Ουκρανία: Διασώθηκε από το κράτος η μεγαλύτερη τράπεζα, ηρεμία ζητά ο Ποροσένκο

Ουκρανία: Διασώθηκε από το κράτος η μεγαλύτερη τράπεζα, ηρεμία ζητά ο Ποροσένκο

Η Ουκρανία διέσωσε σήμερα τη μεγαλύτερη της τράπεζα σε μια κίνηση που είχε τη στήριξη των διεθνών δωρητών του Κιέβου προκειμένου να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και που συνοδεύτηκε από την έκκληση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για ηρεμία και διαβεβαιώσεις προς τους καταθέτες.

Η διάσωσή της – η οποία ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον 4,5 δισεκ. δολάρια από τον προϋπολογισμό – θα μπορούσε να συμβάλει να αποδεσμευθούν μεγαλύτερα κεφάλαια στο πλαίσιο του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον επόμενο χρόνο, αλλά θα μπορούσε να απειλήσει με περισσότερη αστάθεια. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει πρόωρες εκλογές για να εκδιώξουν τη φιλοδυτική ηγεσία που ανέλαβε την εξουσία μετά τις διαδηλώσεις του 2014.

Ο Ποροσένκο κάλεσε τους περισσότερους από 20 εκατ. πελάτες της τράπεζας να «παραμείνουν ήρεμοι» και δήλωσε ότι είχε υποβάλει προσχέδιο τροπολογίας στο κοινοβούλιο με στόχο να δοθεί πρόσθετη προστασία στους καταθέτες.

Ο πρόεδρος της PrivatBank, πάντως, αρνήθηκε ότι είχε δοθεί ένα τόσο μεγάλο ποσοστό δανείων σε εταιρίες που σχετίζονται με τους ιδιοκτήτες της και δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η βασική προτεραιότητα του Κολομόισκι είναι να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της τράπεζας προς τους καταθέτες.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα στην PrivatBank, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί ότι η κρατικοποίησή της θα επηρεάσει σημαντικά την αγορά συναλλάγματος ή τα επίπεδα του πληθωρισμού. Ο υποδιοικητής της δήλωσε ότι η αντίδραση του τραπεζικού συστήματος είναι φυσιολογική.

Το κράτος θα εκδώσει νέα ομόλογα αξίας 43 δισεκ. γκρίβνια (1,6 δισεκ. δολάρια) στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ θα συμπεριλάβει στην εκ των έσω διάσωση (bail-in) τους κατόχους ομολογιών της PrivatBank αποτιμημένων σε ξένο νόμισμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η τράπεζα θα πουληθεί μόλις σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter