Οι… τενόροι και οι φάλτσοι της Βουλής

Οι… τενόροι και οι φάλτσοι της Βουλής

«Αυτός ο πολιτικός είναι κοινοβουλευτικός» συνηθίζεται να λέμε. Και δεν εννοούμε ότι κατέχει βουλευτική έδρα αλλά ότι είναι θεσμικός και κυρίως καλός ρήτορας εντός Κοινοβουλίου.

Γιατί είναι καλό ένας πολιτικός να είναι ρήτορας από τα μπαλκόνια και να… μαγεύει τα πλήθη –χρόνια έχουμε να το ζήσουμε αυτό, βεβαίως– αλλά είναι ακόμη καλύτερο και πιο σπάνιο να μπορεί να μιλήσει από το βήμα της Βουλής με τρόπο κατανοητό και αποτελεσματικό, που να πείθει τους φίλους και κυρίως να εξουδετερώνει πολιτικά τούς αντιπάλους.

Αλέξης Τσίπρας

Στον δρόμο που χάραξε ο Ανδρέας

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί τον έχουν κατηγορήσει πως μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θεωρούν εαυτούς άξιους και κληρονομικώ δικαίω πολιτικούς επιγόνους του. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ουδόλως ενοχλείται από αυτές τις… κατηγορίες – αντιθέτως μάλιστα. Και είναι γεγονός ότι έχει κατορθώσει να βγάζει νοκ άουτ τους πολιτικούς του αντιπάλους στη Βουλή, καθώς διαθέτει το χάρισμα της επικοινωνίας και παράλληλα αξιοποιεί κάθε φορά την πολιτική συγκυρία για να στρέψει την κουβέντα στον αντίπαλο, ακόμη κι όταν είναι ο ίδιος που δέχεται επίθεση. Και αυτό βεβαίως δεν έχει να κάνει μόνο με τις δικές του όποιες ικανότητες, αλλά και με τις επικοινωνιακές αστοχίες του αντιπάλου…

Για παράδειγμα, όταν η ΝΔ προκάλεσε συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη μόνο που δεν τον ευχαρίστησε! Του είπε ξεκάθαρα, μάλιστα, ότι «είναι η καλύτερη ερώτηση στο καλύτερο τάιμινγκ που θα μπορούσα να έχω»… Και αυτό επειδή εκείνες τις ημέρες είχε καταγραφεί σειρά επιτυχιών της Ελληνικής Αστυνομίας, με πρώτη τη σύλληψη υπόπτου για την τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου, ενώ είχε ακολουθήσει η σύλληψη του δράστη της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Πέραν αυτών όμως, το σημαντικότερο είναι ότι είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του Documento για τις συνομιλίες του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη με υπόδικους και έτσι ο Αλ. Τσίπρας μπόρεσε να γυρίσει την κουβέντα, απαιτώντας ο ίδιος εξηγήσεις από τον Κυρ. Μητσοτάκη για τον στενό του συνεργάτη. Επιπλέον εκείνες τις ημέρες είχε καταθέσει στη Δικαιοσύνη η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου της Siemens και, όπως ήταν φυσικό, ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει στον πολιτικό του αντίπαλο τα… δωράκια του Χριστοφοράκου με τα οποία εξόπλισε το γραφείο του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Ας μην ξεχνάμε τέλος τη φράση που χρησιμοποίησε ο Αλ. Τσίπρας στην αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της ΝΔ για τα εξοπλιστικά της Σαουδικής Αραβίας – άλλη μια υπόθεση που δεν πήγε τόσο καλά όσο ανέμενε η Πειραιώς. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, είχε καταλήξει την ομιλία του με τη φράση «Καληνύχτα σας, κ. Μητσοτάκη», που ως γνωστόν είχε χρησιμοποιήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου στις κοινοβουλευτικές μάχες του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Και όπως είναι φυσικό είχε τα ανάλογα αποτελέσματα, με τον Τσίπρα να κερδίζει και πάλι τις εντυπώσεις…

Κυριάκος Μητσοτάκης

Πάει για μαλλί και βγαίνει… κουρεμένος

Ο χαρακτηρισμός κοινοβουλευτικός πολιτικός προσδιόρισε τον Κων. Μητσοτάκη στη μακρά και ταραχώδη πολιτική του πορεία. Δυστυχώς όμως όλα δείχνουν ότι ο γιος του και πρόεδρος της ΝΔ δεν κληρονόμησε ούτε τα πολιτικά ούτε τα επικοινωνιακά χαρίσματα του πατέρα του – σε αντίθεση με την αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία φρόντισε ο Κυριάκος να εκπαραθυρώσει προτού καν γίνει κυβέρνηση!

Πρώτον και πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εξελέγη με τη δέσμευση να ανανεώσει το κόμμα και να φέρει την πολιτική αντιπαράθεση στο κέντρο, έχει αφήσει τον αντιπρόεδρο Αδωνη Γεωργιάδη να… αλωνίζει και να κολλήσει την ταμπέλα της ακροδεξιάς ρητορικής στη ΝΔ. Φυσικά αυτή η επιλογή διαπερνά τις επιθέσεις όλων των πολιτικών του αντιπάλων –όχι μόνο του Τσίπρα– που δέχεται κατά διαστήματα ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Επειτα κάθε φορά που ο ίδιος προκαλεί μία συζήτηση με στόχο να πλήξει την κυβέρνηση, πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος! Μια τέτοια πρόσφατη περίπτωση είναι και η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησε λογικό να αναφέρει ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι ένας νέος είχε ζητήσει αλλαγή φύλου γιατί «ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος»! Περιττό να σημειωθεί τι ακολούθησε εντός και εκτός Βουλής! Πέρα από τα εκατοντάδες ανέκδοτα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως, ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να μην κάνει χιούμορ με την… αλήστου μνήμης ατάκα του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά να τον καλέσει να ανέβει ξανά στο βήμα και να ανακαλέσει, κάνοντας λόγο για «ντροπή» εκ μέρους του και για ευτελισμό μιας κοινωνικής κατηγορίας «ότι τάχα χρήζει ψυχιατρικής περίθαλψης, γιατί έχει αυτή την επιλογή».

Μια άλλη άστοχη επικοινωνιακή επιλογή της ΝΔ και του προέδρου της είναι οι τακτικές επιθέσεις στον κυβερνητικό εταίρο του πρωθυπουργού Πάνο Καμμένο, με την κατηγορία του ακροδεξιού – όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή ο ίδιος έχει ορίσει αντιπρόεδρο του κόμματός του έναν πολύ πιο σκληρό δεξιό, έως και… ακροδεξιό, τον Αδ. Γεωργιάδη. Ετσι έδωσε τη λαβή στον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, Αλ. Τσίπρα, να του πει εντός Βουλής ότι οι ακροδεξιοί –όπως τους χαρακτηρίζει η ΝΔ– ΑΝΕΛ , με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση βοήθησαν να περάσουν τα νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης, την ιθαγένεια και για την αλλαγή φύλου!

Φώφη Γεννηματά

Πολιτικός λόγος από το βαθύ πασοκικό παρελθόν

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι αναμφίβολα καλύτερη επικοινωνιακά από τον Κυρ. Μητσοτάκη! Με τη διαφορά ότι χρόνια τώρα έχει επιλέξει έναν πολιτικό λόγο βγαλμένο από την ένδοξη εποχή του παλαιού ΠΑΣΟΚ, βασικός πρωταγωνιστής της οποίας υπήρξε και ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς, χωρίς η ίδια να διαθέτει τα δικά του πολιτικά ή επικοινωνιακά χαρίσματα.

Πολλές φορές μιλά ξύλινα, βασίζεται σε κλισέ διόλου αποτελεσματικά, ενώ οι ατάκες των συνεργατών της στα δελτία Τύπου του ΠΑΣΟΚ, που κάνουν ρίμες τύπου… «ελπίδα πουλούσαν, λεπίδα εννοούσαν» μόνο εντυπωσιακές δεν τις λες!

Από την άλλη το βασικό πρόβλημα της Φ. Γεννηματά είναι ότι τόσο εντός Βουλής όσο και εκτός εξακολουθεί να πουλάει τον εαυτό της περίπου ως πολιτικό σωτήρα, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι η προσωπική πολιτική της πείρα βασίζεται κυρίως σε εξωκοινοβουλευτικές υπουργικές καρέκλες –που δεν άφησαν και εποχή– και στη διαχείριση της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς με μόνη αρμοδιότητα το Αττικό Αλσος και το Πεδίον του Αρεως, τα χάλια του οποίου όλοι γνωρίζουμε.

Κάνει ό,τι μπορεί πάντως για να πείσει και από το βήμα της Βουλής πως κατόρθωσε να φτιάξει τον τρίτο πόλο, που θα σημαδέψει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα! Συχνά πυκνά, μάλιστα, μας… προειδοποιεί λέγοντας: «Ερχόμαστε»! Και όλα αυτά την ώρα που ο νέος φορέας ακόμη αναζητεί το πολιτικό του στίγμα…

Σταύρος Θεοδωράκης

«Καλησπέρα… καληνύχτα»!

Ο γνωστός δημοσιογράφος που στράφηκε στην πολιτική αναμφίβολα ήταν πιο επιτυχημένος στην προηγούμενη καριέρα του! Στον πολιτικό του λόγο βέβαια έχει μια αμεσότητα και λόγω της μακρόχρονης τηλεοπτικής του εμπειρίας που τον κάνει πιο προσιτό και ενίοτε πιο αποτελεσματικό στην επικοινωνία του με τους πολίτες.

Ωστόσο η εξαρχής… παραζάλη τού πολλά υποσχόμενου κόμματός του που, με στόχο την κατάκτηση ενός ευρύτερου ακροατηρίου, ανακάτεψε στο ίδιο τσουβάλι από κεντρώους και φιλελεύθερους μέχρι και «λάιτ» δεξιούς δεν έπεισε για το σοβαρό του εγχειρήματος, το οποίο εξάλλου κατέληξε από φιλόδοξο ορμητικό Ποτάμι σε αδύναμο ρηχό ρυάκι!

Επιπλέον είναι δύσκολο να τον πάρει κανείς στα σοβαρά ως «νέο» και καινοτόμο πολιτικό από τη στιγμή που ήταν κατηγορηματικά αντίθετος για πολύ καιρό στη συνεργασία του με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με το επιχείρημα ότι δεν δέχεται να γίνει ουρά του ΠΑΣΟΚ και της Φώφης, για να καταλήξει –αφού έχασε σειρά βουλευτών και στελεχών– να ενταχθεί στον νέο φορέα, διεκδικώντας φυσικά και την ηγεσία του, που είναι ο ίδιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά με διαφορετικό όνομα! Παρ’ όλα αυτά, ο Στ. Θεοδωράκης επιμένει ότι το πείραμα Ποτάμι στέφθηκε από πρωτοφανή επιτυχία, παρότι είναι ηλίου φαεινότερο πως το Κίνημα Αλλαγής τον αποτελεί το τελευταίο πολιτικό του σωσίβιο…

Δημήτρης Κουτσούμπας

Πιστός στα κλισέ του παρελθόντος

Για τον γραμματέα του ΚΚΕ ο πολιτικός λόγος του οποίου, όπως είναι αναμενόμενο, διακατέχεται από τη γνωστή ρητορική του κόμματος με τα κλισέ τού παρελθόντος –γεγονός που τον αδικεί γιατί είναι πολύ καλύτερος– υπάρχει μια αναπόφευκτη σύγκριση η οποία πάντα τον ακολουθεί και δεν είναι υπέρ του: αυτή με την Αλέκα Παπαρήγα που διαδέχθηκε! Μια κατεξοχήν κοινοβουλευτική και επικοινωνιακή πολιτικό, που κέρδιζε συνήθως τις εντυπώσεις στη Βουλή ασχέτως των πολιτικών της θέσεων.

Επιπλέον ο Δ. Κουτσούμπας, όπως και κάθε γραμματέας του ΚΚΕ, όντας υποχρεωμένος ουσιαστικά να τηρεί πιστά τις επιταγές του κόμματος και τις παγιωμένες επί δεκαετίες λογικές του, δεν κατορθώνει έτσι να πείσει παρά μόνο ένα πολύ μικρό ακροατήριο. Για παράδειγμα, όταν έρχονται στη Βουλή νομοσχέδια που αφορούν ακόμα και κοινωνικά δικαιώματα, η στάση του Περισσού είναι μονίμως η ίδια – ψηφίζει «παρών» λες και δεν έχει ξεκάθαρη θέση! Και αυτό μόνο και μόνο για να την πει στην όποια κυβέρνηση. Αυτή ακριβώς η τακτική ωστόσο, που δεν είναι καινούργια φυσικά και διακατέχεται από τη λογική τής καταγγελίας άνευ αποτελεσματικής αντιπρότασης, είναι που έχει περιορίσει το ακροατήριο του κόμματος σε μια μικρή βάση με συνθήματα και προσδοκίες του παρελθόντος.

Βασίλης Λεβέντης

Ο ανεμοδούρας!

Από τη στιγμή που κατόρθωσε επιτέλους να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, μπαίνοντας στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος, έκανε και εξακολουθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να μας πείσει ότι οι ψηφοφόροι του… έκαναν πλάκα.

Πότε φλέρταρε την κυβέρνηση Τσίπρα –στην αρχή της κοινοβουλευτικής του θητείας, μόνο–, πότε ζητάει διακαώς οικουμενική κυβέρνηση σαν κασέτα… χαλασμένη και πότε απειλεί με παραίτηση για να προκαλέσει εκλογές. Το τελευταίο κρούσμα είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Μάριου Γεωργιάδη στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ ότι η Ένωση Κεντρώων «είναι έτοιμη» να συμπορευτεί με τη ΝΔ. Καλή σταδιοδρομία! 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter