Ορκωμοσία Τραμπ: Το πρόγραμμα και οι πρώτες ημέρες στην προεδρία (Photos)

Ορκωμοσία Τραμπ: Το πρόγραμμα και οι πρώτες ημέρες στην προεδρία (Photos)

Κορυφώνονται την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, με την ορκωμοσία, οι εκδηλώσεις και οι τελετές, για την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Την Πέμπτη, δείπνησε με τους Ρεπουμπλικανούς προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς παραβρέθηκαν σε τελετή, στο εθνικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον, για να τιμήσουν τους βετεράνους, ενώ αργότερα θα παρακολουθούσαν σειρά συναυλιών στο Μνημείο Λίνκολν. Αν τηρηθεί η παράδοση, ο κ. Τραμπ θα κοιμηθεί στην επίσημη κατοικία Μπλερ Χάουζ, απέναντι από τον Λευκό Οίκο, όπου φιλοξενούνται οι προσκεκλημένοι του προέδρου των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής

15.30 ώρα Ελλάδας (08.30 ώρα Ουάσιγκτον): Ο κ. Τραμπ, ο κ. Πενς και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τη λειτουργία στην επισκοπική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, κοντά στον Λευκό Οίκο.

16.30: Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ υποδέχονται τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τσάι.

18.30: Τα δύο ζευγάρια πηγαίνουν μαζί, με την ίδια αυτοκινητοπομπή, στο Καπιτώλιο, όπου στεγάζεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Από τις 16.30 θα ξεκινήσει έξω από το Καπιτώλιο, στη δυτική πρόσοψή του, η τελετή της ορκωμοσίας, με τραγούδια και μουσική. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, διπλωμάτες και πρώην πρόεδροι.

18.30: Εναρκτήριες ομιλίες. Ακολουθεί η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στα νέα καθήκοντά του από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας.

19.00 ώρα Ελλάδας (12.00 ακριβώς ώρα Ουάσιγκτον): Ορκίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. Ο κ. Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955. Κατόπιν θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η 16χρονη σοπράνο Τζάκι Ιβάντσο, θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο.

19.30: Λήξη της τελετής. Τηρώντας την παράδοση, ο κ. Τραμπ και ο κ. Πενς θα γευματίσουν στο Κογκρέσο.

21.30: Ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα παρακολουθήσουν στρατιωτική παρέλαση μπροστά στο Καπιτώλιο.

22.00 – 24.00: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς διασχίζουν τα 2,4 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ακολουθούμενοι από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου

Από τις 02.00 μέχρι τις 6.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς, δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσιγκτον και έναν τρίτο στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Σε όλη την πρωτεύουσα θα οργανωθούν επίσης και άλλοι χοροί, περισσότερο ή λιγότερο επίσημοι.

17.00 – 18.00 (ώρα Ελλάδας): Ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς θα παραστούν στην Τελετή της Οικουμενικής Προσευχής, στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον.

Τα πρώτα προεδρικά διατάγματα

Οι συνεργάτες του Τραμπ είπαν ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα περιμένει για να κάνει χρήση ενός από τα ισχυρότερα εργαλεία της θέσης του, την προεδρική πένα, για να υπογράψει αρκετά διατάγματα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς τη συμμετοχή του Κογκρέσου.

Ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει προεδρικό διάταγμα τις πρώτες του ημέρες στην εξουσία για την κατασκευή του διαβόητου πλέον τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, καθώς και δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν την είσοδο από τη Λατινική Αμερική ατόμων που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο, μεταξύ άλλων μέτρων σχετικών με τους μετανάστες που του έχουν προτείνει οι σύμβουλοί του.

Αυτά περιλαμβάνουν και την ακύρωση της απόφασης του Ομπάμα η οποία επιτρέπει σε πάνω από 700.000 άτομα που μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ παράνομα ως παιδιά να μείνουν στη χώρα με διετή άδεια ώστε να εργαστούν και να παρακολουθήσουν μαθήματα σε πανεπιστήμιο. 

Αναμένεται επίσης να επιβάλλει ένα “πάγωμα” προσλήψεων και να καθυστερήσει την εφαρμογή ενός κανονισμού του υπουργείου Εργασίας από την προγραμματισμένη εισαγωγή του τον Απρίλιο ο οποίος θα υποχρεώνει οικονομικούς συμβούλους που παρέχουν συμβουλές σε ιδιώτες για τις συντάξεις να θέτουν τα συμφέροντα των πελατών τους πάνω απ’ όλα.

Ακόμα, αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα το σχέδιό του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συνθήκη Ελεύθερων Συναλλαγών του Ειρηνικού (TΡP), μια φιλόδοξη συμφωνία μεταξύ 12 χωρών, και τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter