«Ούτε ήξερα ποιον χτυπούσα, είχα πιει αλκοόλ και ναρκωτικά» – Τι είπαν στο δικαστήριο οι 3 συλληφθέντες για την επίθεση στον Μπουτάρη

«Ούτε ήξερα ποιον χτυπούσα, είχα πιει αλκοόλ και ναρκωτικά» – Τι είπαν στο δικαστήριο οι 3 συλληφθέντες για την επίθεση στον Μπουτάρη

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγη ώρα οι απολογίες των τριών συλληφθέντων που κατηγορούνται για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, δύο 20χρονοι σπουδαστές κι ένας 36χρονος, εμφανίστηκαν μετανιωμένοι ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, ενώ απολογήθηκαν ότι παρασύρθηκαν από το πλήθος και ζήτησαν συγγνώμη για τις πράξεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 36χρονος, ομογενής από τη Γεωργία, ανέφερε ότι δεν γνώριζε καν ποιον χτυπούσε.

Ο πρώτος εκ των δύο 20χρονων είπε ότι έκανε λάθος και μίλησε για απρεπή συμπεριφορά. «Είμαι Πόντιος και κατέβηκα να τιμήσω τη μνήμη των Ποντίων. Είδα κόσμο να αποδοκιμάζει ένα πρόσωπο και πλησίασα να δω ποιο ήταν αυτό. Παρασύρθηκα από ανοησία και λόγω της μετεφηβικής μου ηλικίας», είπε 

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον Γιάννη Μπουτάρη και από τον πατέρα μου για το λάθος που έκανα», πρόσθεσε.

«Ήμουν μακριά και είδα ότι το πλήθος αποδοκίμαζε κάποιον. Πλησίασα για να δω. Παρασύρθηκα από το πλήθος και από το νεαρό της ηλικίας μου. Είχα ακούσει και για κάποιες δηλώσεις του κ. Μπουτάρη ότι “χέστηκε αν ο Κεμάλ έσφαξε τους Πόντιους”. Ήμουν απερίσκεπτος. Αργότερα είδα τον δήμαρχο στο Ιπποκράτειο, ήταν λάθος μου που δεν του ζήτησα συγγνώμη. Θέλω ενώπιον του δικαστηρίου να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Μπουτάρη και από τον πατέρα μου για το λάθος που έκανα», είπε ο νεαρός, ο οποίος σπουδάζει κομμωτική στη Θεσσαλονίκη, ενώ ξέσπασε σε λυγμούς όταν αναφέρθηκε στον πατέρα του, ο οποίος είναι ιερέας στο Νευροκόπι.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είπε πως είδε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τον 20χρονο κατηγορούμενο που έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου του, όπου είχε πάει για να βάλει ράμματα στο χέρι του. Όπως είπε ο δήμαρχος: «Δεν μου είπε ότι μετάνιωσε, δεν μου μίλησε αλλά μόλις του έβαλαν τα ράμματα έτρεξε να φύγει. Μάλιστα, η νοσοκόμα τον φώναξε πίσω για να πάρει τα χαρτιά του αλλά αυτός δεν γύρισε». Εδώ η κατάθεση του Γιάννη Μπουτάρη.

Σε ερώτηση του δικαστηρίου στον 20χρονο για το αν αισθάνεται δυνατός και αν είναι σε θέση να προκαλέσει σωματική βλάβη, ο νεαρός δίστασε αλλά τελικώς το παραδέχτηκε. Ανέφερε ότι είναι γνώστης Tae Kwon Do και ότι γυμνάζεται συστηματικά. Ωστόσο, όπως είπε, η κλωτσιά στο στομάχι εναντίον του 76χρονου κ. Μπουτάρη δεν πίστευε ότι μπορούσε να του προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

Ακόμη, ο νεαρός αναγνώρισε τον εαυτό του στη φωτογραφία της συγκέντρωσης κατά του Thessaloniki Pride, τον Ιούνιο του 2017, αλλά είπε ότι είχε πάει εκεί χωρίς να γνωρίζει ποια οργάνωση είχε κάνει το κάλεσμα.

Νωρίτερα κατέθεσε στο Δικαστήριο ο πατέρας του κατηγορούμενου. Όταν ανέβηκε στο βήμα ο νεαρός άρχισε να κλαίει με αναφιλητά.

«Με πήρε τηλέφωνο ο γιος μου και μου είπε: “Μπαμπά συγγνώμη, έκανα ένα λάθος”», είπε ο πατέρας του 20χρονου και πρόσθεσε: «Μου είπε ότι χτύπησε τον δήμαρχο και ότι έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου του».

Ο πατέρας του νεαρού επιβεβαίωσε ακόμη ότι ο γιος του έκανε Tae Kwon Do επί δέκα χρόνια.

Ο 36χρονος Γεωργιανός κατηγορούμενος, που μετά την επίθεση στον κ. Μπουτάρη λήστεψε ένα κρεωπωλείο, είπε στο δικαστήριο: «Ήμουν στην περιοχή με την κοπέλα μου. Είχα κάνει χρήση ναρκωτικών και είχα πιεί αλκοόλ. Είδα ότι χτυπούσαν κάποιον, είπα στην κοπέλα μου να περιμένει και πήγα κι εγώ εκεί και συμμετείχα στην επίθεση. Δεν ήξερα καν ποιος είναι αυτός που χτυπούσαν, δεν έβλεπα».

Η υπεράσπιση του 3ου κατηγορουμένου, δηλαδή του άλλου 20χρονου, υποστήριξε ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκε με τις αρχές, παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στα επεισόδια και υπέδειξε στους αστυνομικούς τον 17χρονο (που στη συνέχεια συνελήφθη και έχει οριστεί δικάσιμος για αυτόν στο Δικαστήριο Ανηλίκων) ως τον κουκουλοφόρο που εμφανίζεται στις φωτογραφίες.

Επιπλέον, η υπεράσπιση του 20χρονου υποστήριξε ότι ο νεαρός παρασύρθηκε από το πλήθος, από την αγανάκτηση που αισθάνθηκε και από το νεαρό της ηλικίας του.

Η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να κάνει την πρότασή της μετά το τέλος των καταθέσεων και αναμένεται να την κάνει στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη και διακεκριμένες φθορές. Αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια.

Προηγουμένως, καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, περιέγραψε καρέ καρέ τα όσα διαδραματίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου. «Ξαφνικά, εκεί που καθόμαστε, γίνεται ένα ντου, σαν να δόθηκε σύνθημα από κάπου, κι άρχισαν να μας κυκλώνουν. Σε κλάσματα δευτερολέπτων κατευθυνθήκαμε προς το Βασιλικό Θέατρο για να φύγουμε. Όταν έπεσε κάτω ο δήμαρχος και συνέχισαν να τον χτυπούν, εκεί φοβήθηκα», σημείωσε η κ. Γούλα.

Από το βήμα του μάρτυρα κατέθεσε επίσης ο φρουρός του δημάρχου. Ήταν «σαν να δόθηκε ένα έναυσμα να μας περικυκλώσουν κι άρχισαν να τον ρίχνουν κλωτσιές στα πόδια» κατέθεσε και περιέγραψε τη συμμετοχή καθενός εκ των κατηγορουμένων στην επίθεση.

Η διαδικασία διεκόπη και θα επαναληφθεί με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας. Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, πριν εκδοθεί η απόφαση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / voria.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter