Ολγα Γεροβασίλη: «Η ασύμμετρη αστυνομική βία και η αυτοδικία δεν είναι αποδεκτές»

Ολγα Γεροβασίλη: «Η ασύμμετρη αστυνομική βία και η αυτοδικία δεν είναι αποδεκτές»

Στον απόηχο των νέων στοιχείων για το αποτρόπαιο λιντσάρισμα του Ζακ _x000D_
Κωστόπουλου σε στενό της Ομόνοιας, η Ολγα Γεροβασίλη μιλάει στο _x000D_
Documento και χαρακτηρίζει ως μη αποδεκτή την ασύμμετρη αστυνομική βία. _x000D_
Παράλληλα τονίζει πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που ακροδεξιά_x000D_
στοιχεία δρούσαν υπό την κάλυψη κάποιων αστυνομικών.

Συνέντευξη στον Αγγελο Προβολισιάνο

Με βάση τα στοιχεία που έχετε μέχρι στιγμής στη διάθεσή σας θεωρείτε πως η διαχείριση του λιντσαρίσματος και ευρύτερα του περιστατικού από τους άντρες της ΕΛΑΣ ήταν η ενδεδειγμένη;

Η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου διερευνάται σε όλες τις πτυχές της. Από την πρώτη στιγμή. Εχει διαταχτεί και ξεκίνησε έρευνα για να ξεκαθαριστεί τι πραγματικά συνέβη, ποια ήταν η στάση όλων όσοι βρέθηκαν επιτόπου και ενεπλάκησαν –με τον έναν ή τον άλλον τρόπο– ώστε να αποδοθεί η δικαιοσύνη που αρμόζει για τον τόσο άδικο χαμό ενός νέου ανθρώπου. Οι εικόνες που είδαμε σε όλα τα βίντεο είναι πραγματικά αποτρόπαιες. Η δημοκρατία, ο πολιτισμός μας, το δικαιικό μας σύστημα και η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας δεν επιτρέπουν ούτε αυτοδικία ούτε φυσικά ασύμμετρη αστυνομική βία. Δεν νομίζω να υπάρχει καμία αμφιβολία πως –σε περίπτωση που κάποιοι έχουν υπερβεί τα όρια των καθηκόντων τους– θα λογοδοτήσουν. Είναι υποχρέωση, καθήκον και πολιτική επιλογή μας να μην επιτραπεί σε κανέναν να στιγματίζει και να αμαυρώνει το σύνολο των αντρών και γυναικών του Σώματος που ενσυνείδητα τηρούν τον όρκο τους απέναντι στους συμπολίτες μας. Τόσο η πολιτική όσο και η φυσική ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας είμαστε στοχοπροσηλωμένοι σε αυτή την κατεύθυνση.

Τι ενημέρωση είχατε από τους υφιστάμενους σας προτού δημοσιευθεί το βίντεο για τον τρόπο μεταχείρισης του Ζακ από τους άντρες της ΕΛΑΣ; Σας παρουσίασαν την αποτρόπαιη –όπως την χαρακτηρίσατε– εικόνα που βλέπουμε στο βίντεο;

Από την πρώτη στιγμή έχω ενημέρωση διαρκή και συνεχή. Δεν ξεκίνησε η έρευνα από το συγκεκριμένο βίντεο ούτε τελειώνει σε αυτό. Αποτρόπαιη ήταν η εικόνα και στο άλλο βίντεο, το οποίο είδαμε όλοι μας, εκείνο όπου δύο συμπολίτες μας, κατηγορούμενοι πλέον, εμφανίζονται να κλοτσάνε έναν φανερά ανήμπορο συνάνθρωπό μας μέσα σε μια βιτρίνα. Αποτυπωμένο το άθλιο πρόσωπο της σωματικής βίας. Τέτοιες πράξεις ή συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι ανεκτές σε μια σύγχρονη, πολιτισμένη δημοκρατική κοινωνία.

Υπάρχει περίπτωση οι αστυνομικοί να παρακολουθούσαν το λιντσάρισμα; Ποια η άποψή σας για το γεγονός ότι περάστηκαν χειροπέδες στον Ζακ ενόσω κειτόταν αναίσθητος;

Μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε έχουμε αρκετά κομμάτια του παζλ αλλά όχι όλα. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και θα δοθούν όλες οι απαντήσεις, ώστε να μη μένουν σκιές. Την ίδια ώρα θέλω να τονίσω ξανά ότι αν ένα κρούσμα συνιστά παραβίαση κανόνων επαγγελματισμού, συμπεριφοράς, δεοντολογίας, ηθικής και δικαιοσύνης δεν μπορεί να χαρακτηρίζει το σύνολο της αστυνομίας. Αν αποδειχτεί πως στη λειτουργία του Σώματος υπάρχει κάτι τέτοιο, και φυσικά όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα γίνει εντονότατα σαφές πως απ’ την πλευρά μας είναι απολύτως μη αποδεκτό.

Οι ακροδεξιοί θύλακες στην ΕΛΑΣ είναι υπαρκτό γεγονός. Τι βήματα εκδημοκρατισμού της ΕΛΑΣ έγιναν από την προηγούμενη ηγεσία και τι πρωτοβουλίες προτίθεστε να πάρετε;

Εχουν γίνει πολλά για τον εκδημοκρατισμό της ΕΛΑΣ και πολλά ακόμη είναι σε εξέλιξη για να γίνουν πράξη. Ωστόσο μια ποιοτική διαφορά ήδη φαίνεται. Αρκεί να θυμηθείτε έργα και ημέρες επί κυβερνήσεως Σαμαρά στους δρόμους. Η καταστολή και μάλιστα η άγρια καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων ήταν ο κανόνας. Θυμάστε πώς οι ακροδεξιοί δρούσαν στις πορείες, δίπλα και συχνά υπό την κάλυψη κάποιων αστυνομικών; Αυτά και πολλά άλλα έχουν αλλάξει.

Ο εκδημοκρατισμός βέβαια είναι ένας διαρκής αγώνας. Νοοτροπίες που έχουν καλλιεργηθεί επί σειρά ετών δεν αλλάζουν ούτε εύκολα ούτε άμεσα. Εμείς θέλουμε μια αστυνομία καλύτερη και πιο αποτελεσματική. Θέλουμε οι σχολές να βγάζουν όχι μόνο στελέχη με επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και με βαθιά δημοκρατική συνείδηση. Γι’ αυτό σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τον Κ. Γαβρόγλου σχεδιάζουμε την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στις αστυνομικές σχολές. Δίνουμε μεγάλη βάση σε αυτό και επιδιώκουμε να αποτελέσει τομή. Θα θυμίσω επίσης ότι από τις πρώτες αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση του στρατωνισμού στις αστυνομικές σχολές.

Η ουσιαστική αναβάθμιση στην εκπαίδευση και η επιμόρφωση των αστυνομικών αποτελούν πραγματικά επένδυση για το μέλλον της δημοκρατίας μας. Θέλουμε να σπάσουμε το ιδιότυπο γκέτο κατεστημένων αντιλήψεων, θέλουμε τον αστυνομικό με μόρφωση και διαρκή επιμόρφωση, τον βλέπουμε ως αυτό που είναι, ως συμπολίτη μας με στολή που την τιμά και εδραιώνει με τον επαγγελματισμό του σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία των πολιτών.

Μέσα σε διάστημα δέκα ημερών σημειώθηκαν τρεις φασιστικές επιθέσεις. Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο;

Επέλεξα η πρώτη μου επίσκεψη ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη να είναι στο Πέραμα. Θα το έκανα ακόμη και χωρίς την αφορμή της πρόσφατης επίθεσης ομάδας ακροδεξιών σε ένα νέο παιδί που πήγαινε σε συναυλία για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά.

Ο συγκεκριμένος έτυχε να είναι και μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε όμως να είναι και οποιοσδήποτε άλλος δημοκράτης, προοδευτικός συμπολίτης μας, ο οποίος αρνείται στη ζωή του το σκοτεινό και επικίνδυνο πρόσωπο του φασισμού. Εχει πολλούς, πάρα πολλούς τέτοιους, σε όλους τους κομματικούς χώρους ευτυχώς.

Από το Πέραμα, λοιπόν, θα ξεκινούσα γιατί θέλω το μήνυμά μας να είναι δυνατό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Γι’ αυτό και πήγαμε μαζί με τον αρχηγό της αστυνομίας και κάναμε μια ουσιαστική συζήτηση με τον δήμαρχο Περάματος και στελέχη της αστυνομίας. Δεν θα αφήσουμε το Πέραμα από τόπο λαϊκών αγώνων να μετατραπεί σε κοιτίδα, εφαλτήριο και ιμάντα φασιστών. Δεν θα τους δώσουμε χώρο ούτε στο Πέραμα ούτε αλλού. Χρειάζεται να ορθώσουμε ένα τείχος απέναντι στον φασισμό και τον ρατσισμό όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, φορείς, συλλογικότητες και κόμματα.

Υπάρχει ο εξής κοινωνικός προβληματισμός: ενώ γίνονται αστυνομικές επιχειρήσεις σε στέκια και καταλήψεις, δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στα κατά τόπους γραφεία της Χρυσής Αυγής. Γιατί;

Η αστυνομία επεμβαίνει όταν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Η Ελλάδα έχει νόμους και δικαιικό σύστημα που εφαρμόζονται ισότιμα προς όλους. Να είστε βέβαιος, κ. Προβολισιάνε, πως τα αντανακλαστικά είναι τα ίδια για όσους παραβατούν. Οπου τυχόν υπάρξουν παραλείψεις ή έκνομες συμπεριφορές θα αντιμετωπίζονται άμεσα.

Εχει διατυπωθεί ανεπίσημα από κυβερνητικά χείλη πως το σύνολο του οπλισμού της Χρυσής Αυγής δεν έχει εντοπιστεί από την ΕΛΑΣ. Σας προβληματίζει το γεγονός αυτό;

Η αστυνομία ερευνά μεθοδικά. Μέχρι στιγμής δεν έχω κάτι νεότερο.

Πώς επηρεάζουν τη συνεργασία σας με την κ. Παπακώστα οι διαφορετικές ιδεολογικές σας αναφορές;

Ναι, πράγματι, με την κ. Παπακώστα έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά έχουμε κοινό προγραμματικό πλαίσιο συνεργασίας. Κατά κύριο λόγο αυτό εδράζεται στην κοινή μας πεποίθηση πως είναι παραπάνω από αναγκαίο σήμερα, για τη δημοκρατία μας, την ανάπτυξη της χώρας μας και την ευημερία των συμπολιτών μας, ένα ισχυρό κοινό μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό.

Συμφωνείτε με την άποψή της πως πρέπει ο Ρουβίκωνας να πληρώνει τον λογαριασμό των φθορών που προκαλεί;

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι για το θέμα αυτό υπάρχει η πρόβλεψη του νόμου και η δική μου γνώμη επ’ αυτού παρέλκει.

Τι απαντάτε στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που συσχετίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Ρουβίκωνα;

Θα περιοριστώ να πω μόνο ένα: δείχνουν να ξέχασαν τη δική τους ιστορία και πολιτική διαδρομή όταν βρέθηκαν απέναντι σε συνειδητά κατασκευασμένες κατηγορίες για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ εγκαλεί μονίμως την κυβέρνηση για έλλειμμα ασφάλειας των πολιτών και έξαρση της ανομίας. Αντιστοιχούν οι καταγγελίες με την πραγματικότητα;

Η Νέα Δημοκρατία συνειδητά δημιουργεί κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες. Το κάνει συχνά και επίμονα γιατί θέλει να συντηρεί το αφήγημα περί «νόμου και τάξης», αλλά κυρίως γιατί ταυτίζει την αστυνομία αποκλειστικά με την καταστολή. Η Νέα Δημοκρατία δεν αντέδρασε ποτέ σε αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Αντίθετα τις ενίσχυσε όταν χρειάστηκε και επιμένει σε αυτή την άποψη: νόμος, τάξη και βίαιη καταστολή. Και προφανώς αυτό εννοεί όταν μας ασκεί κριτική.

Εμείς δεν θέλουμε την κοινωνία φοβισμένη. Θέλουμε την αστυνομία δίπλα στον πολίτη και αυτό κάνουμε. Σύντομα θα δείτε περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους και ειδικά σε εκείνες τις περιοχές όπου εύλογα τίθεται ζήτημα ασφάλειας από τους πολίτες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter