Όλο το παρασκήνιο με τις φρεγάτες Fremm

Όλο το παρασκήνιο με τις φρεγάτες Fremm

Με μία έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη μεγάλη αίθουσα του υπουργείου στο στρατόπεδο Παπάγου, ο ΥΠ.ΕΘ.Α. Πάνος Καμμένος επιχείρησε να «προσγειώσει» τα δημοσιεύματα για αγορά με leasing από τη Γαλλία δύο φρεγατών τύπου Fremm το ερχόμενο καλοκαίρι. Δημοσιεύματα που είχαν αναζωπυρωθεί από σχετική αναφορά του αναπληρωτή ΥΠ.ΕΘ.Α Φώτη Κουβέλη.

Τελικά ο κ. Καμένος έκανε και τα δύο. Από τη μία ξεκαθάρισε επί της ουσίας ότι τίποτε ακόμη δεν είναι αποφασισμένο, ούτε και ο τρόπος που θα πάρουμε τις φρεγάτες, από την άλλη κάλυψε τον κ. Κουβέλη λέγοντας ότι ως υπεύθυνος για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία λογικό είναι να αγωνία για εξοπλιστικά προγράμματα που θα δώσουν ζωή στα ναυπηγεία.

Κι αυτό διότι όπως είπε στην τηλεφωνική επαφή Τσίπρα – Μακρόν συζητήθηκε το ποσό από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η κεντρική τράπεζα τη Γαλλίας και που με βάση τα συμφωνηθέντα πρέπει να επιστραφεί στη χώρα μας να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή (μίλησε για συνέργειες) των φρεγατών στην Ελλάδα (στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αν και ο κ. Καμμένος μίλησε και για ιδιωτικά ναυπηγεία έχοντας προφανώς στο μυαλό του και τα ναυπηγεία της Σύρου για τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι ΗΠΑ).

Για το ρεπορτάζ έχει σημασία να αναφέρουμε ότι για το θέμα αντιδράσεις υπήρξαν και στη Γαλλία (λόγω αντίστοιχων πωλήσεων σε μια σειρά από χώρες π.χ. Αίγυπτος, Κουβέιτ) και σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα από το Παρίσι ήταν να κρατηθεί το θέμα χαμηλά και να μη λάβει δημοσιότητα.

Αν οι εν λόγω αντιδράσεις οδήγησαν στη ματαίωση της αγοράς με leasing των δύο φρεγατών τύπου Fremm (θα συνεχιστούν οι συζητήσεις στο ΥΠΕΘΑ για τις φρεγάτες τύπου Belhara), μένει να το δούμε στο εγγύς μέλλον. Σε κάθε περίπτωση η σχετική απόφαση θα παρθεί σε ανώτατο επίπεδο των δύο χωρών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter