Οι μικρομηκάδες συγκεντρώνονται στη Δράμα

Οι μικρομηκάδες συγκεντρώνονται στη Δράμα

Από τις 16-22 Σεπτεμβρίου η Δράμα για 41η φορά θα υποδεχτεί το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και για 24η το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Φέτος ενδυναμωμένο, τόσο με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου, αλλά και επιτέλους με την εξαγγελία του απαραίτητου νέου χώρου (σε ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης την Καπναποθήκη) για τις μελλοντικές διεξαγωγές του. Συνολικά 195 ταινίες από 52 χώρες θα παρουσιαστούν στο κοινό που αγαπά τις μικρού μήκους δημιουργίες αλλά και σε αυτούς που ενδιαφέρονται να τις ανακαλύψουν. Σημαντική είναι φέτος η συνεργασία του με το Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο το οποίο αξιοποιώντας τη δυναμική του Φεστιβάλ, θεσπίζει πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στην πόλη της Δράμας.

Αντώνης Παπαδόπουλος: «Βαδίζουμε στη νέα εποχή»

Τι θα δούμε

Στο ελληνικό διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ, από τις συνολικά 227 αιτήσεις που τελικά κατατέθηκαν (αριθμός που ξεπερνά κάθε προηγούμενο), 67 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 41ης διοργάνωσης. Στα ονόματα των παραγωγών που συμμετέχουν φέτος συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά.

Σε ρόλους-έκπληξη θα δούμε τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, την ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτιδα Λένα Κιτσοπούλου, τον μουσικό Αργύρη Μπακιρτζή και τον θεατρικό σκηνοθέτη Σίμο Κακάλα, ενώ η 41η διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή δημοφιλών (και από την τηλεόραση) σκηνοθετών στην ταινία μικρού μήκους.

Η θεματολογία

H οικονομική κρίση συνεχίζει να απασχολεί μια μερίδα των νεαρών δημιουργών: ανεργία, φτώχια, επαγγελματική κατάρρευση, ξενιτιά, χρέη, εξώσεις, κατασχέσεις και τζόγος. Όμως πρωταγωνιστικό ρόλο φέτος έχουν οι εργασιακές σχέσεις: απλήρωτοι εργαζόμενοι που καταλήγουν στο δρόμο και το κρύβουν από το περιβάλλον τους, υπάλληλοι που δεν έχουν να φάνε, διεφθαρμένοι συνδικαλιστές που αποτελούν μέρος του προβλήματος, εργατικά ατυχήματα, αλλά και ταξικές ανισότητες, σχέση πολίτη-αστυνομίας, πολιτικές αλληγορίες. Ταυτόχρονα, νέες θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: η γενιά των social media, η νέα γλώσσα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η «σελφίτιδα» και η φρενίτιδα των live, οι ερωτικές γνωριμίες μέσω F/B, αλλά και τα fake news στην ανθρωποφάγα τηλεόραση που αναπαράγει τα στερεότυπα απέναντι στους ξένους.

O Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, μιλάει στο Documento

Το Διεθνές τμήμα Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 24 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 62 ταινίες από 49 χώρες του κόσμου, από τη Μαλαισία μέχρι τα νησιά Φερόε. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εξής ταινίες από Ελλάδα: «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» – Βασίλης Κεκάτος, «Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς» – Ζακλίν Λέντζου, «Penal Colony» των Μάνου Τσίζεκ & Λίντσει Αλιξανιάν. Το φετινό πρόγραμμα παρουσιάζει πολλές εκπλήξεις ως προς το καστ των ταινιών: Στην γαλλική ταινία «Delectable you» του Aξιέλ Κουρτιέρ πρωταγωνιστεί η Κατρίν Ντενέβ. Στην καναδέζικη ταινία «Eleftheromania» του Ντέιβιντ Αντόνιουκ η βραβευμένη με όσκαρ Ολυμπία Δουκάκις ενσαρκώνει μια γυναίκα που έζησε την εμπειρία του στρατοπέδου συγκέντρωσης και καταθέτει την μαρτυρία της για τους έλληνες φυλακισμένους. Ο Άρης Σερβετάλης συμπρωταγωνιστεί με την ρουμάνα ηθοποιό Κριστίνα Φλουτούρ στην ταινία από την Σουηδία «When I die the world ends» της Tζένιφερ Ρέινσφορντ.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Μια από τις ωραιότερες στιγμές του Φεστιβάλ, τα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια (σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη) θα μας περιμένουν και φέτος -από τις 17-21/9 με πολύ σημαντικά ονόματα: Άλκη Ζέη, Τίτος Πατρίκιος, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μάνος Κοντολέων, Δημήτρης Χαρίτος, Μάρτα Σίλβια Διος Σανς, Βίβιαν Στεργίου, Ηλίας Μωραϊτης, οι Δραμινοί Βασίλης Τσιαμπούσης και Πολύνα Γ. Μπανά καθώς και οι σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης, Δημήτρης Αθανίτης και Ελισάβετ Χρονοπούλου που θα παρουσιάσουν τα νέα βιβλία τους.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δράμας θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα: το 4ο Βαλκανικό Πανόραμα (μια επιλογή σημαντικών ταινιών τελευταίας παραγωγής που διαγωνίσθηκαν σε Φεστιβάλ στις όμορες χώρες) και αφιέρωμα με highlights του Φεστιβάλ Clermont- Ferrand, του μεγαλύτερου φεστιβάλ μικρού μήκους στην Ευρώπη με ο οποίο το Φεστιβάλ Δράμας συνεργάζεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Παράλληλα θα υπάρχει καθημερινή γνωριμία των διαγωνιζομένων σκηνοθετών με το κοινό στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ, Προβολές για παιδιά (6 ταινίες μικρού μήκους από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισλανδία, ΠΓΔΜ και Γεωργία), εργαστήριο ραδιόφωνου για παιδιά με την ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου, εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς.

INFO Αίθουσα «Ολύμπια» και Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter