Όταν η ΝΔ προσπαθούσε στο Ευρωκοινοβούλιο να μπλοκάρει την προστασία των «προστατευόμενων μαρτύρων»

Όταν η ΝΔ προσπαθούσε στο Ευρωκοινοβούλιο να μπλοκάρει την προστασία των «προστατευόμενων μαρτύρων»

Όπως φαίνεται εδώ και καιρό Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αντιδρούσαν στο καθεστώς των «προστατευόμενων μαρτύρων», ενδεχομένως γιατί «υπονομεύει» την προστασία των υπουργών που τους παρέχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Μπορεί το καθεστώς των «προστατευόμενων μαρτύρων» να ισχύει για μία σειρά από υποθέσεις, ενδέχεται ωστόσο τα δύο (κυρίως) κόμματα που αντιπροσωπεύουν το παρελθόν να έβλεπαν με τρόμο το ενδεχόμενο να ανοίξει κάποιος το στόμα του…

Δεν είναι τυχαίο που εδώ και δύο 24ωρα ο πανικός σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι τόσο διάχυτος, που εκφράζεται με πολιτικές απειλές, μηνύσεις αλλά και απειλές κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, που με τη συμβολή τους ξετύλιξαν το κουβάρι του σκανδάλου, που κάνει τη Siemens να ωχριά μπροστά του.

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι
προσπαθούν να αποδομήσουν τους ίδιους τους μάρτυρες. Σαμαράς, Γεωργιάδης και Αβραμόπουλος πετούν κορώνες για «ανώνυμους και πληρωμένους κουκουλοφόρους» και καταθέτουν μηνύσεις μέχρι και κατά του Αλέξη Τσίπρα. Ο «γαλάζιος» Μάριος Σαλμάς μάλιστα απειλεί ότι οι whistleblowers για το σκάνδαλο Novartis θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, σημειώνοντας κυνικά ότι «είναι μικρή η Ελλάδα». Συνήγορος όλων των παραπάνω ο Βασίλης Οικονόμου που είναι έτοιμος «να σπάσει χέρια» σε όποιον του πειράξει το κόμμα του. Σε ακραίους τόνους και οι εμπλεκόμενοι του ΠΑΣΟΚ. Να αρθεί το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων της Novartis ζητά ο Βενιζέλος και υπονοεί ότι θα τους βρει, προειδοποιώντας ότι δεν θα μείνουν για πάντα στη σκιά. Μήνυση εναντίον τους, όποιοι και να είναι, καταθέτει ο Λοβέρδος.

Όμως το μένος κατά των whistleblowers, δεν προέκυψε χθες. Η ΝΔ μέσω των ευρωβουλευτών της είχε κάνει ότι μπορούσε να περάσει από το χέρι της εδώ και καιρό για να βάλει εμπόδια στην προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υπονομεύει – υπό τη σκέπη του ΕΛΚ και του φίλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μάνφρεντ Βέμπερ (φωτογραφία) – τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου για την προστασία τους.

Λες και ήξεραν τι βόμβα είχαν στα χέρια τους, που ήταν έτοιμη να σκάσει, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς… Και μάλιστα όταν το νομικό πλαίσιο των προστατευόμενων μαρτύρων, θεσπίστηκε από την κυβέρνησή της ΝΔ. Αλλά, δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν πρόκειται για σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η ίδια η ΝΔ!

Η ιστορία ξεκινά από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα Ρanama Papers ψηφίζεται έκθεση που ορίζει την προστασία των καταγγελτών που δρουν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, η οποία υπογραμμίζει την καταλυτική σημασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην αποκάλυψη σοβαρών παρανομιών και σκανδάλων, ανεξάρτητα από τα προσωπικά κίνητρα που τους ωθούν στην καταγγελία.

Η έκθεση καταψηφίστηκε από το ΕΛΚ, με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ να απέχουν, αφού όμως πρώτα είχαν προσπαθήσει να βάλουν όσα εμπόδια μπορούσαν στην υιοθέτηση της. Πιο συγκεκριμένα το ΕΛΚ είχε καταθέσει 3 τροπολογίες, που επιχειρούσαν να αλλοιώσουν το αρχικό κείμενο, ζητώντας να προστατεύονται οι εταιρείες έναντι των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και προσπαθώντας να αποτρέψουν τη διευκόλυνση για καταγγελία απευθείας στον Τύπο, προφανώς για να μη λαμβάνουν δημόσια έκταση τα σκάνδαλα που ολοένα και πιο συχνά αποκαλύπτονται.

Σημειώνεται ότι οι 3 τροπολογίες οι οποίες συνυπογράφονταν από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, Ελ. Βόζενμπεργκ και Θ. Ζαγοράκη, είχαν υπερψηφιστεί από όλους τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, μηδενός εξαιρουμένου… παρόλο που εκ των υστέρων η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη, προσπαθούσε να θολώσει τα νερά, δηλώνοντας ότι εκείνη τους «παρότρυνε» να υπερψηφίσουν τη συγκεκριμένη έκθεση.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/02/07/5a7af94ecd3a185b9d6a6b95.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter