Όταν το Hot Doc αποκάλυπτε την «αγάπη» του Λοβέρδου για τη ΜΚΟ με τις αποναρκοθετήσεις

Όταν το Hot Doc αποκάλυπτε την «αγάπη» του Λοβέρδου για τη ΜΚΟ με τις αποναρκοθετήσεις

Την «αδυναμία» που είχε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» είχε αποκαλύψει με εκτενές ρεπορτάζ το περιοδικό Hot Doc από το 2014, όπως επίσης και τη σχέση του με τον καταδικασθέντα σήμερα σε 16 χρόνια κάθειρξη πρόεδρο της συγκεκριμένης ΜΚΟ και δημοσιογράφο Κώστα Τζεβελέκο.

Πρόκειται για δημοσίευμα στις 27 Φεβρουαρίου 2014 με τίτλο «(Love)ρδος για τις ΜΚΟ και τις αποναρκοθετήσεις» στο οποίο περιγράφονταν αναλυτικά η εύνοια που είχε επιδείξει ο Ανδρέας Λοβέρδος προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ το 2002 ως υφυπουργός Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ εκτοξεύτηκε κατακόρυφα την περίοδο 2002 – 2004 όταν υφυπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Λοβέρδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 1.144.533 ευρώ που έλαβε κατά τα έτη 2000 και 2001, εκτοξεύτηκε σε 7.841.064 ευρώ την τριετία 2002-2004.

Εκτός όμως από την αύξηση της χρηματοδότησης προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, το Doc είχε δημοσιεύσει φωτογραφικά ντοκουμέντα στα οποία εμφανίζονταν ο κ. Λοβέρδος να ξεναγείται από τον καταδικασθέντα δημοσιογράφο Κώστα Τζεβελέκο το 2002 στο Λίβανο στις εγκαταστάσεις όπου γινόταν η αποναρκοθέτηση. Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες ο Ανδρέας Λοβέρδος χαμογελαστός συγχαίρει έναν έναν προσωπικά του άντρες του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης (IMI) οι οποίοι φορούσαν και τα ανάλογα διακριτικά. Οι φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει το Hot Doc προέρχονταν από την ιστοσελίδα του διεθνούς κέντρου αποναρκοθέτησης οι οποίες από το 2013 είχαν κατέβει από την ιστοσελίδα της συγκεκριμένης ΜΚΟ.

Οι καταγγελίες του σημερινού επικεφαλής της ΥΔΑΣ

Το Hot Doc είχε δημοσιεύσει επίσης και συγκεκριμένες καταγγελίες που είχαν γίνει προς τον κ. Λοβέρδο αναφορικά με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ και τη χρηματοδότηση που είχε λάβει. Ήταν 16 Φεβρουαρίου 2004 όταν ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο Νίκος Βαμβουνάκης και σημερινός επικεφαλής της ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών, είχε ζητήσει από την ΥΔΑΣ να του κοινοποιήσει στοιχεία για τις αποναρκοθετήσεις στην περιοχή. Το κείμενο είχε κοινοποιηθεί και στο γραφείο του κ. Λοβέρδου. Ο έλληνας πρέσβης ωστόσο δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση. Όπως δεν έλαβε και από τον διάδοχο του κ. Λοβέρδου, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Η συμπάθεια του κ. Λοβέρδου προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ φάνηκε και από επίσημες δηλώσεις που είχα κάνει το φθινόπωρο του 2003.

«Είχαμε πει και στο παρελθόν ότι μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εξωτερικών είναι το έργο αποναρκοθέτησης στην περιοχή Ναμπατίγιε του νότιου Λιβάνου. Υπεύθυνη για την πορεία και την πρόοδο του έργου αυτού είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης.

Είχαμε πρόσφατα την εξαιρετική τιμή η δράση αυτή να τύχει αναφοράς στην Έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Προσωρινή Δύναμη στον Λίβανο (UNIFIL), όπως κατατέθηκε και εξετάζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ειδικότερα, στην παραπάνω έκθεση για την περίοδο από 15 Ιανουαρίου 2003 έως 23 Ιουλίου 2003, και στο τμήμα που αναφέρεται στην κατάσταση στην περιοχή επιχειρήσεων της UNIFIL, γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα αποναρκοθέτησης που χρηματοδοτείται από την Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, συνέβαλε στην εντυπωσιακή πρόοδο που υπήρξε στις προσπάθειες αποναρκοθέτησης με τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών, της κυβέρνησης του Λιβάνου και διαφόρων δωρητών.

Η αναφορά αυτή αποτελεί απόδειξη της σημασίας που δίνεται από τη διεθνή κοινότητα στις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και της εύστοχης επιλογής και διαχείρισης των κονδυλίων που διατίθενται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Διαβάστε επίσης: Ένοχοι για τη ΜΚΟ αποναρκοθέτησης ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος και δύο πρέσβεις, αθώος ο Άλεξ Ρόντος

Διαβάστε αναλυτικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Hot Doc 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/04/24/5adf088fcd3a186d6a2ca4cd.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter