«Οκτωβριανή Επανάσταση 1917-2017», την Κυριακή με το Documento (Video)

«Οκτωβριανή Επανάσταση 1917-2017», την Κυριακή με το Documento (Video)

Το Documento έχει την τιμή να σας παρουσιάσει ένα βιβλίο για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, γραμμένο από 16 ειδικούς επιστήμονες, διανοούμενους και καλλιτέχνες.

Μια ειδική έκδοση της εφημερίδας Documento, μέσα από μια πρωτότυπη προσέγγιση των κοσμοϊστορικών γεγονότων υπό το φως των ανατροπών της τελευταίας τριακονταετίας. Χωρίς εξωραϊσμούς αλλά και χωρίς διάθεση μηδενισμού.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται η περιγραφή της παλιάς, απολιθωμένης Ρωσίας και τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα των διανοουμένων, προμαξιστικά και μαρξιστικά. Η επανάσταση-πρόδρομος το 1905. Η εισβολή στο ιστορικό προσκήνιο (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος) του σκληροτράχηλου κόμματος των μπολσεβίκων υπό τον ιδιοφυή επαναστάτη Βλαντιμίρ Λένιν. Ακούγονται εκκωφαντικά οι κανονιοβολισμοί του θωρηκτού «Αουρόρα» και το ποδοβολητό των επαναστατών στα Χειμερινά Ανάκτορα. Η αντεπανάσταση των «Λευκών» που έφερε τη Ρωσία στα πρόθυρα της καταστροφής.

Η προσπάθεια του Λένιν να συγκροτήσει την Γ΄ Κομμουνιστική Διεθνή και η αναπροσαρμογή των σχεδίων του όταν διαπίστωσε πως η πολυαναμενόμενη επανάσταση στη Δύση ίσως να αργούσε. Η εισαγωγή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής που έδινε χώρο δράσης στους καπιταλιστές ώσπου να ορθοποδήσει η σοσιαλιστική Οικονομία. Οι συνεντεύξεις του Λένιν σε δυτικούς δημοσιογράφους και οι αμερικανικές ανησυχίες για τον «κόκκινο δαίμονα» μέσα από επίσημα αρχεία των ΗΠΑ.

Ένα σπάνιο κείμενο του Δημ. Γληνού για μια βραδιά με τον Γκόρκι και την αφρόκρεμα της παγκόσμιας κομμουνιστικής διανόησης.

Γράφουν: Σκαλιδάκης, Χλιουνάκης, Μπαζός, Γάλλος, Σερβετάς, Φρούντζος, Οικονομίδης, Απολλωνάτου, Γληνός (ένα χαμένο κείμενό του), Μπουρλάκης, Λάζου, Αδαμάκης, Ανδρίτσος, Θεριανός, Κατσιαμπούρα, Μπιτσάκης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter