Οργή: Τιμούν τον εθνικιστή της «ΕΟΚΑ β» Φ. Παπαφώτη στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα

Οργή: Τιμούν τον εθνικιστή της «ΕΟΚΑ β» Φ. Παπαφώτη στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Παραρτήματος Ελλάδας, της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Εργαζομένων Ελλάδας και της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας επισκέφτηκε σήμερα την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Πρέσβη κ. Κυριάκο Κενεβέζο.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να εκφραστεί έντονη διαμαρτυρία για την παρουσίαση από το Σπίτι της Κύπρου σήμερα 23 Απριλίου 2018 του βιβλίου του Ζήνωνα Ζανέττου με τίτλο «Κρόνια Βιοτής», που σύμφωνα με την πρόσκληση είναι αφιερωμένο στον Τομεάρχη Καρπασίας της ΕΟΚΑ Φώτη Παπαφώτη. Η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι η παραπάνω ενέργεια έχει προκαλέσει αισθήματα αγανάκτησης μεταξύ των απογόνων των θυμάτων αυτής της μισαλλοδοξίας, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η «αγιογραφία» ενός ανθρώπου που δεδηλωμένα πολέμησε την Κυπριακή Δημοκρατία και που δηλώνει υπεύθυνος για δολοφονίες αθώων ανθρώπων, αποτελεί Όνειδος.

Οι αντιδράσεις και οι ανακοινώσεις για το θέμα ήταν πολλές. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές:

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΑΚΕΛ

Τεράστια ερωτηματικά εγείρονται για την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και το Υπουργείο Παιδείας για την παρουσίαση του βιβλίου «Κρόνια βιοτής» στο Σπίτι της Κύπρου στην Ελλάδα, το οποίο αναφέρεται στον γνωστό ακροδεξιό Φώτη Παπαφώτη. Ποιος είναι ο Φώτης Παπαφώτης είναι πολύ καλά γνωστό. Ο ίδιος στην αυτογραφία του δηλώνει ότι ήταν υπεύθυνος πληροφοριών της ΕΟΚΑ Β’ και Γενικός Γραμματέας και Γενικός Oργανωτικός της E.Σ.E.A., της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ Β’. Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Κώστα Γενάρη, ο Φώτης Παπαφώτης δηλώνει ότι σε συνάντηση που είχε με τον Γρίβα στην Αθήνα πριν το 1971 που ιδρύθηκε η ΕΟΚΑ Β’, εισηγήθηκε την κατάληψη της εξουσίας στην Κύπρο. Αλλά και την περίοδο που ο Φ. Παπαφώτης ήταν τομεάρχης Καρπασίας, κατά την περίοδο της ΕΟΚΑ 1955-59, σημειώθηκαν στον τομέα του εκτελέσεις με την κατηγορία της προδοσίας, περιλαμβανομένων και αριστερών. Στο βιβλίο του «Ο σύγχρονος εφιάλτης του έθνους ΚΚΕ & ΑΚΕΛ» παραδέχεται ότι, «… για τις εκτελέσεις στον τομέα Καρπασίας ανελάμβανα την πλήρη ευθύνη». Δηλαδή, είναι υπεύθυνος για τις δολοφονίες του Μένοικου, του Γιασουμή, του Τοφαρή, κ.ά. Αυτός ο άνθρωπος θα τιμηθεί με τη συμβολή της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και του Υπουργείου Παιδείας. Προφανώς οι κυβερνώντες δεν ενδιαφέρονται αν άνθρωποι όπως τον Παπαφώτη έσπειραν το σπόρο της μισαλλοδοξίας, της διχόνοιας και με τις πράξεις τους έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας οφείλουν απαντήσεις. 

Τιμούν τον Φ. Παπαφώτη στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα!

Η Κύπρος αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στα παγκόσμια χρονικά όπου το κράτος τιμά ανθρώπους που πολέμησαν το ίδιο το κράτος.

Μια τέτοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα, όπου θα τιμηθεί ο Φώτης Παπαφώτης. 

Κι αυτό με το δικαιολογητικό ότι υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ.

Τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί στον συγκεκριμένο χώρο το βιβλίο του Ζήνωνα Ζανέττου με τίτλο «Κρόνια Βιοτής», που σύμφωνα με την πρόσκληση είναι αφιερωμένο στον Τομεάρχη Καρπασίας Φώτη Παπαφώτη.

Το επίσημο κράτος συμπράττει στην απόδοση τιμής στον Φώτη Παπαφώτη ο οποίος σύμφωνα με το βιογραφικό του (http://archive.li/kKKKW) διετέλεσε διευθυντής, αρθρογράφος και σχολιογράφος των γριβικών εφημερίδων «EΘNIKH» και «ΠATPIΣ» καθώς και σχολιογράφος και Υπεύθυνος Διαφημίσεων της εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» του Δ.E.K. (Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος).

Του ανθρώπου που στο βιογραφικό του δηλώνει ότι ήταν υπεύθυνος πληροφοριών της ΕΟΚΑ Β΄ και ότι διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Γενικός Οργανωτικός της E.Σ.E.A. (Επιτροπής Συντονισμού Ενωτικού Αγώνος), της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ Β’, που σε συνεργασία με την χούντα των Αθηνών προκάλεσαν την αποσταθεροποίηση του Κυπριακού κράτους με αποτέλεσμα το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε βιντεογραφημένη συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Κώστα Γενάρη, δηλώνει ότι σε συνάντηση που είχε με τον Γρίβα στην Αθήνα πριν το 1971 που ιδρύθηκε η ΕΟΚΑ Β’, εισηγήθηκε στον Γρίβα κατάληψη της εξουσίας στην Κύπρο αφού εξασφαλιστεί από τον Γρίβα η μη επέμβαση της Τουρκίας, διαφορετικά να μην το κάνει. Προσθέτει ότι στη συνέχεια είπε στον Γρίβα πως αν εξασφαλίσει την μη επέμβαση της Τουρκίας: «θα έρθεις και την πρώτη νύκτα που θα έρθεις θα σου παραδώσουμε την εξουσία». Και προσθέτει με ένα σαρδόνιο χαμόγελο: «Και θέλεις τον Μακάριο ζωντανό να είναι δίπλα σου στο προεδρικό (θα τον έχεις). Τον θέλεις πεθαμένο; Θέλεις το κεφάλι του; θα έχεις το κεφάλι του».

Συνεχίζει λέγοντας ότι ο Γρίβας τον ρώτησε τι θα προτιμούσε ο ίδιος και του απάντησε «εγώ προτιμώ όχι ζωντανό διότι ο Μακάριος πάλι θα σου γελάσει…». Και προσθέτει ότι παρότρυνε τον Γρίβα να έρθει στην Κύπρο και ο Μακάριος τελείωσε. «Θα τον εκτελέσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά. (https://www.youtube.com/watch?v=7pKxeHytl6I).

Αλλά και την περίοδο που ο Φ. Παπαφώτης ήταν τομεάρχης Καρπασίας κατά την περίοδο της ΕΟΚΑ 1955-59 (από τον Ιούλιο του 1956 μέχρι το τέλος του Αγώνα) σημειώθηκαν στον τομέα του εκτελέσεις με την κατηγορία της προδοσίας, περιλαμβανομένων και αριστερών.

Στο βιβλίο του «Ο σύγχρονος εφιάλτης του έθνους ΚΚΕ & ΑΚΕΛ», στη σελ.504 παραδέχεται ότι «… για τις εκτελέσεις στον τομέα Καρπασίας ανελάμβανα την πλήρη ευθύνη».

Στη σελ. 398 αναλαμβάνει την ευθύνη για τα όσα έγιναν με την περίπτωση του Σάββα Μένοιου από τις Γούφες, ο οποίος δολοφονήθηκε μέχρι θανάτου με λιθοβολισμό τον Μάιο του 1958.

Αναλογιζόμενος το φρικτό του εγκλήματος προσπαθεί να απαρνηθεί της ευθύνης της δολοφονίας, γράφοντας ότι ναι μεν επιστράτευσε το λαό για να συνετίσει τον παρεκτρέπομενο, γράφοντας ότι «Η μέθοδος αυτή είχε άριστα αποτελέσματα», αλλά η διαταγή, όπως αναφέρει δεν ήταν για εκτέλεση αλλά για εκφοβισμό, αλλά όπως αναφέρει σε άλλες περιπτώσεις, ο Μένοικος πέθανε από συγκοπή καρδίας!

Αρνείται την εντολή δολοφονίας, ωστόσο τον διαψεύδει ανακοίνωση της ΠΕΚΑ όπου η ΕΟΚΑ αναλαμβάνει την ευθύνη της εκτέλεσης δύο προδοτών, όπως αναφέρει, δηλαδή του Μένοικου και του Γιασουμή.

Τέλος ο Τομεάρχης Καρπασίας της ΕΟΚΑ παραδέχεται και τη δολοφονία του Ηλία Ττοφαρή στην Κώμα του Γιαλού τον Ιανουάριο του 1958 γράφοντας το εξής τραγελαφικό: «Η ΕΟΚΑ δεν εκτέλεσε τον Ηλίαν Ττοφαρήν. Η ΕΟΚΑ εκτέλεσε κάποιον άγνωστον από την Κώμα του Γιαλού…»!

Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, θα τιμηθεί με τη συμβολή του Κυπριακού κράτους;

ΟΝΕΙΔΟΣ

Γιατί στο «Σπίτι της Κύπρου» της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα πρέπει να τιμηθεί ένας από τους ανθρώπους που δεδηλωμένα πολέμησαν την Κυπριακή Δημοκρατία και που δηλώνουν υπεύθυνοι για δολοφονίες ανθρώπων;

Θύμα της ίδιας μισαλλοδοξίας ήταν και η δολοφονία του Μιχάλη Πέτρου από την Λύση, που έγινε στον άλλο Τομέα Αμμοχώστου της ΕΟΚΑ. Χαρακτηριστικά αναφέρουν οι «Σύνδεσμοι Αγωνιστών»: «Τα μέλη του ΑΚΕΛ κτύπησαν τις καμπάνες (έτσι ήταν το σύνθημα τους) και μαζεύτηκαν αρκετοί κομμουνιστές οι οποίοι περικύκλωσαν τους Αγωνιστές με εχθρικές διαθέσεις και τους επιτέθηκαν. Επικεφαλής ήταν ο Μιχάλης Πέτρου ο οποίος προκαλούσε τους Αγωνιστές να βγάλουν τις μάσκες και ήταν εχθρικός. Σε αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις να μην κινείται προκλητικά με στόχο να τους αφοπλίσουν εκείνος δεν εννοούσε να σταματήσει και συνέχισε γι’ αυτό και πυροβόλησαν. Στις συνθήκες που προκλήθηκαν κάποιος Αγωνιστής πάτησε τη σκανδάλη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο Μιχάλης Πέτρου και να υποκύψει στα τραύματά του».

Συχνά ήταν οι διάφορες «τιμωρίες» που επιβάλλονταν σε απλούς πολίτες για «γνώση και συμμόρφωση» μεταξύ των οποίων εκτός από την εκτέλεση, ο ξυλοδαρμός, η διαπόμπευση, το κόψιμο των μαλλιών και άλλα. Έγιναν «τραγικά λάθη», που οφείλονται στην έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή. Αυτό τεκμηριώνεται από τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό Ελληνοκυπρίων πολιτών (203 έναντι 105 Άγγλων στρατιωτών) που εκτελέστηκαν το 1955-59.

https://www.facebook.com/groups/151647525004924/permalink/949692751867060/

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter