Οκτώ και δύο μικρά μυστικά για ασφαλή οδήγηση κάτω από δύσκολες συνθήκες

Οκτώ και δύο μικρά μυστικά για ασφαλή οδήγηση κάτω από δύσκολες συνθήκες

Η βιβλική καταστροφή στη δυτική Αττική μας θύμισε πόσο εύκολο είναι μία φαινομενικά απλή καταιγίδα να εξελιχθεί σε επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο. Δρόμοι-ποτάμια δείχνουν εύκολη υπόθεση για ένα όχημα 4×4 ή και ένα SUV όμως η συνέχεια δεν είναι η αναμενόμενη. 

Οδηγός και επιβάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι και κάποιες φορές ανήμποροι να βγουν από τα οχήματά τους, τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Για να κάνουμε την ζωή σας καλύτερη σας δίνουμε μερικές συμβουλές. Σίγουρα δεν τις διαβάζεται για πρώτη φορά αλλά δοκιμάστε να τις εφαρμόσετε για πρώτη φορά και θα έχετε κάνει το βήμα προς την σωστή κατεύθυνση…

Ξεκινάμε με τις δύο πιο απλές συμβουλές

1. Αν δεν χρειάζεται να κινηθείτε κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης μην το κάνετε. Δεν γνωρίζετε / γνωρίζουμε την εξέλιξη των φαινομένων αλλά και το πόσο ραγδαία και έντονη θα είναι αυτή.

2. Μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας ή του οχήματός σας. Τη δύναμη των χειμάρρων δεν μπορούν να την περιορίσουν ούτε τα καλύτερα συστήματα τετρακίνησης, ούτε και το… βάρος του οχήματός σας. Όση εμπειρία και αν έχετε δεν μπορείτε να προβλέψετε το βάθος του νερού κάτω από μία γέφυρα αλλά ούτε και τη δύναμη του νερού στη μέση ενός κατηφορικού δρόμου που έχει γίνει ποτάμι.

Ασφαλής Οδήγηση τη Νύχτα

1. Προσαρμόστε την όρασή σας στο φως και στο σκοτάδι. Όταν οδηγείτε τη νύχτα, τα μάτια σας χρειάζονται κάποιον χρόνο για να προσαρμοστούν στο φως και στο σκοτάδι. Τα φώτα στο δρόμο επίσης επηρεάζουν την όρασή σας. Αλλάξτε τη γωνία του πίσω καθρέφτη σας ώστε να μη σας τυφλώνουν τα αυτοκίνητα που έρχονται πίσω σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε t άμεση έκθεση στα φώτα των αυτοκινήτων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Μην οδηγείτε πολύ γρήγορα τη νύχτα. Η ορατότητα είναι μειωμένη τη νύχτα, και είναι δύσκολο να βλέπετε το δρόμο μπροστά σας.

Ασφαλής Οδήγηση στη Βροχή

2. Η ορατότητα είναι περιορισμένη όταν ο καιρός είναι θυελλώδης. Οι δρόμοι γίνονται ολισθηροί και η ορατότητα είναι μειωμένη όταν βρέχει πολύ. Κρατήστε ασφαλή απόσταση φρεναρίσματος από τα αυτοκίνητα που προπορεύονται. Χρησιμοποιήστε (χαμηλωμένα) τα μεγάλα φώτα και τον περιφερειακό φωτισμό.

Ασφαλής Οδήγηση στην Ομίχλη

3. Η ορατότητα ελαττώνεται στην ομίχλη. Ανάψτε τα χαμηλά μεγάλα φώτα και τα φώτα ομίχλης. Υπακούστε στα όρια ταχύτητας και απέχετε από προσπεράσματα. Οδηγείτε ακόμη πιο αργά σε πυκνή ομίχλη. Αφήστε αρκετό χρόνο αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τηρώντας απόσταση ασφαλείας για φρενάρισμα, από το προπορευόμενο όχημα.

Ασφαλής Οδήγηση στον Πάγο και στο Χιόνι

4. Ξεκινήστε το αυτοκίνητό σας σταθερά. Μην επιταχύνεται έντονα.Οδηγείτε αργά. Τηρείτε ασφαλή απόσταση φρεναρίσματος από το προπορευόμενο όχημα. Διατηρείστε μέτρια ταχύτητα και χρησιμοποιήστε μικρές ταχύτητες για να ελέγχετε το όχημα σε κεκλιμμένο έδαφος. Χρησιμοποιήστε τα φρένα σας και την επιτάχυνση μαλακά, ώστε ν’ αποφύγετε ντελαπάρισμα ή γλίστρημα.Είναι σημαντικό να είστε κατάλληλα προετοιμαστμένος για οδήγηση σε συνθήκες παγετού.Να έχετε μαζί σας φτυάρι και τρίγωνο ασφαλείας. Να έχετε επίσης αλυσίδες χιονιού, για την περίπτωση που χρειαστούν.

Ασφαλής Οδήγηση στη Λάσπη

5. Όταν υπάρχει παχιά λάσπη στο δρόμο ή οδηγείτε εκτός δρόμου, σταματήστε το όχημά σας και ελέγξτε πόσο σκληρή και πόσο βαθιά είναι η λάσπη πριν προχωρήσετε.Παρατηρήστε τα ίχνη από τα ελαστικά άλλων οχημάτων ώστε να υπολογίσετε το βάθος και τη σύσταση της λάσπης.Αναγνωρίστε το είδος των οχημάτων που άφησαν αυτά τα ίχνη από το μέγεθος και το φάρδος των ιχνών. Χρησιμοποιήστε την πληροφορία αυτή ως σημείο αναφοράς για να αποφασίσετε αν μπορείτε να περάσετε ή όχι.

Ασφαλής Οδήγηση με δυνατό Άνεμο

6. Μειώστε την ταχύτητά σας. Να είστε έτοιμος να σταματήσετε ανά πάσα στιγμή.Έχετε το νου σας για ανθρώπους που μπορεί να έχουν πέσει, από τον αέρα, στο δρόμο. Προσέχετε, επειδή μπορεί οι άνθρωποι να μην ακούνε την κόρνα σας εάν φυσάει δυνατά.Αν μεταφέρετε φορτίο στο όχημά σας, βεβαιωθείτε ότι είναι στερεωμένο με ασφάλεια.

Ασφαλής Οδήγηση σε Ορεινές Περιοχές

7. Πριν οδηγήσετε σε ορεινές περιοχές, πρέπει να ελέγξτε τα φρένα σας πριν ξεκινήσετε. Φροντίστε να έχετε όλα τα αναγκαία εργαλεία σ πρόχειρη ιρήκε για την περίπτωση που αντιμετωπίσετε βλάβη.

Ασφαλής Οδήγηση στον Αυτοκινητόδρομο

8. Να τηρείτε πάντοτε τα όρια ταχύτητας που ισχύουν στον αυτοκινητόδρομο.Βγάλτε φλας αρκετά πριν προσπεράσετε ή πριν αλλάξετε λωρίδα κυκλοφορίας.Μη στρίβετε απότομα το τιμόνι, γιατί υπάρχει κίνδυνος να χάσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας και να ανατραπείτε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter