Υπεύθυνη τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΟΝΝΕΔ Β’ Πειραιά. Πιστεύω στις πραγματικές ευκαιρίες. Πιστεύω στις μεταρρυθμίσεις με πυξίδα το όφελος του λαού».

Μάνος Επιτροπάκης

Μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ σήμερα, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ με την Ελιά, ο τσελίστας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων δραστηριοποιείται έντονα στα social media, από τα οποία προβάλλει συχνά την πολιτική δραστηριότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πριν από μερικούς μήνες μέσω διαδικτύου, αναφερόμενος στο μέλλον της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, ο Μάνος Επιτροπάκης απηύθυνε ανοιχτή επιστολή-ανάρτηση στο Facebook στην Άννα Διαμαντοπούλου και στον Γιώργο Φλωρίδη. Ήταν η περίοδος που οι πληροφορίες τούς έφερναν προ του σχηματισμού νέου κόμματος. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εμείς παραμένουμε στον χώρο, ξέρετε γιατί; διότι πιστεύουμε πως στο ΠΑΣΟΚ χρωστάμε, δεν μας χρωστάει. Χρωστάμε την καλύτερη περίοδο που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα, τα καλύτερα σαράντα χρόνια της χώρας, και σηκώνουμε τα βάρη των λαθών του, για να διασωθεί η θέση της Παράταξης στην ιστορία. Θεωρώ πως εσείς χρωστάτε κάτι παραπάνω. Η παράταξη σας τίμησε με βαρβάτα αξιώματα, θέσεις και προνόμια, από πολύ νέους. […] Ελάτε να βάλετε πλάτη, μην ζητάτε πλάτες».

Πέτρος Τατσόπουλος

Γνωστός συγγραφέας, ο Πέτρος Τατσόπουλος πέρασε επίσημα στην πολιτική σχετικά πρόσφατα. Πρωτομπήκε στη Βουλή τον Μάιο του 2012 με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τον Ιανουάριο του 2014 υπέβαλε την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα. Παρέμεινε ανεξάρτητος βουλευτής, θέση από την οποία άρχισε να φλερτάρει με το νεοεμφανιζόμενο Ποτάμι. Από τις τάξεις του Ποταμιού διεκδίκησε εκ νέου βουλευτική έδρα, στη Β΄ Αθήνας, ωστόσο αυτήν τη φορά δεν την κέρδισε. Με ανάρτησή του στο Facebook ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την πολιτική, με ευχαριστίες τόσο προς τον Σταύρο Θεοδωράκη όσο και προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Γιάννης Χουντής

Στέλεχος της ΝΔ, πρώην μέλος της γραμματείας προγράμματος της ΝΔ, ο Γιάννης Χουντής, φοιτητής κλασικής φιλολογίας του ΑΠΘ, είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης και αρθρογραφεί σε διάφορες ιστοσελίδες. «Η αρθρογραφία μου στηρίζεται στην διερεύνηση των πραγματικών ιδεών του φιλελευθερισμού αντιπαρατιθέμενος στις ιδεοληψίες, στις προκαταλήψεις στη δαιμονοποίησή του από την ελληνική εμπειρία» αναφέρει στο βιογραφικό του.

Τον Απρίλιο του 2016 μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ εν αρχή ανέφερε: «Στόχος της Παράταξης μας σε αυτό το Συνέδριο είναι να σχεδιάσει το οργανωτικό και ιδεολογικό της μέλλον, με ορίζοντα την ανάληψη του τιτάνιου έργου ανασυγκρότησης της Χώρας μας. Οταν η Κυβέρνηση αυτή φύγει, γιατί θα φύγει κυρίες και κύριοι, που πρέπει εν τούτοις να στηρίξουμε αυτή μας την προσπάθεια; Η απάντηση είναι απλή και έρχεται σχεδόν αυτόματα στο μυαλό μου: Αξιοκρατία, Αλήθεια και Νέοι Πολίτες με όραμα».

Θανάσης Χειμωνάς

Υπήρξε από τα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος βουλευτής του στις εκλογές του 2012 και γραμματέας πολιτισμού του Κινήματος, από το οποίο μόλις τον φετινό Φλεβάρη αποχώρησε. Γιος του Γιώργου Χειμωνά και της Λούλας Αναγνωστάκη, ο 46άχρονος συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς αποχωρώντας υποστήριξε πως «το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να εξελιχθεί σε τίποτα. […] έχει βαλτώσει. Αποτελεί ένα είδος “tribute band” στο ΠΑΣΟΚ του “βρόμικου” 89. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι καν Κεντροαριστερά. Είναι ένα light εθνολαϊκιστικό κόμμα. Ένας diet ΣΥΡΙΖΑ. Light και diet προς το παρόν γιατί θεωρώ πως στην πορεία θα δούμε ακόμα πιο hardcore καταστάσεις».

Γιώργος Τσουκαλαδάκης 

Ο «mr κολλαγόνο», γνωστός από τις τηλεοπτικές εκπομπές του για την προώθηση του πόσιμου κολλαγόνου συντροφιά με την Έλλη Παπαγγελή, ο επιχειρηματίας και πρώην ιπτάμενος φροντιστής της Ολυμπιακής Γιώργος Τσουκαλαδάκης «σημάδεψε» με αποχωρήσεις μελών την πρώτη κίνηση των «Παραιτηθείτε», όταν είδε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία πως επί υπουργίας Διαμαντοπούλου είχε διοριστεί σε προσωποπαγή θέση, που μάλιστα θα καταργούνταν όταν ο ίδιος αποχωρούσε, στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας.

Από τις πλέον βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις του είναι η άποψη που εξέφρασε μετά τις εκλογές 2015, ότι «σχεδόν σε όλα τα αστικά κέντρα ο ΣΥΡΙΖΑ σάρωσε στις πολύ φτωχές περιοχές. Οι πολύ φτωχές περιοχές συνήθως έχουν και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και πολύ μεγάλα επίπεδα ανεργίας. Ανθρωποι ταλαιπωρημένοι, συνήθως ευκολόπιστοι και με αρκετές αστοχίες στη ζωή τους».

Έλλη Παπαγγελή

Η ΟΝΝΕΔίτισσα Έλλη Παπαγγελή προσπαθεί να μας πείσει τηλεοπτικά για τις ευεργετικές ιδιότητες του πόσιμου κολλαγόνου και όταν ασχολείται με την πολιτική είναι ικανή να προκαλέσει σάλο. Ακόμη και εντός του κόμματός της. Οι δηλώσεις της για το Πολυτεχνείο το 2014 είχαν οδηγήσει στην αποδοκιμασία του Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον συνδυασμό του οποίου είχε κατέβει ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής. Η κ. Παπαγγελή είχε κατεβάσει την ανάρτησή της, ενώ ο κ. Κουμουτσάκος είχε παρατηρήσει ότι οφείλει να ζητήσει και συγγνώμη.

Μεταξύ άλλων, η αξιόμαχη ΟΝΝΕΔίτισσα είχε γράψει στον λογαριασμό της στο Facebook: «Μας είπαν για ομαδικούς τάφους και εκατοντάδες νεκρούς, χωρίς ποτέ τίποτα να αποδειχθεί… Μας είπαν για δολοφονημένους εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, όπου όμως κανείς δεν έχασε τη ζωή του. Στα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 1980 το Πολυτεχνείο λειτούργησε ως ο απόλυτος καθεστωτικός μύθος νομιμοποίησης του πασοκισμού. Μια στυγνή αριστερή ορθοφροσύνη επιβλήθηκε σε κάθε κύτταρο δημόσιου χώρου και δημόσιου λόγου».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter