Όλο το παρασκήνιο για τις περικοπές στις συντάξεις – Διφορούμενες δηλώσεις

Όλο το παρασκήνιο για τις περικοπές στις συντάξεις – Διφορούμενες δηλώσεις

Στάση αναμονής κρατάει η Κομισιόν όσον αφορά στο μέτρο της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από 1/01/2019, παρά τα διαρκή δημοσιεύματα και την περιρρέουσα φημολογία, ένθεν κακείθεν, για ένα θέμα που εκ των πραγμάτων είναι ψηλά στο ενδιαφέρον του κόσμου και συνεπώς των κομματικών επιτελείων. 

Το σίγουρο είναι ότι για το θέμα οι απόψεις διίστανται τόσο στην ημεδαπή όσο και στους δανειστές. Για παράδειγμα εντός της Κομισιόν, που έχει και τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, επικρατεί η άποψη ότι πρόκειται για δημοσιονομικό μέτρο αφού εισήχθη κατ΄ απαίτηση του ΔΝΤ,  προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, στο ΔΝΤ, επικρατεί η άποψη ότι πρόκειται για διαρθρωτικό μέτρο, ενώ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ESM κρατούν σιγήν ιχθύος για το θέμα.

Για το ρεπορτάζ τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν εδώ και καιρό επικοινωνήσει για το θέμα με τους εκπροσώπους των δανειστών και έχουν λάβει τη στερεότυπη απάντηση «περιμένετε τα στοιχεία του προϋπολογισμού και θα δούμε».

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει δύο δυνατά όπλα στη φαρέτρα της: το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους το οποίο είναι πολύ πιθανό να κλείσει κοντά στο 5% του ΑΕΠ και το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ.

Την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εκεί πιθανότατα θα περιλαμβάνεται η περικοπή. Ένα μήνα μετά θα σταλεί στις υπηρεσίες της Κομισιόν το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Ακολούθως θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τα σενάρια αυτήν τη στιγμή είναι δύο: Ένα, να πάμε σε οριστική κατάργηση του μέτρου με νομοσχέδιο, και δύο να υπάρξει μια αναβολή του μέτρου μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, οπότε η Eurostat θα ανακοινώσει και επίσημα τα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Αν πρέπει να διακινδυνέψουμε μια πρόβλεψη αυτή είναι ότι καμία κυβέρνηση δεν θα πήγαινε σε νέα μείωση των συντάξεων σε προεκλογική περίοδο. Μέχρι πάντως να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα προβαίνουν σε σχετικές δηλώσεις και τα ΜΜΕ θα τις ερμηνεύουν κατά το δοκούν.

Τέλος, παρά τα όσα γράφονται για το «pacta sunt servanda» του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το οποίο επανέλαβε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, ίσως η Κοιμισιόν θελήσει να λάβει μια πιο σαφή θέση για το θέμα στη δήλωση των θεσμών για τις επαφές που είχαν στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα. Αν και οι πληροφορίες θέλουν να αποφεύγουν κάτι τέτοιο για μια ακόμη φορά. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter