Όταν έσπασε το αυγό του φιδιού

Όταν έσπασε το αυγό του φιδιού

Πέντε χρόνια πριν, η Χρυσή Αυγή δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και έτυχε αυτό να είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για την ενασχόληση των ελληνικών Αρχών με τη ναζιστική οργάνωση που σουλατσάρει ανενόχλητη στη χώρα από το 1980.

Ο Παύλος ήταν ο πρώτος Έλληνας που έπεσε νεκρός από οργανωμένο τάγμα εφόδου των ναζιστών δολοφόνων της Χ.Α. και αυτό στο μυαλό όλων φάνηκε σαν την αρχή του τέλους για τους υμνητές του Χίτλερ στη Βουλή. 

Αντιθέτως πέντε χρόνια μετά, τα ποσοστά τους ανεβαίνουν έχοντας μάλιστα αναλάβει και την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας, πράγμα που, όσο οξύμωρο και να φαίνεται τους ενίσχυσε ακόμα περισσότερο. 

Τότε λοιπόν, όλοι μιλούσαν για το αυγό του φιδιού που έσπασε, αγνοώντας – ή πολλές φορές αποκρύπτοντας – την πραγματική διάσταση των πραγμάτων, όπου, το αυγό του φιδιού δεν είχε απλά σπάσει, είχε ανοίξει, το φίδι είχε μεγαλώσει και κυοφορούσε ξανά. 

Πως φτάσαμε όμως εδώ; 

Ναι, ο φασισμός είναι γέννημα της οικονομικής κρίσης και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε μπόλικη αλλά σίγουρα δεν αρκεί αυτό. 

Όταν η ακροδεξιά ανέβαινε επικίνδυνα ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου αλλά και των ΜΜΕ, αντί να πολεμήσουν το τέρας που ερχόταν, επιχειρούσαν ένα πρωτοφανές ξέπλυμα στους ναζί, δίνοντας πολλές φορές ακόμα και lifestyle διάσταση στα πρόσωπά τους. 

«Ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ένα νέος της εποχής μας, με τους δικούς του προβληματισμούς και τα δικά του πιστεύω», αυτό ήταν μία από τις πολλές φράσεις που ειπώθηκαν σε μεσημεριανή εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη κατασκευάζοντας άκρως επιτυχώς ένα γοητευτικό προφίλ για το πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου. 

Παρόμοιο δρόμο ακολούθησαν πολλοί πολιτικοί, με εξαιρετικό παράδειγμα εκείνο του Ανδρέα Λοβέρδου, που χαρακτήρισε την εγκληματική οργάνωση ως «αυθεντικό κίνημα» αλλά και το τελευταίο «συμπέρασμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος υποστήριξε πως «η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει», προσβάλλοντας δεκάδες ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια έπεσαν θύματα της ναζιστικής οργάνωσης. 

Παράλληλα, η ΝΔ, απορροφώντας στους κόλπους της τα πνευματικά παιδιά του Πλεύρη, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, δύο ονόματα με βαριά ακροδεξιά ιστορία, ουσιαστικά «αποποινικοποιεί» τις πράξεις τους και αποκαθιστά τα πιστεύω τους στη συνείδηση του μέσου Έλληνα. 

Αρκεί κάποιος να σκεφτεί πως 38 χρόνια μετά την ίδρυση της Χρυσής Αυγής πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν και τρία χρόνια μετά την έναρξη της δίκης της Χ.Α., μέσω της οποίας έχει γίνει ευρέως γνωστή η εγκληματική δράση της οργάνωσης, είναι πολλοί εκείνοι που ακόμα και τώρα παίζουν – επιτυχώς για μία μερίδα κόσμου – το παιχνίδι των δύο άκρων, παρουσιάζοντας τους χρυσαυγίτες ως «τα παιδιά του λαού».

Παρόλα αυτά, οι αποκαλύψεις των τελευταίων χρόνων είναι καταιγιστικές και πλέον δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως οι ψηφοφόροι της Χ.Α. είναι αγανακτισμένοι πολίτες. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως δεν ξέρουν. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως η ψήφος αυτή είναι για ακόμα μία φορά ψήφος διαμαρτυρίας. 

Αυτοί οι ψηφοφόροι είναι συνένοχοι στο έγκλημα. 

Χαρακτηριστικά στις εκλογές του 2015 (μετά τη δολοφονία Φύσσα), η Χρυσή Αυγή αύξησε το εκλογικό της ποσοστό κατά 0,71% και μπήκε στη βουλή με 18 αντί για 17 που είχε, έδρες.

Συνολικά απέσπασε 379.581 ψήφους. 379.581 μαχαιριές. 

Απόσπασμα από τη ραδιοφωνική συνέντευξη της Μάγδας Φύσσα, τον περασμένο Απρίλιο στον σταθμό Αθήνα 9 84.

«Περιμένω μια καταδίκη…Δολοφόνησαν έτσι εν ψυχρώ ένα παλικάρι 34 ετών (…) Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι ότι θα υπάρξει ατιμωρησία. Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Περιμένω.. περιμένουμε όλοι. Όλοι δίνουμε ένα αγώνα, είστε κι εσείς, είναι και η πολιτική αγωγή. Δεν είμαστε πολλοί αλλά είμαστε. Και όλοι περιμένουμε κάτι να γίνει, αν μη τι άλλο να τους αφανίσουν να ξανά πάνε εκεί που ήταν στις τρύπες τους. Εκεί ανήκουν».

Πληροφορίες για τη δίκη

Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι δημόσια, συνεπώς, ανοιχτή στο κοινό, το μόνο που χρειάζεται για να μπορέσει κάποιος να την παρακολουθήσει από κοντά, είναι η προσκόμιση του δελτίου αστυνομικής ταυτότητάς του. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής της, αναρτώνται κάθε μήνα από το Golden Dawn Watch, ενώ η διαδικασία λαμβάνει χώρα, είτε στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, είτε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter