Οταν το κατοικίδιο γίνεται… επιβάτης – Πώς ταξιδεύουμε με τα ζωάκια μας

Οταν το κατοικίδιο  γίνεται… επιβάτης – Πώς ταξιδεύουμε με τα ζωάκια μας

Το_x000D_
καλοκαίρι έφτασε και για πολύ κόσμο οι διακοπές δεν εννοούνται χωρίς τη_x000D_
συντροφιά των κατοικίδιων. 

Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα και λατρεύουν να μας ακολουθούν σε ταξίδια και περιπέτειες. Οι δε γάτες, όπως είναι γνωστό, δύσκολα αλλάζουν περιβάλλον, ωστόσο, με την κατάλληλη προετοιμασία και φροντίδα μπορούν να λάβουν μέρος στις θερινές εξορμήσεις. Τι πρέπει να γνωρίζουν όμως όσοι θέλουν μαζί τους σε κάποιο εξοχικό, σε νησί ή ακόμη και στο εξωτερικό τη γάτα ή τον σκύλο τους;

Αρχικά, όπως υπογραμμίζει η κτηνίατρος Χρυσούλα Παπαδοπούλου, «σε κάθε μετακίνησή με το κατοικίδιό σας, εντός της επικράτειας, θα πρέπει να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του ενημερωμένο με τα εμβόλια και τους αποπαρασιτισμούς. Το ζωάκι πρέπει να φέρει ηλεκτρονική σήμανση η οποία να προηγείται του αντιλυσσικού εμβολιασμού. Για το εξωτερικό θα πρέπει να έχει διαβατήριο ενημερωμένο και να είναι εμβολιασμένο κατά της λύσσας με αντισώματα κατά αυτής (άρα να έχει προηγηθεί το εμβόλιο 21 μέρες τουλάχιστον)».

Πριν από την αναχώρηση καλό είναι να φτιάξετε ένα κουτί πρώτων βοηθειών για το ενδεχόμενο που δεν υπάρχει κοντινό φαρμακείο στην περιοχή όπου θα βρεθείτε. Πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες δέχονται κατοικίδια, ωστόσο πριν από την κράτηση δεν βλάπτει να ρωτήσετε τους υπεύθυνους ώστε να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ζώα και μέσα μεταφοράς

Οσον αφορά το μέσο μεταφοράς σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής:

Αυτοκίνητο: Το κατοικίδιό σας πρέπει να είναι πάντοτε στις πίσω θέσεις του οχήματός, με δική του ζώνη ασφαλείας και τον κλιματισμό να λειτουργεί όταν είναι αυξημένη η θερμοκρασία.

ΚΤΕΛ: Ειδοποιούμε ότι έχουμε κατοικίδιο και οι αρμόδιοι σας ενημερώνουν για το καλάθι μεταφοράς και τις μέγιστες διαστάσεις αυτού. Το καλάθι πρέπει να τοποθετείται εντός του χώρου επιβατών. Συνήθως ισχύει για ζώα έως επτά κιλά. Επιτρέπονται έως δύο ζώα ανά λεωφορείο και σε ένα δρομολόγιο, κατ’ ελάχιστο, την ημέρα.

Τρένο: Τα μεταφερόμενα ζώα πρέπει να τοποθετούνται σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς (ενημερωθείτε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τις προβλεπόμενες διαστάσεις).

Αεροπλάνο: Κάνετε αίτηση μεταφοράς του κατοικίδιού σας κατά την κράτηση του εισιτηρίου σας. Συνήθως παρέχεται ειδικό pet box από τις εταιρείες που μαζί με το ζώο σας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 κιλά. Αν είναι παραπάνω κιλά, μεταφέρεται στον χώρο αποθήκευσης αποσκευών αλλά σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών.

Πλοία: Τα επιβατικά πλοία πρέπει να διαθέτουν ειδικούς χώρους για την παραμονή κατοικίδιων που ταξιδεύουν με τους κατόχους τους, σε ποσοστό ανάλογα με το μέγεθος του πλοίου.

«Αν το ζωάκι σας υποφέρει από ναυτία μεταφοράς να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το πώς μπορείτε να το βοηθήσετε με κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα. Αν υποφέρει από κάποια πάθηση που θα το ταλαιπωρούσε στη μεταφορά, να έχετε μαζί σας μια γνωμάτευση του κτηνιάτρου (καρδιοπάθειες, επιληψία κ.ά.). Ατομα με ειδικές ανάγκες και ζώα-συνοδούς με την επίδειξη των απαιτούμενων πιστοποιητικών σε ισχύ επιτρέπεται να τα δίπλα τους σε όλα τα μέσα μεταφοράς» υπογραμμίζει η κ. Παπαδοπούλου.

Σε περίπτωση ωστόσο που δεν υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψουν μαζί σας τα κατοικίδιά σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ξενοδοχείο ζώων. Επειτα από έρευνα, επιλέξετε προσεκτικά εκείνα που παρέχουν άνετους χώρους και πρόγραμμα για δραστηριότητες. Η συμβίωση του σκύλου σας με άλλα ζώα σε περιβάλλον όπου δεν θα είστε παρόντες πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και τους κατάλληλους επαγγελματίες. Αν δεν επιθυμείτε τέτοια λύση, υπάρχει και η δυνατότητα να αναζητήσετε pet sitters, άτομα δηλαδή τα οποία θα φροντίσουν τα ζώα σας είτε στο σπίτι σας είτε σε δικό τους χώρο.

Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετές πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών που θα σας βοηθήσουν να βρείτε αξιόπιστους και διαθέσιμους pet sitters για ζώα συντροφιάς. Στις παροχές που προσφέρονται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η φύλαξη στο σπίτι σας ή στο σπίτι του pet sitter, η εκπαίδευσή του, η μεταφορά του, η ημερήσια φροντίδα του και πολλά άλλα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter