Οι μαθητές της Αθήνας υιοθετούν αγάλματα της πόλης

Οι μαθητές της Αθήνας υιοθετούν αγάλματα της πόλης

Να αγαπήσουν την πόλη και την ιστορία της καλλιεργώντας το σεβασμό προς αυτήν, έχει στόχο το καινοτόμο πρόγραμμα υιοθεσίας αγαλμάτων από σχολεία, που ήδη είναι σε εξέλιξη από το δήμο της Αθήνας.

Αφορμή για την υλοποίηση του προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», είναι οι συνεχείς βανδαλισμοί και κλοπές μνημείων στους δημόσιους χώρους της πρωτεύουσας.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης παρουσιάζοντας το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου την πρωτοβουλία «από τα σχολεία, από τα πρώτα παιδικά χρόνια, πρέπει να ξεκινήσει η επαγρύπνηση, όχι μέσα από παραινέσεις και υποδείξεις, αλλά μέσω της βιωματικής μάθησης, της γνώσης, της καλλιέργειας, της αγάπης για την πόλη και την ιστορία της».

Ο κ. Καμίνης κάλεσε και τους υπόλοιπους δήμους της χώρας να υλοποιήσουν το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα που εφαρμόζεται ήδη σε 20 σχολεία (14 δημοτικά και 6 νηπιαγωγεία) της Αθήνας. Οι μαθητές υιοθετούν ένα άγαλμα στη γειτονιά τους και ένα σε άλλη περιοχή της. Ειδικοί επιστήμονες αλλά και εκπαιδευτικοί, που συμμετείχαν σε ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια μαθαίνουν στους μαθητές για τα αγάλματα που έχουν υιοθετήσει, την ιστορία τους, τη σημασία που έχουν για τον τόπο, στοιχεία τεχνικά για το πως κατασκευάστηκαν, για την πρώτη ύλη του υλικού που κατασκευάστηκαν, καθώς και τον κόπο και το κόστος που απαιτείται για τις εργασίες αποκατάστασης, αν αυτά βανδαλιστούν.

«Πεποίθηση και βάση της πολιτικής μας αποτελεί ότι δεν υπάρχουν καλύτεροι θεματοφύλακες της Αθήνας, της ιστορίας αλλά και του μέλλοντος της, από μαθητές και εφήβους, που ξέρουν, νοιάζονται έμπρακτα, μαθαίνουν να μην απαξιώνουν το δημόσιο χώρο και νιώθουν την πόλη δική τους» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων. Επίσης οι μαθητές θα γράψουν σε τάμπλετ, ιστορίες για τα αγάλματα που έχουν υιοθετήσει οι οποίες θα παρουσιαστούν στις 30 Μαΐου, σε μεγάλη γιορτή στην Τεχνόπολη. Όπως ανέφερε η δημοτική σύμβουλος, Πόπη Διαμαντάκου, η οποία είχε και την ευθύνη της πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι για την υλοποίησή της συνεργάστηκαν πολλοί τομείς του δήμου, το υπουργείο Παιδείας και το Πολιτιστικό ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Επίσης, τόνισε ότι η 9η Απριλίου ορίστηκε ως «Ημέρα των Αγαλμάτων» κατά την οποία θα υπάρχει ολοήμερη εκδήλωση στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, ανοιχτή στο κοινό, αφιερωμένη στα γλυπτά και την κατεργασία του μαρμάρου, με προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους. Ακόμη, θα εκδοθεί εκπαιδευτικός οδηγός με τις προτάσεις για την προσέγγιση του θέματος και τις καλές πρακτικές, που θα αξιοποιηθούν, με σκοπό τη διεύρυνση του προγράμματος την επόμενη σχολική χρονιά, σε περισσότερα σχολεία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter