Οργή Ερντογάν για το κλείσιμο των τζαμιών και την απέλαση ιμάμηδων από την Αυστρία

Οργή Ερντογάν για το κλείσιμο των τζαμιών και την απέλαση ιμάμηδων από την Αυστρία

Έντονη ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απόφαση της Αυστριακής κυβέρνησης να αναστείλει την λειτουργία τζαμιών και να απελάσει ιμάμηδες, σε προεκλογική ομιλία που έκανε χθες το βράδυ κατά την διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαζανιού.

“Φοβάμαι ότι τα βήματα που κάνει ο Πρωθυπουργός της Αυστρίας οδηγούν τον κόσμο πάλι σε έναν πόλεμο Σταυροφόρων – Ημισελήνου. Πού πάει αυτό” είπε και συνέχισε: “Θα πετάξουν λέει τους θρησκευτικούς μας λειτουργούς εκτός Αυστρίας. Αν εσείς πράξετε αυτό, εμείς θα μείνουμε άπραγοι; θα σημάνει ότι κι εμείς θα κάνουμε κάτι”.

Στο μεταξύ, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει όχι μόνο στις πλατείες των προεκλογικών συγκεντρώσεων αλλά και στη μάχη των εντυπώσεων που δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις.

Νέα δημοσκόπηση της SONAR υπολογίζει την παράσταση νίκης του Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο, στο 53,7% αλλά «βάζει φωτιά» στην βραδιά της 24ης Ιουνίου δίνοντας στην συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Εθνικιστικού Κινήματος του Μπαχτσελί και του ακροδεξιού κόμματος Μεγάλης Ενότητας, 48,3% για τις προεδρικές εκλογές. Το περιθώριο στατιστικoύ λάθους είναι από 0.99% έως και 1,81%. Δηλαδή προβλέπει μια βραδιά θρίλερ για το προεδρικό αξίωμα αφήνοντας μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κόψει οριακά το νήμα από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν με ποσοστό λίγο πάνω από 50%, χωρίς όμως να αποκλείεται να αναγκαστεί να περιμένει άλλες 15 μέρες για τον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Μουχαρέμ Ιντζέ που εξακολουθεί να έχει ανοδικές τάσεις.

Σε αυτή την δημοσκόπηση που έχει διεξαχθεί σε 26 πόλεις με 3.000 συνεντεύξεις από την εταιρία που είχε προβλέψει την νίκη του Ερντογάν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού λαικού Κόμματος Μουχαρρέμ Ιντζέ φτάνει στο εντυπωσιακό για την πορεία του κόμματος του τις τελευταίες δεκαετίες, 31,4% στον πρώτο γύρο.

Με τον Ιντζέ πάντως αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς ακόμη και να χάσει στον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο, κι έχει πλησιάσει ή ξεπεράσει το 30% με την δυναμική του κόμματός του κάτω από 24%, θα τεθεί σοβαρό θέμα ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ίδια δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την ισχνή πορεία της Μεράλ Άκσενερ που παρουσιάζεται να βρίσκεται στο 9.5% και το Κουρδικό Κόμμα να παλεύει για την εκπροσώπηση στην Βουλή αφού βρίσκεται κάτω από το όριο εκπροσώπησης στην Βουλή με ποσοστό 8,5 %.

Η αριθμητική υπεροχή στην Βουλή παραμένει αβέβαιη καθώς θα διαμορφωθεί ανάλογα με το αν το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών του Ντεμιρτάς θα καταφέρει να εκπροσωπηθεί στην Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter