«Θυμήσου, σκοτώνουμε μόνο μαύρους»: Κυνική ομολογία αστυνομικού αποκαλύπτει το ρατσιστικό πρόσωπο των ΗΠΑ (Video)

«Θυμήσου, σκοτώνουμε μόνο μαύρους»: Κυνική ομολογία αστυνομικού αποκαλύπτει το ρατσιστικό πρόσωπο των ΗΠΑ (Video)

«Δεν είσαι μαύρη. Θυμήσου, πυροβολούμε μόνο μαύρους. Σε όλα τα βίντεο που έχεις δει έχεις δει μαύρους να σκοτώνονται; Έχεις».

Το σκληρά ρατσιστικό πρόσωπο της αμερικανικής αστυνομίας -και μάλιστα επί προεδρίας Ομπάμα- έρχεται να υπενθυμίσει βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και στο οποίο καταγράφεται διάλογος μεταξύ ενός λευκού αστυνομικού και γυναίκας οδηγού.

Η οδηγός έχει ακινητοποιήσει το όχημά της, προφανώς κατ’ απαίτηση των αστυνομικών, και έχει σηκώσει τα χέρια της ψηλά. Ο αστυνομικός της ζητά να χρησιμοποιήσει το κινητό της τηλέφωνο, ωστόσο εκείνη διστάζει γιατί, όπως εξηγεί «έχει δει πολλά βίντεο…». Πριν ολοκληρώσει τη φράση της διακόπτεται από τον αστυνομικό που, έχοντας «μπει στο νόημα», της εξηγεί ότι δεν έχει τίποτα να φοβάται από τη στιγμή που δεν είναι μαύρη.

Το περιστατικό συνέβη τον Ιούλιο του 2016 στη Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα έναν χρόνο μετά. Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι ο αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να διερευνηθεί το συμβάν.

Αντίστοιχες έρευνες στο παρελθόν έχουν οδηγήσει στην αθώωση των αστυνομικών που πρωταγωνίστησαν σε περιστατικά ρατσιστικού λόγου ή βίας, ακόμα και δολοφονιών. To 2013 η αθώωση του George Zimmerman, που εκτέλεσε εν ψυχρώ τον 17χρονο Trayvon Martin στη Φλόριντα το 2012, πυροδότησε το κίνημα Black Lives Matter που με μαζικές διαδηλώσεις και άλλες δράσεις απαίτησε να σταματήσουν οι δολοφονίες μαύρων από την αστυνομία. 

Το γεγονός ότι μέχρι και το 2016 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν μαύρος ουδόλως συνέβαλε στον περιορισμό του κρατικού ρατσισμού κατά των μειονοτήτων. Αντιθέτως, επί Μπάρακ Ομπάμα στάλθηκε η Εθνοφρουρά για να αντιμετωπίσει εξεγέρσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία μαύρων από την αστυνομία, στο Φέργκιουσον και τη Βαλτιμόρη.

Σύμφωνα με την Washington Post το 2016 ο αριθμός των δολοφονημένων από την αστυνομία πολιτών ανήλθε στα 963 άτομα, ενώ φέτος μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί 660 άτομα. Στην πλειοψηφία τους οι δολοφονίες αφορούν μαύρους, λατινοαμερικάνους και γενικά μειονότητες.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter