Όταν η οικογένεια Μητσοτάκη αγάπησε το Σουφλί

Όταν η οικογένεια Μητσοτάκη  αγάπησε το Σουφλί

Ο συνεργάτης της Μαρέβας και η περίεργη εκμίσθωση βιομηχανικού κτιρίου.

Πολλά ερωτηματικά εγείρει η παραχώρηση τμήματος ιστορικού κτιρίου από τον Δήμο Σουφλίου σε μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία ανήκει σε συνεργάτη της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Το 2015 η εταιρεία Zeus+Dione, η οποία ανήκει στην κ. Μητσοτάκη και στη Δήμητρα Κολοτούρα, εκδήλωσε ενδιαφέρον για το βιομηχανικό συγκρότημα Τζίβρε στο Σουφλί. Πρόκειται για το βασικότερο και παλαιότερο βιομηχανικό συγκρότημα της ακριτικής πόλης με σημαντική ιστορική και συμβολική αξία. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ο χώρος έχει μετατραπεί σε Οικομουσείο Προβιομηχανικής και Βιομηχανικής Κληρονομιάς, ενώ στο κτίριο έχουν πραγματοποιηθεί έργα άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση της Zeus+Dione ήταν να ιδρύσει ένα κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, με την επωνυμία Ιδρυμα Zeus και Dione, με σκοπό τη «διάσωση, αναβίωση, καλλιέργεια, υποστήριξη και ανάπτυξη παλαιοτέρων ειδών τέχνης και τεχνικών στον χώρο του ρουχισμού, του μεταξωτού υφάσματος και του πάσης φύσεως κεντήματος που τείνουν προς αφανισμό». Μάλιστα η εταιρεία δεσμευόταν, μεταξύ άλλων, για την παροχή υποτροφιών, για την προβολή του ιδρύματος αλλά και του Δήμου Σουφλίου σε εγχώρια και διεθνή Μέσα, για την επιμόρφωση και εκπαίδευση νέων σε είδη τέχνης και τεχνικές από ειδικούς τεχνίτες κ.λπ.

Η πρόταση δεν προχώρησε, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα του δημοτικού συμβουλίου όπως και από τοπικούς φορείς. Λίγους μήνες μετά, και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2016, ο Δήμος Σουφλίου προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση μέρους του βιομηχανικού συγκροτήματος. Ο διαγωνισμός έγινε με φανερή πλειοδοτική και προφορική δημοπρασία μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα.

Στη διαδικασία προσήλθε μόνο ένας ενδιαφερόμενος: η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνική Δημιουργικότητα, στην οποία κατακυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016. Πρόκειται για εταιρεία με έδρα την Καραγιώργη Σερβίας 7 στην Αθήνα, η οποία ανήκει στον Ιωάννη Κολοτούρα, όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος στο Documento έπειτα από σχετική επικοινωνία. Ο τελευταίος είναι αδερφός της Δήμητρας Κολοτούρα, ενώ συμμετέχει και στο ΔΣ της Zeus+Dione, σύμφωνα με το ΦΕΚ με αρ. φύλλου 3378 και ημερομηνία 22 Ιουνίου 2015.

Αναζητήσαμε τη συγκεκριμένη εταιρεία και τη δραστηριότητά της. Η Κοινωνική Δημιουργικότητα δεν διαθέτει ιστοσελίδα, ενώ δεν εμφανίζεται να έχει κάποια παρόμοια δραστηριότητα, παρά μόνο τη συγκεκριμένη εκμίσθωση. Με λίγα λόγια, η εταιρεία της κ. Γκραμπόφσκι εκδηλώνει αρχικά ενδιαφέρον για το βιομηχανικό συγκρότημα Τζίβρε, η διαδικασία δεν προχωρά και στη συνέχεια το κτίριο εκμισθώνεται σε εταιρεία που ανήκει στον αδερφό της συνεταίρου της και –από ό,τι φαίνεται– συνεργάτη της.

Οι αντιδράσεις και τα ερωτήματα

Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν τόσο από μέλη του δημοτικού συμβουλίου όσο και από φορείς δεν αφορούσαν αυτή καθαυτή την εκμίσθωση αλλά τους όρους με τους οποίους έγινε. Το τίμημα διαμορφώθηκε σε 210 ευρώ τον μήνα, μόλις 10 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης που όριζε ο Δήμος Σουφλίου, η οποία ανερχόταν σε 200 ευρώ. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του το Documento, το τίμημα αυτό είναι ιδιαίτερα μικρό τόσο για τα τετραγωνικά όσο και για την ιστορικότητα του κτιρίου.

Ο δήμος ανέλαβε παράλληλα και μια σειρά από εργασίες οι οποίες ουσιαστικά ήταν προς όφελος του συνεταίρου της κ. Γκραμπόφσκι. Οπως διαβάζουμε αναλυτικά, ο Δήμος Σουφλίου υποχρεούται να εγκαταστήσει σύστημα ψύξης/θέρμανσης, να πραγματοποιήσει διάφορες κατασκευές, αλλά και να συντηρεί με δικά του έξοδα τον περιβάλλοντα χώρο. Κάτοικοι της περιοχής σημείωναν στο Documento ότι κανονικά θα έπρεπε ο όποιος εκμισθωτής να αναλάβει να πραγματοποιήσει μια επένδυση στον χώρο του Τζίβρε, όπως άλλωστε έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις στην περιοχή. Κάτι τέτοιο όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν ίσχυσε.

Ο φίλος δήμαρχος

Ως υπογράφων την εκχώρηση του συγκεκριμένου χώρου εμφανίζεται ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός. Ο εν λόγω επικεφαλής της δημοτικής αρχής φαίνεται έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και σύζυγο της Μαρέβας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος εμφανίζεται σε βίντεο να χαιρετά εγκάρδια τον κ. Μητσοτάκη το 2015 κατά την επίσκεψή του στην ακριτική πόλη του Εβρου στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε ως υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ.

Η αλήθεια είναι ότι η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη έχει αναπτύξει στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια με την περιοχή. Συγκεκριμένα, η Zeus+Dione έχει στενή συνεργασία εδώ και τέσσερα έτη με επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μεταξιού, η οποία δεν είναι και η μοναδική. Το ερώτημα πάντως που τίθεται στην προκειμένη υπόθεση είναι κατά πόσο η εκμίσθωση θα γινόταν με τους ίδιους όρους από τον Δήμο Σουφλίου εάν ο ενδιαφερόμενος δεν είχε σχέση με το ζεύγος Μητσοτάκη. 

Μέρος της πρότασης που είχε καταθέσει η Zeus+Dione το 2015 στον Δήμο Σουφλίου αλλά συνάντησε αντιδράσεις 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter