Ορκωμοσία Τραμπ: Συρματοπλέγματα, 28.000 αστυνομικοί και διαδηλώσεις

Ορκωμοσία Τραμπ: Συρματοπλέγματα, 28.000 αστυνομικοί και διαδηλώσεις

Γιορτές, διαδηλώσεις, συρματοπλέγματα, στρατιές αστυνομικών και μυστικών πρακτόρων αλλά και αναμονή για την επόμενη μέρα. Ποιος θα είναι Ντόναλντ Τραμπ μετά την ορκωμοσία;

Ουδείς μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα, αν και τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν δοθεί. Προς το παρόν η Ουάσιγκτον έχει γιορτή. Ο απολογισμός θα είναι για αργότερα.

Τα σχέδια ασφάλειας που έχει εκπονήσει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, για τη σημερινή τελετή της προεδρικής ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνουν την ανάπτυξη 28.000 αστυνομικών και λοιπού προσωπικού ασφαλείας. Ο κλοιός ασφάλειας που θα δημιουργηθεί μέσα στις επόμενες ώρες γύρω από το κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας, θα έχει μήκος οκτώ χιλιομέτρων.

Για την εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας θα χρησιμοποιηθεί συρματόπλεγμα μήκους αρκετών χιλιομέτρων, οδοφράγματα, αλλά και ειδικά εμπόδια κατά της διέλευσης φορτηγών.

Από την άλλη μεριά, μία ομάδα διαδηλωτών, που είναι γνωστή ως Distrupt J20 γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε καθένα από τα 12 σημεία αστυνομικού ελέγχου, ενώ θα εμποδίσει και την πρόσβαση στις εορταστικές εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί το Εθνικό Πάρκο της Ουάσιγκτον.

Οι αστυνομικές αρχές της αμερικανικής πρωτεύουσας, έχουν δεσμευτεί προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συνταγματικά δικαιώματα των διαδηλωτών, αναφορικά με την ελευθερία του λόγου, αλλά και την οργάνωση ειρηνικών συγκεντρώσεων.

Παρά τη μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση, ο αριθμός των 900.000 ανθρώπων που αναμένεται να φτάσουν σήμερα στην Ουάσιγκτον, είναι σημαντικά μικρότερος από τα δύο εκατομμύρια των ανθρώπων που έφτασαν στην αμερικανική πρωτεύουσα για την πρώτη προεδρική ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, το 2009. Για τη δεύτερη προεδρική ορκωμοσία του το 2013, είχαν φτάσει στην Ουάσιγκτον ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Από την άλλη μεριά, η πρόβλεψη του σημερινού καιρού για την Ουάσιγκτον αναφέρει βροχόπτωση, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνει τη συμμετοχή στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις υποστήριξης ή διαμαρτυρίας κατά του Τραμπ. Παρά την αρχική απαγόρευση, οι αστυνομικές αρχές επέτρεψαν τη χρήση ομπρελών μικρού μεγέθους για όσους θα βρίσκονται στο χώρο των εκδηλώσεων.

Πορείες και διαδηλώσεις χθες στη Νέα Υόρκη

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη σε διαδήλωση μπροστά στο ξενοδοχείο (Trump International Hotel), ενώ στη συνέχεια έγινε πορεία προς τον Πύργο Τραμπ όπου ζει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ που ορκίζεται επίσημα σήμερα.

Στη διαδήλωση αυτή συμμετείχαν πολιτικοί, ακτιβιστές, αλλά και διασημότητες. Μεταξύ αυτών κι ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο, αλλά κι ο ηθοποιός Άλεκ Μπόλντουιν που πρωταγωνιστεί σε παρωδία για τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλεοπτικό σόου “Saturday Night Live.”

“Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ελέγχει την Ουάσιγκτον, αλλά εμείς ελέγχουμε τη μοίρα μας ως Αμερικανοί. Δε φοβόμαστε το μέλλον. Πιστεύουμε ότι το μέλλον θα είναι λαμπερό, εάν ακουστεί η φωνή των ανθρώπων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ντε Μπλάζιο.

Στην Ουάσιγκτον μία μεγάλη ομάδα που συγκροτήθηκε από εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκε με την αστυνομία χθες το βράδυ. Οι αστυνομικές δυνάμεις φορούσαν εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών, ενώ προχώρησαν στη χρήση σπρέι πιπεριού κατά μερικών από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ταραχές ξέσπασαν έξω από την αίθουσα εκδηλώσεων του National Press Club, στην οποία πραγματοποιούνταν εκδήλωση (DeploraBall) προς υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα ίδια βίντεο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δηλώνει ότι ο αντικειμενικός σκοπός των αστυνομικών επιχειρήσεων εντοπίζεται στο να κρατηθούν σε απόσταση οι οπαδοί του Τραμπ, από τους διαδηλωτές, ενώ θα αξιοποιηθούν οι ίδιες τακτικές απώθησης που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των κεντρικών συνεδρίων των δύο μεγάλων κομμάτων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Οι επικριτές του Τραμπ έχουν οργιστεί από τα προεκλογικά σχόλια του, κατά των γυναικών, των παράνομων μεταναστών, αλλά και των μουσουλμάνων, αλλά και τις εξαγγελίες του αναφορικά με την κατάργηση του προγράμματος υγείας (Obamacare) που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης, αντιδρούν στην προεκλογική εξαγγελία του Τραμπ για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Από την άλλη μεριά, οι υποστηρικτές του δίνουν έμφαση στην επιχειρηματική του εμπειρία, ενώ τον θεωρούν ως έναν “ξένο” έναντι του πολιτικού συστήματος, πιστεύοντας ότι θα φέρει μία νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση των πολιτικών ζητημάτων.

Η ομάδα υποστήριξης μέτρων ασφάλειας (Bikers for Trump) που συγκροτήθηκε προκειμένου να ενισχύσει τα μέτρα ασφάλειας στην κεντρική διάσκεψη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στο Κλίβελαντ, θα βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να επέμβει στην περίπτωση που διαδηλωτές αποκλείσουν την πρόσβαση υποστηρικτών του Τραμπ στην επίσημη τελετή της προεδρικής ορκωμοσίας, σύμφωνα με τον Ντένις Έγκμπερτ που είναι ένας από τα βασικά στελέχη της αναφερόμενης ομάδας. “Θα υποστηρίξουμε την τήρηση της τάξης. Δε θέλουμε κάτι διαφορετικό” δήλωσε χαρακτηριστικά ο 63χρονος Έγκμπερτ, που είναι συνταξιούχος ηλεκτρολόγος από το Χάρισμπουργκ (Πενσυλβανία).

Τα μέτρα ασφάλειας που έχουν σχεδιαστεί και θα εφαρμοστούν στην Ουάσιγκτον, θα μετατρέψουν την αμερικανική πρωτεύουσα σε πραγματικό φρούριο, μέσα στις επόμενες ώρες. Οι αρχές της πόλης αναμένουν ότι θα φτάσουν στην Ουάσιγκτον περίπου 900.000 άνθρωποι, τόσο υποστηρικτές, όσο και διαδηλωτές κατά της προεδρικής εκλογής του Τραμπ.

Από την άλλη πλευρά, η επίσημη προεδρική ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί στα σκαλιά εισόδου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ενώ αμέσως μετά θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση προς το Λευκό Οίκο.

Ο αριθμός των αδειών που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες αρχές της Ουάσιγκτον για τη διοργάνωση τόσο εκδηλώσεων υποστήριξης στον Τραμπ, όσο και διαδηλώσεων κατά της εκλογής του πλησιάζει τις 30 και είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από το συνηθισμένο αριθμό αδειών που δόθηκαν σε προηγούμενες προεδρικές ορκωμοσίες.

Παρόμοιες εκδηλώσεις υποστήριξης, αλλά και διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε μια σειρά από πόλεις στις ΗΠΑ, από τη Βοστόνη μέχρι το Λος Άντζελες, αλλά και στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, εκδηλώσεις υποστήριξης και διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο, το Σίδνεϊ, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Πράγα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter