Οι μάχες που έκριναν τον Εμφύλιο Πόλεμο, στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Οι μάχες που έκριναν τον Εμφύλιο Πόλεμο, στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Ένα τεύχος που καταγράφει όλες τις σημαντικές συγκρούσεις κατά την περίοδο 1946-1949. Που υπερβαίνει τη στρατιωτική Ιστορία και επιχειρεί πολιτικά να καταδείξει τα ισχυρά σημεία αλλά και τις αδυναμίες των δύο αντίπαλων στρατών, του Εθνικού και του Δημοκρατικού.

1947: Το Σχέδιο «Λίμνες» του ΚΚΕ κόντρα στην κυβερνητική Επιχείρηση «Τέρμινους». Μουργκάνα και Πελοπόννησος. Η μάχη για την Κόνιτσα.

1948: Το έτος της αιματηρής «ισοπαλίας». Η Ελλάδα πεδίο σύγκρουσης Ανατολής-Δύσης. Επιχείρηση «Χαραυγή» στη Στερεά και «Κορωνίς» στο Γράμμο. Η επιτυχία του ΔΣΕ στο Μάλι-Μάδι.

1949: Πανικός στην Αθήνα για την κατάληψη του Καρπενησίου. Η καταστροφική για τους αντάρτες μάχη της Φλώρινας. Η «μη επαναμόλυνση» Πελοποννήσου-Θεσσαλίας. Ο Γράμμος αλλάζει 4 φορές χέρια. Στις 29 Αυγούστου, οριστικά…

Η νηφάλια συζήτηση για τον Εμφύλιο σαν αντίδοτο στις ψυχροπολεμικές ιαχές που πληθαίνουν σήμερα.

Και όπως πάντα στο παράρτημα Doc.Files, αδημοσίευτα έγγραφα: Η έκθεση του Γιώργη Γιαννούλη για την πρώτη επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού στο Γράμμο. Και διαταγή της 31ης Ταξιαρχίας του Γ΄ Σώματος Στρατού: Σύλληψις μελών των οικογενειών των συμμοριτών ως ομήρων, επιβίβασις τούτων επί διτρόχων και διαδρομή μέσω των ναρκοθετημένων δρόμων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter