«Open House Athens 2017»: Μαθαίνοντας τις ιστορίες των αθηναϊκών κτιρίων

«Open House Athens 2017»: Μαθαίνοντας τις ιστορίες των αθηναϊκών κτιρίων

Πάνω από 100 κτίρια της Αθήνας ανοίγουν για δύο μέρες τις πόρτες τους ώστε να ξεναγηθεί το κοινό.

Κτίρια της Αθήνας ανόμοια μεταξύ τους, κατασκευασμένα με πολλές δεκαετίες διαφορά, με διαφορετικές χρήσεις, δημόσια αλλά και ιδιωτικά, βιομηχανικοί χώροι, εμπορικά κέντρα, κατοικίες και πρεσβείες, τα οποία προσπερνάμε καθημερινά χωρίς να τους ρίχνουμε πάντα δεύτερη ματιά, ανοίγουν στις 1-2 Απριλίου τις πύλες τους στο κοινό, έτοιμα να ξεδιπλώσουν την ιστορία τους. Αλλωστε αυτός είναι ο τίτλος του φετινού Open House Athens: «Every building has a story to tell» (Κάθε κτίριο έχει να πει μια ιστορία).

Στο φετινό πρόγραμμα οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν σε πάνω από 100 κτίρια και χώρους της Αθήνας, εξερευνώντας τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους. Από το Θέατρο Εξαρχείων μέχρι το Green Plaza και από τη Βίλα Καζούλη έως το Μέγαρο Μουσικής, 450 εθελοντές είναι έτοιμοι να αποκαλύψουν στους επισκέπτες τα μυστικά των κτιρίων και να μετατρέψουν για ένα διήμερο την πρωτεύουσα σε ανοιχτό μουσείο. Φέτος για πρώτη χρονιά ανοίγουν τις πόρτες τους σε επίτιμους προσκεκλημένους του Open House Athens και δυο σημαντικά κτίρια πρεσβειών: η αμερικανική και η νορβηγική πρεσβεία.

«Πρόκειται για μια δράση που στηρίζεται στον εθελοντισμό και μετρά ήδη 4 χρόνια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη» εξηγεί η υπεύθυνη επικοινωνίας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Open House Ρενάτα Δούμα. «Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 35 πόλεις ανά την υφήλιο. Οι ξεναγοί είναι κυρίως φοιτητές αρχιτεκτονικής ή αρχιτέκτονες, με μεράκι για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής, ενώ οι επισκέπτες ποικίλλουν σε ηλικία και ιδιότητες. Δεν αφορά όμως μόνο αυτούς που έχουν σχέση με τον χώρο, αλλά το ευρύ κοινό. Εκτιμούμε ότι μόνο το 35% του κοινού είναι αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί ή διακοσμητές. Οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την πόλη που ζουν και την ιστορία της. Πόσες φορές δεν έχουμε περάσει έξω από ένα κτίριο ή ένα σπίτι που θαυμάζουμε και θέλουμε να μπούμε μέσα σε αυτό, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα; Τώρα λοιπόν έχουμε την ευκαιρία να το δούμε από κοντά».

Πέρυσι περισσότερα από 6.000 άτομα πραγματοποίησαν περίπου 29.000 επισκέψεις στα 91 κτίρια που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ενώ φέτος η συμμετοχή αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% όχι μόνο στις ξεναγήσεις, αλλά και στις παράλληλες δράσεις του προγράμματος, με στόχο το Open House να γίνει μια μεγάλη αρχιτεκτονική γιορτή. Την Παρασκευή 31 Μαρτίου το Made in Athens powered by jamjar.gr θα ξεναγήσει το κοινό σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται άνθρωποι της δημιουργικής και παραγωγικής κοινότητας της Αθήνας, ενώ το Open School, το οποίο απευθύνεται σε ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος, όπως τμήματα μαθητών και σπουδαστών, θα κάνει οργανωμένες ξεναγήσεις σε συγκεκριμένα κτίρια, καθώς και junior αρχιτεκτονικά workshops για παιδιά δημοτικού. Το Σαββατοκύριακο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα επίσης να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική της Αθήνας, μέσω οργανωμένων ποδηλατικών ξεναγήσεων (Open Bike), να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς φωτογραφίας στο instagram Open Photo & Open Hunt και τέλος να γιορτάσουν τη λήξη των μαραθώνιων ξεναγήσεων στο Time to Close Party.

INFO

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.openhouseathens.gr/oha/

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter